Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης: “Η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, προσβάλλει το εθνικό και θρησκευτικό μας αίσθημα”

Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης: “Η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, προσβάλλει το εθνικό και θρησκευτικό μας αίσθημα”

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλεξανδρούπολης σε Έκτακτη συνεδρίασή του που έγινε την 14η Ιουλίου 2020, αποφάσισε την έκδοση ψηφίσματος με το οποίο εκφράζει την αντίθεση του στην τροποποίηση του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας στην Κων/πολη, από Μουσείο σε μουσουλμανικό τέμενος.

Συγκεκριμένα, με το ψήφισμα του δηλώνει ότι:
«Καταδικάζει έντονα το διάταγμα του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το οποίο ο ιερός Ναός της Αγίας Σοφίας μετατρέπεται σε μουσουλμανικό τέμενος.
Η ενέργεια αυτή προκαλεί την ιστορική μας μνήμη και προσβάλλει το εθνικό και θρησκευτικό μας αίσθημα.
Η μετατροπή του ιερού Ναού της Αγίας, του Θεού, Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος, διαρρηγνύει τις σχέσεις της Τουρκίας, τόσο με την Ελλάδα, όσο και με τη διεθνή Κοινότητα.
Η Αγία Σοφία αποτελεί οικουμενικό σύμβουλο, ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα και αποτελεί αρχιτεκτονικό και πολιτισμικό κομψοτέχνημα παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η απόφαση αυτή του Τούρκου Προέδρου δεν πρέπει να μείνει χωρίς σοβαρή αντίδραση από την Ελληνική Κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την UNESCO, καθώς και από όλο τον πολιτισμένο κόσμο, καθόσον η Αγία Σοφία αποτελεί οικουμενικό μνημείο βαθιάς πνευματικής σημασίας».

Το ψήφισμα αυτό ενέκριναν οι 30 από τους 33 που πήραν μέρος στην ψηφοφορία που έγινε δια περιφοράς, αφού για διάφορους λόγους απουσίασαν οι: ) ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΟΤΣΗΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΤΑΜΙΔΗΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΑΛΕΚΑΣ, ΣΑΒΒΑΣ ΣΕΦΕΡΙΑΔΗΣ, ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΟΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΑΡΣΑΜΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Υπήρξαν 3 λευκά, από τους εκπροσώπους της προσκείμενης στο ΚΚΕ παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση”
Δευτεραίο Σάββα, Δραμανίδου Νίκη, Βλυσίδης Γεώργιο, οι οποίοι κατέθεσαν το δικό τους ψήφισμα, όπως συμβαίνει συνήθως σε παρόμοιες περιπτώσεις, στο οποίο δεν υπάρχει φυσικά αναφορά στην θρησκευτική πίστη, αλλά σε ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση και αναφέρει:
«Η Αγία Σοφία αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και η μετατροπή της σε τζαμί συνιστά ευθεία προσβολή του χαρακτήρα της. Όχι όμως μόνο αυτό. Η απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν να την μετατρέψει σε τζαμί αποτελεί ένα ακόμη βήμα στο κλίμα των προκλήσεων που καλλιεργεί όλο το προηγούμενο διάστημα. Είναι ένα ακόμη στοιχείο κλιμάκωσης της προκλητικότητας της τουρκικής άρχουσας τάξης, που υποθάλπεται από τη στάση και τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στην περιοχή. Δεν είναι ξεκομμένο από τους ενεργειακούς σχεδιασμούς τους στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τον σκληρό ανταγωνισμό για τη μοιρασιά των οικοπέδων και των δρόμων της ενέργειας».

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*