Νοσηλευτική Σχολή Διδυμοτείχου: Τι αποφασίστηκε για το μέλλον της, στην σύσκεψη στο υπουργείο Παιδείας

Νοσηλευτική Σχολή Διδυμοτείχου: Τι αποφασίστηκε για το μέλλον της, στην σύσκεψη στο υπουργείο Παιδείας

-Προλαβαίνει να ενταχθεί στο ΔΠΘ για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά

-Όλοι ζήτησαν από τον υφυπουργό κ.Διγαλάκη την παραμονή της στο Διδυμότειχο

Ευρεία σύσκεψη στο γραφείο του υφυπουργού Παιδείας Βασίλη Διγαλάκη, αρμόδιου για την Ανώτατη Εκπαίδευση, με αντικείμενο τη Νοσηλευτική Σχολή Διδυμοτείχου και το μέλλον της, πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στην Αθήνα.

Εκτός του κ.Διγαλάκη, στη σύσκεψη μετείχαν οι βουλευτές Έβρου της Ν.Δ Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Τάσος Δημοσχάκης, Σταύρος Κελέτσης, η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά, ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, ο δήμαρχος Ορεστιάδας και Πρόεδρος της ΠΕΔ Βασίλης Μαυρίδης, ο πρώην δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης, ο Πρύτανης του Δημοκρίτειου Παμεπιστημίου Θράκης Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, ο Αντιπρύτανης κ.Μάρης, ενώ μέσω Skype παρακολούθησαν και έκαναν παρέμβαση, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου κ.Δαμασκηνός και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης και πρώην δήμαρχος Διδυμοτείχου Χρήστος Τοκαμάνης.

Το αποτέλεσμα της σύσκεψης ήταν πως θα γίνει πρόταση από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης για την Σχολή Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου, ώστε μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου που θα ξεκινήσει η νέα ακαδημαϊκή χρονιά, να ενταχθεί σε αυτό. Αν και δεν προλαβαίνει να συμπεριληφθεί το θέμα στη σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί ως την Τετάρτη στη Βουλή με θέματα του υπουργείου Παιδείας, υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος να… μετακομίσει η Νοσηλευτική στο ΔΠΘ. Όλα αυτά όμως θα συζητηθούν στην Σύγκλητο του, η οποία είναι γνωστό ότι έχει εκφράσει την θέση πως θέλει τη Νοσηλευτική Σχολή, αλλά με έδρα την Αλεξανδρούπολη και αντιπροτείνει να δημιουργηθούν δυο νέα Τμήματα στο Διδυμότειχο. Αν και δεν αναφέρθηκαν καθόλου στην σύσκεψη τα αντικείμενα τους, πρόκειται για Τμήμα Διατροφολογίας και Τμήμα Ψυχολογίας.

Οι τοποθετήσεις των παρισταμένων  

Στο ξεκίνημα της συζήτησης ο υφυπουργός Παιδείας κ.Διγαλάκης επεσήμανε ότι η κατάσταση με την σημερινή μορφή της Νοσηλευτικής Σχολής στο Διδυμότειχο, που αποτελεί Παράρτημα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, είναι πολύ δύσκολη και υπάρχουν σημαντικά προβλήματα λειτουργίας. “Τα γνωρίζετε καλά όλοι σας, τα ζήσαμε στην προηγούμενη χρονιά, με ελλείψεις Καθηγητών, με απροθυμία άλλων να έρθουν για να διδάξουν. Ακόμα και τώρα που προκηρύξαμε θέσεις ΔΕΠ, δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον για κάλυψη τους. Θα πρέπει  λοιπόν να βρεθεί λύση. Η Αρμόδια Επιτροπή θα αποφασίσει για το μέλλον της, αλλά όπως έχω ενημερωθεί, επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας είναι να ενταχθεί στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Θα περιμένουμε λοιπόν την πρόταση της Συγκλήτου. Εμείς ως πολιτική ηγεσία θέλουμε να παραμείνει έδρα Πανεπιστημιακής Σχολής το Διδυμότειχο, αλλά υπάρχουν σίγουρα πολλά προβλήματα”. Ο υφυπουργός πάντως δεσμεύθηκε ότι δεν πρόκειται να… αιφνιδιάσει η Κυβέρνηση και δεν θα κάνει κινήσεις χωρίς να ακούσει την άποψη της τοπικής κοινωνίας.

Ο Πρύτανης του ΔΠΘ κ.Πολυχρονίδης, τόνισε ότι είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσει χωρίς προβλήματα η λειτουργία της Νοσηλευτικής Σχολής στο Διδυμότειχο αν ενταχθεί στο Πανεπιστήμιο του, γιατί υπάρχουν πολλές και σοβαρές ελλείψεις. Μάλιστα ανέφερε ότι και η αντίστοιχη Σχολή που υπήρχε στην Σπάρτη, αν και πόλη διέθετε Νοσοκομείο, τελικά μετακόμισε στην Τρίπολη και στην Σπάρτη δόθηκαν άλλες Σχολές. Κάτι αντίστοιχο προφανώς υπάρχει ως σκέψη και στο Δημοκρίτειο. Υποσχέθηκε ότι θα γίνει συζήτηση στη Σύγκλητο για το θέμα και θα κατατεθεί πρόταση στο υπουργείο Παιδείας.

Με την σειρά τους, ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.Δαμασκηνός, ζήτησαν την ένταξη της Νοσηλευτικής Σχολής στο ΔΠΘ, αλλά την παραμονή της στο Διδυμότειχο και την ενίσχυση της τόσο σε προσωπικό όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή. Αναγνώρισαν ότι υπάρχουν προβλήματα στην λειτουργία της, αλλά ζήτησαν να υπάρξει κυβερνητική βούληση για λύση τους και ενίσχυση της Σχολής. Επίσης, να προστεθούν και ένα ή δυο Τμήματα ακόμα. Υπέρ της παραμονής της Σχολής στο Διδυμότειχο τάχθηκαν και οι δυο πρώην δήμαρχοι Παρασκευάς Πατσουρίδης και Χρήστος Τοκαμάνης, όπως και οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές.

Κάποιοι δεν απέρριψαν εντελώς το ενδεχόμενο δημιουργίας δύο νέων Τμημάτων, με τον απαράβατο όρο όμως να διαθέτουν εργαστήρια, προκειμένου να υπάρχει υποχρεωτική παρουσία των φοιτητών στην πόλη και όχι μόνο να μην μειωθεί ο σημερινός αριθμός, αλλά αντίθετα να αυξηθεί. Όλοι όμως ξεκινούσαν με δεδομένο ότι για τα επόμενα δυο-τρία χρόνια θα παραμείνει η Νοσηλευτική Σχολή στο Διδυμότειχο.