“Δημοσυνεταιριστική Έβρος”: Υψηλότερη βαθμολογία και έγκριση όλης της επιχορήγησης, σε στενούς συγγενείς διοικούντων!!!

“Δημοσυνεταιριστική Έβρος”: Υψηλότερη βαθμολογία και έγκριση όλης της επιχορήγησης, σε στενούς συγγενείς διοικούντων!!!

Η “Δημοσυνεταιριστική Έβρος Α.Ε” Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ, ανακοίνωσε στις 17 Ιουλίου τον οριστικό πίνακα κατάταξης των προτάσεων που εγκρίθηκαν στο Τοπικό Πρόγραμμα CLLD/LEADER του Κεντρικού και Νοτίου Έβρου.

Η διαδικασία ξεκίνησε με την προηγούμενη διοίκηση της εταιρείας, στην οποία μετέχουν οι δήμοι Σουφλίου, Αλεξανδρούπολης, Σαμοθράκης και διάφοροι φορείς, ουσιαστικά ολοκληρώθηκε από εκείνη και απλά η καινούργια διοίκηση η οποία προέκυψε μετά τις περσινές δημοτικές εκλογές, απλά την επικύρωσε τυπικά. Η διαδικασία των ενστάσεων στα πλαίσια της 1ης πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, για την υποβολή προτάσεων ιδιωτικού χαρακτήρα του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER του Κεντρικού και Νοτίου Έβρου ολοκληρώθηκε και έτσι έγινε η επίσημη ανακοίνωση.

Ο οριστικός πίνακας κατάταξης προέκυψε μετά την έγκριση ποσού υπερδέσμευσης 570.290,00€ της ανωτέρω πρόσκλησης από την ΕΥΕ-ΕΥΔ ΠΑΑ 2014-2020 (αρ. πρωτ. 3636/13-07-2020) δίνοντας στην  “Δημοσυνεταιριστική Έβρος Α.Ε”  την δυνατότητα ένταξης του συνόλου των πράξεων που έλαβαν θετική αξιολόγηση. Έτσι ο συνολικός προϋπολογισμός της Δημόσιας Δαπάνης ανέρχεται σε  2.101.790,00€ (από 1.531.500,00€ που ήταν αρχικά).  Συμπερασματικά όλες οι προτάσεις που αξιολογήθηκαν ως παραδεκτές εντάσσονται και συμβασιοποιούνται στο τοπικό πρόγραμμα CLLD/LEADER του Κεντρικού και Νοτίου Έβρου της Δημοσυνεταιριστικής Έβρος Α.Ε. συμβάλλοντας έτσι στην ολοκλήρωση της τοπικής στρατηγικής στην περιοχή παρέμβασης.

Οι αιτήσεις της κόρης Κιτσικίδη και της νύφης Πουλιλιού,

την υψηλότερη βαθμολογία και έγκριση όλου του ποσού

Όπως είπαμε, η διαδικασία “έκλεισε” τον Ιούνιο του 2019 και μάλιστα τότε υπήρξαν έντονες αντιδράσεις, επειδή η συντριπτική πλειοψηφία των Δημοσυνεταιριστικών ή Αναπτυξιακών Εταιρειών που υλοποιούν παρόμοια έργα LEADER σε όλη την Ελλάδα, έδωσαν παράταση αρκετών μηνών, προκειμένου να προλάβουν να υποβάλλουν και άλλοι ιδιώτες και επιχειρήσεις τις προτάσεις τους. Η συγκεκριμένη “Δημοσυνεταιριστική Έβρος Α.Ε” όμως, με τον προηγούμενο Πρόεδρο της Βαγγέλη Πουλιλιό, τον τέως δήμαρχο Σουφλίου, αποφάσισε και έδωσε παράταση ελάχιστων ημερών, παρά τις διαμαρτυρίες μελών του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου. Μάλιστα κατηγόρησαν τον κ.Πουλιλιό πως αυτό το έκανε επειδή έχασε τις δημοτικές εκλογές και έτσι αυτόματα θα έπαυε να είναι και Πρόεδρος στην συγκεκριμένη εταιρεία, αφού θα τον αντικαθιστούσε ο “διάδοχος” του Παναγιώτης Καλακίκος, όπως και έγινε άλλωστε.

Γιατί όμως όσοι διαμαρτύρονταν πίστευαν πως συνέβη αυτό; Για να μην υποβληθούν ενδεχομένως και άλλες προτάσεις, αλλά και η αξιολόγηση όσων υποβλήθηκαν, η βαθμολόγηση και έγκριση τους, γίνει από τη νέα διοίκηση της “Δημοσυνεταιριστικής Έβρος Α.Ε”. Πάντως η άρον-άρον ολοκλήρωση της διαδικασίας, είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρχουν αυτή την στιγμή επιλαχόντες ιδιώτες και επιλαχούσες προτάσεις επιχειρήσεων, οι οποίες να έχουν εγκριθεί και σε περίπτωση που κάποιοι από όσους πήραν έγκριση και χρηματοδότηση με επιχορήγηση δεν μπορέσουν να υλοποιήσουν τις προτάσεις τους, να πάρουν αυτοί την θέση τους. Έτσι αν δεν υλοποιηθούν κάποιες προτάσεις, θα χαθούν τα χρήματα του LEADER, που με απόφαση μάλιστα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αυξήθηκαν σημαντικά προκειμένου να καλυφθούν όλες οι αιτήσεις.

Αν πάντως ρίξει κάποιος μια ματιά στις προτάσεις που υποβλήθηκαν, εγκρίθηκαν και επιχορηγούνται, ξεχωρίζουν στις διάφορες κατηγορίες ΔΥΟ που-ΚΑΤΑ ΣΥΜΠΤΩΣΗ-ανήκουν σε ΣΥΓΓΕΝΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ μελών του προηγούμενου Διοικητικού Συμβουλίου, οι οποίες συγκέντρωσαν συγχρόνως την ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΒΑΘΟΛΟΓΙΑ αξιολόγησης, αλλά και ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΠΟΣΟ που αιτήθηκαν. Μέχρι και το τελευταίο λεπτό που ζήτησαν να επιχορηγηθούν δηλαδή. Πρόκειται για την αίτηση επένδυσης της Κιτσικίδου Χριστίνας, για ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΠΟΣΤΑΚΤΗΡΙΟΥ ΑΙΘΕΡΙΩΝ ΕΛΑΙΩΝ, με συνολικό ποσό 399.411,54 ευρώ και αιτούμενο ποσό επιχορήγησης από το LEADER τις 199.705,77 ευρώ. Συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία της αρμόδιας επιτροπής με 67,61 και εγκρίθηκαν ΑΚΡΙΒΩΣ τα ποσά που αιτήθηκε, δηλαδή σχεδόν 200.000 ευρώ

Πρόκειται για την κόρη του Λάζαρου Κιτσικίδη, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της “Δημοσυνεταιριστικής Έβρος Α.Ε”, αφού εκπροσωπεί τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κοινής Γεωργικής Εκμετάλλευσης “Σουφλιώτικα Κελάρια”. Μετείχε τόσο στην προηγούμενη διοίκηση με Πρόεδρο τον Βαγγέλη Πουλιλιό, αλλά και στην σημερινή με τον Παναγιώτη Καλακίκο, αφού ο πρώην Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Έβρου συμμετέχει λόγω της θεσμικής του θέσης. Η δεύτερη αίτηση με παρόμοιο αντικείμενο, Μονάδα Παραγωγής Αιθέριων Ελαίων που βαθμολογήθηκε ως δεύτερη για παράδειγμα, είχε μείωση ποσών, έστω και λίγων χιλιάδων ευρώ, όπως βλέπετε στον σχετικό πίνακα.

Επίσης εγκρίθηκε, συμπληρώνοντας την υψηλότερη βαθμολογία στην κατηγορία της με 64,30, ποσοστό επιχορήγησης 65% η πρόταση της Μιλκίδου Ευαγγελίας για ΙΔΡΥΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ. Η πρόταση της συνολικής επένδυσης ήταν 136.269,94 ευρώ και το ποσό που αιτήθηκε ως επιχορήγηση από το LEADER ήταν 88.575,44 ευρώ. Εγκρίθηκαν και τα δύο χωρίς να κοπεί ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΛΕΠΤΟ, όπως έγινε και στην περίπτωση αίτησης της κόρης του κ.  Κιτσικίδη. Η κ.Μιλκίδου είναι η νύφη του Βαγγέλη Πουλιλιού, τέως δημάρχου Σουφλίου και πρώην Προέδρου της “Δημοσυνεταιριστικής Έβρος Α.Ε” και το γυμναστήριο είναι αυτό που άνοιξε ήδη στο Σουφλί ο γιος του Δημήτρης, προφανώς στο όνομα της συζύγου του. 

Να επισημάνουμε ότι υπάρχουν δύο ακόμα αιτήσεις, στις οποίες εγκρίθηκαν τα ποσά που ζήτησαν οι ενδιαφερόμενοι. Μία για επιχείρηση παγωτού στην Σαμοθράκη του κ.Βραχιώλια, αλλά αυτή ήταν τελευταία σε βαθμολόγηση στην κατηγορία της και άλλη μία, που αφορά Εκσυγχρονισμό Επιχείρησης Ζωοτροφών της BOBOS ABE, αλλά και αυτή ήταν 4η σε βαθμολόγηση. Οι μοναδικές αιτήσεις που συγκέντρωσαν και την υψηλότερη βαθμολογία και εγκρίθηκε παράλληλα μέχρι και το… ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΛΕΠΤΟ του ποσού που υπήρχε στην αίτηση για επιχορήγηση, ήταν όπως είπαμε αυτές της νύφης του Προέδρου Βαγγέλη Πουλιλιού και της κόρης του μέλους της διοίκησης Λάζαρου Κιτσικίδη. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά την διάρκεια της σχετικής ψηφοφορίας στο Δ.Σ, οι δυο τους δεν συμμετείχαν λόγω κωλύματος, αλλά αυτό είχε τυπική σημασία, μια και δεν θα μπορούσαν τα υπόλοιπα μέλη να μην τις εγκρίνουν, από την στιγμή που συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία από την Επιτροπή αξιολόγησης.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΥΣ ΣΧΕΤΙΚΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ

ΠΙΝΑΚΑΣ-ΟΡΙΣΤΙΚΩΝ-ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ-ΔΗΜΟΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ-ΕΒΡΟΣ-Α.Ε.

Να τονίσουμε ακόμα, ότι επικεφαλής της Επιτροπής που βαθμολόγησε και ενέκρινε τις αιτήσεις, ήταν ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας Βαγγέλης Καζάκης, ο οποίος το 2014 ήταν υποψήφιος με τον τέως δήμαρχο Βαγγέλη Πουλιλιό,  εκλέχθηκε αλλά υπήρξε καταγγελία για ασυμβίβαστο λόγω του ότι ήταν εργαζόμενος στη Δημοσυνεταιριστική. Γνώριζε ότι είχε ασυμβίβαστο σύμφωνα με τον νόμο 3852/2010 άρθρο 14, αλλά  έβαλε υποψηφιότητα χωρίς να παρατηθεί από αυτήν. Έγινε καταγγελία, ακυρώθηκε η εκλογή του και τοποθετήθηκε στην συγκεκριμένη θέση, αντικαθιστώντας τον Κώστα Κουζούκο, τον οποίο απέλυσε από την θέση του με διάφορες κατηγορίες η διοίκηση Πουλιλιού και ακολούθησαν δικαστικές διαμάχες. Όμως πρόσφατα, η νέα διοίκηση αποφάσισε την επιστροφή του κ.Κουζούκου στην “Δημοσυνεταιριστική Έβρος Α.Ε”, αλλά στη θέση του Διευθυντή παραμένει ο κ.Καζάκης.

Έτσι, η νέα διοίκηση της εταιρείας, η οποία προέκυψε μετά τις περσινές δημοτικές εκλογές, δεν μπορούσε παρά να εγκρίνει τους πίνακες αυτούς.