Ιός Δυτικού Νείλου: Στη Θράκη το ένα απ’ τα 2 πρώτα κρούσματα που ανακοινώθηκαν

Ιός Δυτικού Νείλου: Στη Θράκη το ένα απ’ τα 2 πρώτα κρούσματα που ανακοινώθηκαν

Τα πρώτα δύο κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα ανακοίνωσε πριν από λίγο ο ΕΟΔΥ και το ένα από αυτά είναι στην Θράκη και συγκεκριμένα στον δήμο Τοπείρου Ξάνθης, όπου και τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν κρούσματα. 

Την ώρα που η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με την πανδημία του κορωνοϊού και συνεχίζει να λαμβάνει μέτρα προστασίας, σήμερα είχαμε και τα 2 πρώτα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου. Αναλυτικότερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα, το ένα στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης (Δήμο Τοπείρου) και το άλλο στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας (Δήμο Καρδίτσας).

Ο ΕΟΔΥ εξηγεί ότι από το 2010 και μετά, εμφανίζονται κρούσματα σχεδόν κάθε χρόνο (και) στη χώρα μας, σε διάφορες περιοχές, κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες. Ως εκ τούτου, θεωρούνταν πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών και κατά την τρέχουσα περίοδο μετάδοσης.

Ειδικό πρόγραμμα ανίχνευσης εφάρμοσε φέτος η Περιφέρεια ΑΜ-Θ

που ζητούσε επιτακτικά αεροψεκασμούς ακμαιοκτονίας

Να επισημάνουμε ότι με βάση τα στοιχεία των προηγούμενων χρόνων, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με την Διεύθυνση Υγιεινής και τον επικεφαλής της Λουκά Γεωργίου, σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Υγείας Κώστα Βενετίδη, εφάρμοσαν φέτος ειδικό πρόγραμμα ανίχνευσης του ιού Δυτικού Νείλου. Σε αυτό χρησιμοποιούνται κοτόπουλα για ανίχνευση και εντοπισμό του ιού, σε περιοχές όπου τα προηγούμενα χρόνια είχαν παρουσιαστεί κρούσματα. Το συγκεκριμένο επιβεβαιωμένο κρούσμα είναι σε ηλικιωμένο χωριού του δήμου Τοπείρου, ο οποίος είναι καθημερινά στα χωράφια.

Επίσης, οι Βενετίδης, Γεωργίου αλλά και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, έχουν ζητήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό αεροψεκασμούς ακμαιοκτονίας σε όλη την περιοχή και φυσικά και στον Έβρο όπου το πρόβλημα των κουνουπιών είναι ιδιαίτερα έντονο. Όμως το αρμόδιο να δώσει την άδεια υπουργείο Υγείας, δεν ενέκρινε και όπως έλεγαν οι αρμόδιοι του, έπρεπε πρώτα να  εμφανιστεί κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου. Από την στιγμή που τώρα εμφανίστηκε στην περιοχή μας, πιστεύουν ότι θα δοθεί η άδεια και θα ξεκινήσουν οι ψεκασμοί από αέρος για ακμαιοκτονία, η οποία και είναι πιο αποτελεσματική.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα

Στην ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ αναφέρει:

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ενημερώνει ότι διαγνώσθηκαν στη χώρα μας τα πρώτα δύο εργαστηριακά επιβεβαιωμένα περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου για την περίοδο μετάδοσης 2020, το ένα στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης (Δήμο Τοπείρου) και το άλλο στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας (Δήμο Καρδίτσας).

Κρούσματα της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίζονται σε πολλές χώρες παγκοσμίως, όπως και σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, σε ετήσια βάση. Από το 2010 και μετά, εμφανίζονται κρούσματα σχεδόν κάθε χρόνο (και) στη χώρα μας, σε διάφορες περιοχές, κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες. Ως εκ τούτου, θεωρούνταν πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών και κατά την τρέχουσα περίοδο μετάδοσης. Τον Μάιο 2020, ο ΕΟΔΥ ενημέρωσε τους επαγγελματίες υγείας πανελλαδικά για την ανάγκη εγρήγορσής τους για την πρώιμη διάγνωση περιστατικών.

Καθώς η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, οι περιοχές που θα κυκλοφορήσει ο ιός δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια. Ως εκ τούτου, o ΕΟΔΥ συνιστά να τηρείτε τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια (https://eody.gov.gr/disease/koynoypia/), σε όλη την επικράτεια, καθόλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών:

Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα.

Μην αφήνετε στάσιμα νερά πουθενά (έτσι, βοηθάτε ουσιαστικά τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης στην καταπολέμηση των κουνουπιών).

Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να παίρνουν τα μέτρα τους με ιδιαίτερη συνέπεια.

Υπενθυμίζουμε ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών, τα οποία μολύνονται από μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών). Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί θεωρείται ότι δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ πολύ λίγα άτομα (< 1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα). Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Με στόχο την έγκαιρη εφαρμογή στοχευμένων μέτρων απόκρισης και πρόληψης, ο ΕΟΔΥ -σε κάθε περίοδο μετάδοσης- διενεργεί ενισχυμένη επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, διερευνά άμεσα τα περιστατικά και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τις αρμόδιες εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές.

Περισσότερες πληροφορίες για τον ιό του Δυτικού Νείλου και τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, ενώ επίσης κάθε Πέμπτη θα αναρτάται έκθεση με τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ (https://eody.gov.gr/disease/ios-toy-dytikoy-neiloy/).
Πηγή: iefimerida.gr