Δερμεντζόπουλος: Με πράξεις αυτή η Κυβέρνηση δείχνει το ενδιαφέρον της για τον Έβρο

Δερμεντζόπουλος: Με πράξεις αυτή η Κυβέρνηση δείχνει το ενδιαφέρον της για τον Έβρο

-“Αδιαφορία  και εμπαιγμός από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που τους… έπιασε τώρα ο πόνος για τον Έβρο και τη Θράκη”

Κοινοβουλευτική παρέμβαση πραγματοποίησε χθες 14 Ιουλίου ο Βουλευτής Έβρου Χρήστος Δερμεντζόπουλος, με την οποία χαιρέτησε την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει  στην εξόφληση των χρωστούμενων ποσών  από την επιδότηση 12% του μισθοδοτικού κόστους προς τις επιχειρήσεις τις Θράκης.

Παράλληλα ο κύριος Δερμεντζόπουλος δεν παρέλειψε να αναδείξει μια σειρά από πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η  Κυβέρνηση για την ανάπτυξη του Έβρου και της ευρύτερης περιοχής, σε αντιδιαστολή με την αδιαφορία  και τον εμπαιγμό που επέδειξε ο Σύριζα κατά την διάρκεια της  κυβερνητικής του θητείας.

Κοινοβουλευτική Παρέμβαση για το 12%

Τώρα Κυρίες και Κύριε συνάδελφοι,

Σχετικά με την τροπολογία για το 12% για τις επιχειρήσεις της Θράκης.

Για μια δεκαετία ολόκληρη από το 2010 μέχρι  σήμερα δεν υπήρξε επίσκεψη οποιουδήποτε φορέα είτε στη Θράκη είτε στην Αθήνα οποιοδήποτε κλιμακίου πολιτικών, ατόμων, ή κομμάτων που να μην είχε τεθεί το ζήτημα. Δεν υπήρχε διεκδικητικό υπόμνημα που να μην είχε στις πρώτες θέσεις την καταβολή του 12%. Και θα θυμίσω λοιπόν σήμερα στους πανηγυρίζοντες που τους έπιασε ο πόνος για την Θράκη, Βουλευτές του Σύριζα, ότι αυτοί είχαν σημαία στις εκλογές του 2015 την καταβολή του και όχι μόνο δεν το έδωσαν αλλά το κατήργησαν κι’ όλας με απόφαση του τότε Υπουργού του κ Σταθάκη. Προφασιζόμενοι βέβαια την  μη συμβατότητα του μέτρου  με το Ευρωπαϊκό δίκαιο και στην συνέχεια να  αθετήσουν  την υπόσχεση τoυς πως θα εξασφαλιζόταν  κάποιος άλλος τρόπος στήριξης.

Η σημερινή λοιπόν κυβέρνηση, χωρίς ποτέ να υποσχεθεί έρχεται σήμερα και το υλοποιεί. Να λοιπόν μια ακόμα διαφορά του Σύριζα με την ΝΔ. Αυτοί τάζουν χωρίς να υλοποιούν, εμείς υλοποιούμε χωρίς να τάζουμε. Και αυτό και το θέλει και το καταλαβαίνει ο Έλληνας πολίτης. Δίκαια λοιπόν οι επιχειρήσεις της Θράκης υποδέχονται ένθερμα αυτή την τροπολογία. Θα σας καταθέσω στα πρακτικά το κείμενο με τις επισημάνσεις τους και την παράκληση να τα δείτε θετικά γιατί  και δίκαια είναι και στο πνεύμα που θέλουμε να επιδείξουμε για την Θράκη είναι.

Εκεί όμως που θα επιμείνω και συμφωνώ με τον κύριο Λοβέρδο, είναι στην άμεση έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Γιατί οι καιροί επιβάλλουν ταχύτητα και η όποια καθυστέρηση επιβραδύνει τις προσπάθειες ανάπτυξης. Όσον αφορά την παραίτηση από τα ένδικα μέσα που έχουν προσφύγει μεγάλος αριθμός δικαιούχων η άμεση υπογραφή και εφαρμογή τα καθιστά άνευ αντικειμένου εφόσον ικανοποιούν το αίτημα τους.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να συγχαρώ  και να ευχαριστήσω θερμά  τον  Πρωθυπουργό, την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου των οικονομικών καθώς και όλους τους συναρμόδιους υπουργούς για την επαναφορά του μέτρου επιδότησης του εργατικού κόστους στις επιχειρήσεις που εδρεύουν σε παραμεθόριες περιοχές της χώρας μας.

Σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία τόσο για τον Έβρο όσο και για την Θράκη, η συγκεκριμένη απόφαση δίνει ανάσα ζωής σε εκατοντάδες επιχειρήσεις μέσα από την ενίσχυση της ρευστότητας και της διασφάλισης πολύτιμων νέων θέσεων εργασίας.Οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού και της κυβέρνηση για την ενίσχυση του Έβρου και γενικότερα της Θράκης, δεν περιορίζονται μόνο στην νομοθέτηση του παραπάνω μέτρου. Την ίδια στιγμή δημιουργείται μια  διακομματική επιτροπή για την ανάπτυξη της Θράκης, ενώ ταυτόχρονα με την επίλυση των εκκρεμοτήτων που εμπόδιζαν την αξιοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, ανοίγει ο δρόμος για την προσέλκυση σημαντικών ξένων επενδύσεων που εκμεταλλευόμενοι την μοναδική γεωπολιτική θέση του Έβρου, θα τον μετατρέψουν σε ένα ισχυρό περιφερειακό  διαμετακομιστικό κόμβο προϊόντων και ενέργειας.

Δυστυχώς σε μία περίοδο που το  διεθνές περιβάλλον χαρακτηρίζεται από μεγάλη αστάθεια και ένταση, η οικονομική θωράκιση των παραμεθόριων περιοχών της χώρας θα πρέπει να αποτελεί για την χώρα μας  ύψιστη πολιτική προτεραιότητα. Μόνο διαμέσου της δημιουργίας μιας υγειούς και εξωστρεφούς τοπικής οικονομίας που θα  προσφέρει στους νέους της περιοχής  τα εχέγγυα  για να μείνουν και να δημιουργήσουν  στον τόπο τους, θα μπορέσουμε να εξουδετερώσουμε τις όποιες εξωτερικές γεωπολιτικές πιέσεις και να εξασφαλίσουμε την ισχυρή θέση της  χώρας μας στην περιοχή.

Η ομιλία για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Το παρόν σχέδιο νόμου αποτελεί μια ακόμα πρωτοβουλία της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της εξωστρέφειας και του δυναμισμού της Ελληνικής Οικονομίας. Καθώς η παγκόσμια οικονομική κρίση βαθαίνει, η ελληνική κυβέρνηση επιταχύνει τις μεταρρύθμισης που θα δημιουργήσουν τις συνθήκες για την ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας μας.  Γι’ αυτό και η υπερψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου από το σώμα πρέπει  να είναι επιβεβλημένη.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Το σχέδιο νόμου που εισάγει προς ψήφιση  στο σώμα το Υπουργείο Οικονομικών δομείται πάνω σε δύο βασικούς πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας επιφέρει μια σειρά από καινοτόμες και  εξυγιαντικές τομές στο επίπεδο της  εταιρικής διακυβέρνησης των εισηγμένων εταιρειών, ενώ ο δεύτερος πυλώνας του νομοσχεδίου, έχει ως βασική του επιδίωξη την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και  την εναρμόνιση του ελληνικού πλαισίου λειτουργίας της αγοράς κεφαλαίου στα νεότερα Ευρωπαϊκά πρότυπα και δεδομένα.

Με αυτό τον τρόπο το νομοσχέδιο του Υπουργείου οικονομικών, συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας, στην προσέλκυση  ξένων επενδύσεων, καθώς και στην εξασφάλιση για τις Ελληνικές επιχειρήσεις μέσα σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο διεθνές οικονομικό περιβάλλον νέων και αξιόπιστων πηγών   χρηματοδότησης.

Αναλυτικότερα στο πρώτο μέρος και όσον αφορά την εταιρική διακυβέρνηση των ανωνυμων εταιρειών,το νομοσχέδιο προβλέπει ότι  στο διοικητικό συμβούλιο των εισηγμένων εταιρειών, πρέπει να υπάρχουν κριτήρια καταλληλόλητας των μελών του διοικητικού συμβουλίου τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται ο ρόλος των ανεξαρτήτων μελών.

Παράλληλα, αναβαθμίζονται ουσιωδώς οι απαιτούμενες οργανωτικές δομές της εταιρείας, ενώ θεσπίζονται  σαφείς και συγκεκριμένες υποχρεώσεις ενημέρωσης από την εταιρεία προς τους μετόχους και το επενδυτικό κοινό.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να  τονιστεί, πως στα πλαίσια των παραπάνω παρεμβάσεων  η κυβέρνηση προχωρά σε μια  καινοτόμα ρύθμιση, η οποία εξασφαλίζει την ισότιμη  εκπροσώπηση των γυναικών  στα διοικητικά συμβούλια με την εισαγωγή ορισμένου ποσοτικού κριτηρίου (25%). Το παραπάνω μέτρα ενισχύει εμπράκτως την  ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα στον τομέα του επιχειρείν, ενώ ταυτόχρονα ενθαρρύνει την  ενεργότερη ένταξη  του γυναικείου πληθυσμό στην παραγωγική διαδικασία.

Στο δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου ρυθμίζονται θέματα σύστασης, αδειοδότησης, λειτουργίας και διάθεσης των Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων (Ο.Ε.Ε.). Στόχος των παραπάνω  ρυθμίσεων αποτελεί η ώθηση των επενδύσεις προς τις νεοφυείς εταιρείες (startups). Με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα στην χώρα, ενώ ταυτόχρονα θα μπορεί  να ανασχεθεί αποτελεσματικότερα  η φυγή των νέων στο εξωτερικό.

Παράλληλα αναμορφώνεται το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τις απαιτήσεις δημοσίευσης δελτίου σε περιπτώσεις δημόσιας προσφοράς κινητών αξιών ή κατά την εισαγωγή κινητών αξιών προς διαπραγμάτευση σε ρυθμιζόμενη αγορά.

Τέλος  κομβικό στοιχείο του συγκεκριμένου νομοσχεδίου αποτελεί και η  ενίσχυση  με επιπλέον αρμοδιότητες όσο και με  αναγκαίο επιστημονικό και υπαλληλικό προσωπικό της Επιτροπής της Κεφαλαιαγοράς. Είναι πεποίθηση της κυβέρνησης πως μόνο διαμέσου της ύπαρξης ενός αποτελεσματικού επόπτη και ενός σύγχρονου πλαισίου μπορεί να αναδειχθεί ο επενδυτικός και αναπτυξιακό  χαρακτήρας της Ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

Τώρα Κυρίες και Κύριε συνάδελφοι,

Σχετικά με την τροπολογία για το 12% για τις επιχειρήσεις της Θράκης.

Για μια δεκαετία ολόκληρη από το 2010 μέχρι  σήμερα δεν υπήρξε επίσκεψη οποιουδήποτε φορέα είτε στη Θράκη είτε στην Αθήνα οποιοδήποτε κλιμακίου πολιτικών, ατόμων ή κομμάτων που να μην είχε τεθεί το ζήτημα. Δεν υπήρχε διεκδικητικό υπόμνημα που να μην είχε στις πρώτες θέσεις την καταβολή του 12%. Και θα θυμίσω λοιπόν σήμερα στους πανηγυρίζοντες που τους έπιασε ο πόνος για την Θράκη, Βουλευτές του Σύριζα, ότι αυτοί είχαν σημαία στις εκλογές του 2015 την καταβολή του, και όχι μόνο δεν το έδωσαν αλλά το κατήργησαν κι’ όλας με απόφαση του τότε Υπουργού του κ Σταθάκη. Προφασιζόμενοι βέβαια την  μη συμβατότητα του μέτρου  με το Ευρωπαϊκό δίκαιο και στην συνέχεια να  αθετήσουν  την υπόσχεση τους πως θα εξασφαλιζόταν  κάποιος άλλος τρόπος στήριξης.

Η σημερινή λοιπόν κυβέρνηση χωρίς ποτέ να υποσχεθεί έρχεται σήμερα και το υλοποιεί. Να λοιπόν μια ακόμα διαφορά του Σύριζα με την ΝΔ. Αυτοί τάζουν χωρίς να υλοποιούν, εμείς υλοποιούμε χωρίς να τάζουμε. Και αυτό και το θέλει και το καταλαβαίνει ο Έλληνας πολίτης. Δίκαια λοιπόν οι επιχειρήσεις της Θράκης υποδέχονται ένθερμα αυτή την τροπολογία. Θα σας καταθέσω στα πρακτικά το κείμενο με τις επισημάνσεις τους και την παράκληση να τα δείτε θετικά γιατί  και δίκαια είναι και στο πνεύμα που θέλουμε να επιδείξουμε για την Θράκη είναι.

Εκεί όμως που θα επιμείνω και συμφωνώ με τον κύριο Λοβέρδο, είναι στην άμεση έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Γιατί οι καιροί επιβάλλουν ταχύτητα και η όποια καθυστέρηση επιβραδύνει τις προσπάθειες ανάπτυξης. Όσον αφορά την παραίτηση από τα ένδικα μέσα που έχουν προσφύγει μεγάλος αριθμός δικαιούχων, η άμεση υπογραφή και εφαρμογή τα καθιστά άνευ αντικειμένου εφόσον ικανοποιούν το αίτημα τους.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να συγχαρώ  και να ευχαριστήσω θερμά  τον  Πρωθυπουργό, την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου των Οικονομικών καθώς και όλους τους συναρμόδιους υπουργούς για την επαναφορά του μέτρου επιδότησης του εργατικού κόστους στις επιχειρήσεις που εδρεύουν σε παραμεθόριες περιοχές της χώρας μας.

Σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία τόσο για τον Έβρο όσο και για την Θράκη, η συγκεκριμένη απόφαση δίνει ανάσα ζωής σε εκατοντάδες επιχειρήσεις μέσα από την ενίσχυση της ρευστότητας και της διασφάλισης πολύτιμων νέων θέσεων εργασίας. Οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού και της κυβέρνηση για την ενίσχυση του Έβρου και γενικότερα της Θράκης, δεν περιορίζονται μόνο στην νομοθέτηση του παραπάνω μέτρου. Την ίδια στιγμή δημιουργείται μια  διακομματική επιτροπή για την ανάπτυξη της Θράκης, ενώ ταυτόχρονα με την επίλυση των εκκρεμοτήτων που εμπόδιζαν την αξιοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, ανοίγει ο δρόμος για την προσέλκυση σημαντικών ξένων επενδύσεων που εκμεταλλευόμενοι την μοναδική γεωπολιτική θέση του Έβρου, θα τον μετατρέψουν σε ένα ισχυρό περιφερειακό  διαμετακομιστικό κόμβο προϊόντων και ενέργειας.

Δυστυχώς σε μία περίοδο που το  διεθνές περιβάλλον χαρακτηρίζεται από μεγάλη αστάθεια και ένταση, η οικονομική θωράκιση των παραμεθόριων περιοχών της χώρας θα πρέπει να αποτελεί για την χώρα μας  ύψιστη πολιτική προτεραιότητα. Μόνο διαμέσου της δημιουργίας μιας υγειούς και εξωστρεφούς τοπικής οικονομίας που θα  προσφέρει στους νέους της περιοχής  τα εχέγγυα  για να μείνουν και να δημιουργήσουν  στον τόπο τους, θα μπορέσουμε να εξουδετερώσουμε τις όποιες εξωτερικές γεωπολιτικές πιέσεις και να εξασφαλίσουμε την ισχυρή θέση της  χώρας μας στην περιοχή.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Το παρόν σχέδιο νόμου αποτελεί μια ακόμα πρωτοβουλία της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της εξωστρέφειας και του δυναμισμού της Ελληνικής Οικονομίας. Καθώς η παγκόσμια οικονομική κρίση βαθαίνει, η ελληνική κυβέρνηση επιταχύνει τις μεταρρύθμισης που θα δημιουργήσουν τις συνθήκες για την ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας μας.  Γι’ αυτό και η υπερψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου από το σώμα πρέπει  να είναι επιβεβλημένη.