Κορονοϊός: Στο 12% της χώρας τα κρούσματα στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ – Ν’ ανοίξει η Νυμφαία ζητούν τα Επιμελητήρια

Κορονοϊός: Στο 12% της χώρας τα κρούσματα στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ – Ν’ ανοίξει η Νυμφαία ζητούν τα Επιμελητήρια

Ανοδικές τάσεις εμφανίζουν τις τελευταίες ημέρες τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, με τα “εισαγόμενα” από τουρίστες και γενικότερα επισκέπτες να αποτελούν σημαντικό αριθμό καθημερινά.

Μάλιστα αρκετά από αυτά βρέθηκαν και στην περιοχή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η οποία με 429 κρούσματα ως τώρα επί του συνολικού αριθμού των 3.672, κατέχει το 12% των κρουσμάτων στη χώρα, ποσοστό πολύ υψηλό. Μπορεί η πλειοψηφία από αυτά να είναι στο νομό Ξάνθης και συγκεκριμένα στα ορεινά μουσουλμανοχώρια, αλλά πλέον αυξάνεται ο αριθμός και από επισκέπτες βαλκανικών χωρών. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε Καβάλα, Θάσο βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, Βούλγαροι και Σέρβοι οι οποίοι ήρθαν για τουρισμό. Κάτι που δείχνει πως τα πράγματα δεν είναι για… χαλαρή αντιμετώπιση και πρέπει να προταχθεί η υγεία του πληθυσμού, από τα όποια έσοδα τουριστικών επιχειρήσεων. Άλλωστε φέτος έτσι και αλλιώς τα δεδομένα στον συγκεκριμένο τομέα είναι εντελ’ώς διαφορετικά.

Τα Επιμελητήρια επιμένουν να “ανοίξει”

και ο μεθοριακός σταθμός στη Νυμφαία    

Την ίδια στιγμή πάντως, παρά την ανησυχία των αρμόδιων επιστημόνων,  οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων Α.Μ.Θ., ζητούν από την Κυβέρνηση, με εύσχημο τρόπο είναι αλήθεια και χωρίς τον… καταγγελτικό και αυστηρό τόνο, να ανοίξει ο σταθμός στη Νυμφαία Ροδόπης, με πραγματοποίηση φυσικά των απαραίτητων ελέγχων από ειδικά συνεργεία του ΕΟΔΥ. Όπως μάλιστα αναφέρουν χαρακτηριστικά:

“Οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων Α.Μ.Θ, εκφράζοντας το σύνολο των τοπικών επιχειρηματιών της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., ξεκαθαρίζουμε για να μην υπάρχουν αμφιβολίες και αμφισβητήσεις, ότι πάντοτε θέτουμε και πορευόμαστεως υπέρμαχοι της δημόσιας υγείας, στις επικείμενες δύσκολες συνθήκες που έχει επιφέρει η πανδημία COVID-19, για τη χώρα μας.

Μετά  από τα σχετικά  δημοσιεύματα, των τελευταίων ωρών για την αδυναμία του ανοίγματος των συνόρων της Περιφέρειας Α.Μ.Θ, επανερχόμαστε σύσσωμοι και δηλώνουμε ότι το άνοιγμα,ενός τουλάχιστον εκ των συνοριακών σταθμών της ΠΑΜΘ, Νυμφαίας (Ροδόπης), Ορμενίου – Κυπρίνου (Έβρου), Αγ.Κωνσταντίνου (Ξάνθης), Εξόχής (Δράμας), είναι εφικτή και απόλυτα αναγκαίαη λειτουργία, τηρώντας πλήρως τους κανόνες των υγειονομικών πρωτοκόλλων, τις οδηγίες των ειδικών και κάτω από τη  εποπτεία των αρμοδίων υγειονομικών αρχών και όποιον άλλων  απαιτούνται.

Θα πρέπει να γνωρίζεται ότι γινόμαστε καθημερινά αποδέκτες, παραπόνων από επιχειρηματίες και μη της Α.Μ.Θ., λόγω της απαγόρευσης διέλευσης των τουριστών από  πύλες εισόδου της ΠΑΜΘ. Το παράδοξο είναι ότι αντιθέτως, επιτρέπεται η είσοδος και έξοδος των Ελλήνων πολιτών στις γείτονες χώρες.Σύμφωνα με  αυτή τη λογική, αρνητικά  υγειονομικά αποτελέσματα μπορούν να πλήξουν την πολιτεία μας, αλλά και  πολυάριθμες τοπικές επιχειρήσεις.

Τα Επιμελητήρια,λαμβάνοντας υπόψιν τα μέτρα που ακολουθούν, αντίστοιχες πύλες εισόδου (αεροδρόμια) και συνοριακοί  σταθμοί  στη χώρα, κρίνουν απαραίτητο και καλούν την Κυβέρνηση, να εξετάσει μεθοδικά,  το άνοιγμα  έστω και ενός συνοριακού σταθμού,με προτεραιότητα  αυτόν, τον πιο σημαντικό, της Νυμφαίας Ροδόπης, με την τήρηση και κάλυψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας, προς αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού, ακολουθώντας πάντα  την πρακτική που ήδη υλοποιείται.

Σημειώνεται, ότι ήδη υπάρχει πρόβλεψη στους εκάστοτε συνοριακούς σταθμούς για τοποθέτηση κινητών μονάδων ΕΟΔΥ για την ιχνηλάτηση δειγματοληπτικών ελέγχων ώστε να προστατευθεί η δημόσια υγεία, έτσι θα μπορούσε και στην Περιφέρεια ΑΜΘ να μεταβεί άμεσα σε οποιοδήποτε συνοριακό σταθμό η Κινητή Ιατρική Μονάδα της Π.Ε Καβάλας για την  αξιοποίηση της και  προς όφελος της απολεσθείσας τουριστικής κίνησης και προστασίας της υγείας όλων των πολιτών.

Ευελπιστούμε, ότι η πολιτεία θα  αξιολογήσει την πρόταση μας  θετικά.Από την πλευρά μας δείχνουμε την αμέριστη εμπιστοσύνη μας, ότι η Κυβέρνηση μπορεί να να διασφαλίζει τη δημόσια υγεία ,όπως τα έχει καταφέρει μέχρι και σήμερα.  και   ταυτόχρονα να στηρίξει έμπρακτα και τις επιχειρήσεις μας, που περιμένουν τους γείτονες επισκέπτες,τοποθετώντας κλιμάκια του ΕΟΔΥ στους συνοριακούς σταθμούς της περιφέρειας μας,  με την ταυτόχρονη λειτουργία της αγοράς, προϋποθέτοντας να λάβει όλα τα μέτρα ελέγχου στις  πύλες εισόδου-εξόδου της χώρας.

Με εκτίμηση,

Οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων Α.Μ.Θ