Στον “αέρα” και σε απόγνωση οι ιδιοκτήτες σχολικών κυλικείων – Παράπονα από Κυβέρνηση, δήμους

Στον “αέρα” και σε απόγνωση οι ιδιοκτήτες σχολικών κυλικείων – Παράπονα από Κυβέρνηση, δήμους

Στον “αέρα” και σε απόγνωση αφού λόγω του κορονοϊού έμειναν κλειστά τα σχολικά κυλικεία και ουδείς γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί, είναι οι ιδιοκτήτες τους.

Αρκετοί από αυτούς μάλιστα είναι πολύτεκνοι, ΑΜΕΑ, μονογονείς, αφού σε αυτές τις κοινωνικές αλλά και ευπαθείς ομάδες , ανήκει μεγάλο ποσοστό των ιδιοκτητών σχολικών κυλικείων,  μιας και ανήκουν στα κοινωνικά κριτήρια που μοριοδοτούνται γι’ αυτές τις επαγγελματικές δραστηριότητες. Το πρόβλημα σχεδόν 10.000 επαγγελματιών , σε όλη την Ελλάδα είναι μεγάλο αφού από τις  10 Μαρτίου έμειναν εκτός εργασίας, με κρατική εντολή, χωρίς να έχουν πλαισιωθεί από κάποιοι επιπλέον νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα τους προστατέψει-βοηθήσει , όλο αυτό το χρονικό διάστημα που βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας.

Ακόμη και όταν τα σχολεία επαναλειτούργησαν, τα σχολικά κυλικεία έμειναν κλειστά, χωρίς καμία αιτιολογία. Όπως επισημαίνουν σε επιστολή που έστειλαν στο Evros-news.gr, όλοι οι επαγγελματίες του κλάδου έχουν περάσει από ειδικά σεμινάρια του ΕΦΕΤ, που καθορίζουν τον τρόπο λειτουργίας, κάτω από λεπτομερείς οδηγίες και τα προϊόντα που πουλάνε στα παιδιά, είναι από εταιρείες με HASP ΚΑΙ ISO, βάση των ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Τέλος, όταν σχεδόν όλη η οικονομία, σε σχέση με τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος άνοιξε, αυτοί παρέμειναν κλειστά με εντολή της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως.

Όλο αυτό το διάστημα έχουν λάβει το ποσό των 800 ευρώ και σε δεύτερη φάση, ορισμένοι και όχι όλοι, το ποσό των 534 ευρώ. Δεν έχουν επίσης χρεωθεί το ποσό της τρίτης δόσης μισθώματος, μιας και οι συμβάσεις ορίζουν ότι πληρώνουν αναλογικά με τις ημέρες που το σχολείο λειτούργησε, αλλά και αυτό η κυβέρνηση τους το παρουσίασε ως απαλλαγή. Τέλος, ως μέτρο ελάφρυνσης, η κυβέρνηση έδωσε μία έκπτωση της τάξης του 25%, σε όσους πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές εμπρόθεσμα.

Ποιος όμως θα μπορούσε να πληρώσει εμπρόθεσμα , ενώ στο σπίτι του δεν μπαίνουν καθόλου χρήματα; Τα ποσά που σε πολλούς δεν δόθηκαν, ήταν ελάχιστα και έπρεπε ο κάθε άνθρωπος, να ταΐσει την οικογένειά του. Έχουν στείλει επιστολές προς κάθε κατεύθυνση. Απάντηση όμως δεν πήραν από κανέναν αρμόδιο στα ερωτήματα τους.

Γιατί έμειναν κλειστά τα σχολικά κυλικεία; Πως θα ζήσουν; Θα ανοίξουν τον Σεπτέμβριο μαζί με τα σχολεία; Πως χρεώνονται 220 ευρώ ΕΦΚΑ κάθε μήνα, ενώ είναι κλειστά με κρατική εντολή; Πώς θα αποπληρώσουν αυτό το τεράστιο επαγγελματικό χρέος; Οι τράπεζες πως αντιμετωπίζουν τους χρεωμένους ανθρώπους με τις δόσεις τους όταν αυτοί είναι υπό ένα έκτακτο καθεστώς;

Η δεύτερη δόση μισθώματος που έπρεπε να καταβάλλουν οι κυλικειάρχες στις σχολικές επιτροπές των δήμων, αφορά σε περίοδο που τα σχολεία υπολειτουργούσαν, λόγω της. έξαρσης του Η1Ν1. Το σχολικό έτος 2019-2020, η πλειοψηφία των σχολείων πανελλαδικά, λειτούργησε κατά μέσο όρο 75 ημέρες. Τόσες ήταν και οι ημέρες που εργάαστηκαν. Επίσης είναι ένα ποσό που θα βοηθούσε λίγο στο να αντέξουν οι επαγγελματίες όλο αυτό. Πέραν των παραπάνω , είναι επιχειρήσεις με ευπαθή και ληξιπρόθεσμα προϊόντα, τα οποία όλο αυτό το διάστημα, απλά καταστράφηκαν ή έληξαν. Ζήτησαν την Β’ δόση μισθώματος -ενοικίου ως βοήθημα αλλά την αρνήθηκαν όλοι σχεδόν οι δήμοι. Υπάρχουν δήμοι που κινούνται νομικά, ώστε να βγάλουν από το σχολικό κυλικείο όσους αδυνατούν να καταβάλλουν χρήματα για την Β δόση, ενώ είναι κλειστά τα σχολικά κυλικεία.

Αυτά και άλλα πολλά βιώνουν από τις 10 Μαρτίου, 10.000 πολύ μικρές επιχειρήσεις με 40.000 χιλιάδες εξαρτώμενα μέλη, τις οικογένειές τους. Υπάρχει συνάδελφος τους που έδωσε τα παιδιά του σε άλλη οικογένεια για φιλοξενία, γιατί δεν είχε να τα ταΐσει. Άλλος ανακοίνωσε πως το παιδί του πέρασε ιατρική σε άλλη πόλη και δεν θα μπορέσει να σπουδάσει, γιατί δεν έχει χρήματα κι αυτά είναι δύο μεμονωμένα περιστατικά ανάμεσα στα χιλιάδες, τα οποία είναι ενδεικτικά.

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*