Μεγάλη επιτυχία ΕΑΣ Ορεστιάδας: Εξασφάλισε 256 ευρώ τον τόνο στους παραγωγούς, για το σκληρό σιτάρι

Μεγάλη επιτυχία ΕΑΣ Ορεστιάδας: Εξασφάλισε 256 ευρώ τον τόνο στους παραγωγούς, για το σκληρό σιτάρι

Μεγάλη επιτυχία για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Δημητριακών (πρώην ΕΑΣ) Ορεστιάδας “Η Ένωση”, αφού εξασφάλισε τιμή 256 ευρώ τον τόνο για τους παραγωγούς στο σκληρό σιτάρι, στην δημοπρασία που ολοκληρώθηκε σήμερα, το μεσημέρι της Παρασκευής 10 Ιουλίου.

Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη μας ότι με τον Φ ΠΑ η τιμή φτάνει στα 290 ευρώ τον τόνο περίπου και οι αγρότες στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν επιστροφή ΦΠΑ λόγω των εφοδίων τους, τότε η τιμή 25,6 λεπτά το κιλό είναι πολύ υψηλότερη. Κι αυτό ασφαλώς θα πρέπει να πιστωθεί στην διοίκηση της πρώην ΕΑΣ Ορεστιάδας και νυν ΑΣΔ “Η Ένωση”, που με επικεφαλής τον Πρόεδρο Λάμπρο Κουμπρίδη (φωτό) κατάφερε να πετύχει μια τόσο υψηλή τιμή για ποσότητα 20.000 τόνων και μάλιστα σε μια χρονική στιγμή που η συγκυρία δεν ήταν και η καλύτερη για την τιμή του σκληρού σιταριού στο διεθνές στερέωμα.
Στην δημοπρασία για την πώληση 20.000 τόνων σκληρού σιταριού της φετινής σοδειάς, πλειοδότης του διαγωνισμού αναδείχθηκε η εταιρεία Μύλοι Σόγιας, η οποία και προσέφερε 273 ευρώ τον τόνο. Ποσό που μεταφράζεται, αφιερώνοντας τα 17 ευρώ προμήθειας για έξοδα οργάνωσης και λοιπά, σε μία τιμή 256 ευρώ τον τόνο ή 25,7 το κιλό στον παραγωγό. Πρόκειται ασφαλώς για μία πολύ σημαντική συμφωνία της πρώην ΕΑΣ Ορεστιάδας, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη τη χρονική συγκυρία που αυτή επιτεύχθηκε, αφού μόλις δύο μέρες πριν την Τετάρτη 8 Ιουλίου, οι τιμές στο Χρηματιστήριο της Φότζια υποχώρησαν κατά 20 ευρώ τον τόνο, εξέλιξη που σίγουρα προβλημάτισε την αγορά.
Ο πρόεδρος της ΑΣΔ Ορεστιάδας “Η Ένωση” Λάμπρος Κουμπρίδης μιλώντας ypaithros.gr, εκτίμησε ότι αν δεν είχε συμβεί αυτό το απότομο πισωγύρισμα, οι τιμές που θα είχαν εξασφαλιστεί για τους παραγωγούς θα ήταν ακόμα υψηλότερες. Όπως ανέφερε επίσης ο ίδιος ο κ.Κουμπρίδης, από την ερχόμενη Δευτέρα θα ξεκινήσουν να υπογράφονται τα συμφωνητικά με τους παραγωγούς και μέσα στο επόμενο διήμερο θα αρχίσουν και οι πληρωμές τους. Όσον αφορά την παράδοση του προϊόντος στην εταιρεία Μύλοι Σόγιας, έχει προγραμματιστεί να γίνει ως τις 31 Μαΐου του 2021 και η εταιρεία θα είναι αυτή που θα επιλέξει το ακριβές χρονοδιάγραμμα. Να τονίσουμε επίσης ότι στον διαγωνισμό αυτό για το σκληρό σιτάρι της ΑΣΔ Η “Ένωση” Ορεστιάδος συμμετείχαν επτά συνολικά ενδιαφερόμενοι, όπως επίσης ότι και πέρυσι είχε η διοίκηση της εξασφαλίσει την υψηλότερη τιμή για τους παραγωγούς της.
Στα 180 ευρώ ο τόνος το μαλακό
Παράλληλα εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από τους εμπορικούς οίκους για 3.000 τόνους μαλακού σιταριού που επίσης έβγαλε σε δημοπρασία η πρώην ΕΑΣ Ορεστιάδας και οι ποσότητες κατέληξαν τελικά στην Δημητριακή, η οποία προσέφερε 180 ευρώ τον τόνο. Που σημαίνει ότι θα πάρουν από 165 ευρώ τον τόνο ή 16,5 λεπτά το κιλό οι παραγωγοί.
Να τονίσουμε επίσης, ότι στη νέα λίστα της Φότζια που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη, οι τιμές υποχώρησαν κατά 20 ευρώ τον τόνο. Γι’ αυτό αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία και αξία οι τιμές που εξασφάλισε η διοίκηση του ΑΣΔ “Ή Ένωση” Ορεστιάδας για τους παραγωγούς της.
Πηγή: ypaithros.gr

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*