Ταμείο Ανάκαμψης: Η Ελλάδα θα πάρει 70 δισ. από την Ευρώπη – Ικανοποίηση στην Αθήνα

Ταμείο Ανάκαμψης: Η Ελλάδα θα πάρει 70 δισ. από την Ευρώπη – Ικανοποίηση στην Αθήνα

Η χώρα μας πήρε από το Ταμείο Ανάκαμψης περισσότερα χρήματα σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Τα 31 δισ. θα είναι από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα υπόλοιπα από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ενώ δεν ισχύουν δημοσιονομικοί όροι, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Κλίμα αισιοδοξίας επικρατεί από νωρίς το πρωί στο κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς ο «λευκός καπνός» που βγήκε μετά την μαραθώνια συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, έκλεισε με το ελληνικό «καλάθι» να γεμίζει με 70 δισ ευρώ.
Η ευφορία που εκπέμπεται τις τελευταίες στιγμές από το κυβερνητικό σχήμα εδράζεται αφενός στην εξασφάλιση των 70δισ. για την Ελλάδα παρά το «σφυροκόπημα» των «φειδωλών» χωρών για την μείωση των επιχορηγήσεων, αφού το τελικό ποσό για την ελληνική πλευρά διαμορφώθηκε   υψηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, παρά την άκαμπτη στάση του ευρωπαϊκού Βορρά ως προς το ποσοστό των επιχορηγήσεων.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός η ελληνική αντιπροσωπεία φεύγει από τις Βρυξέλλες με ένα συνολικό πακέτο που ξεπερνά τα 70 δισ. ευρώ. Από αυτά, όπως είπε ο πρωθυπουργός, τα 19 δισ. αφορούν σε επιχορηγήσεις, τα 12,5 δισ. σε δάνεια και τα υπόλοιπα απο τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.


«Πετύχαμε τελικά σήμερα να έχουμε δρομολογήσει μια πολύ φιλόδοξη αντίδραση, μια αντίδραση που απαντά στο συμμετρικό σοκ που προκαλεί σε όλες τις οικονομίες η πανδημία. Νομίζω ότι είναι μια αντίδραση που δείχνει ότι η Ευρώπη ακούει τη βοή των επικείμενων γεγονότων. Οι περιστάσεις μάς ορίζουν και οι επιλογές μας τελικά μάς καθορίζουν και σήμερα η Ευρώπη έδειξε ότι μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Απαντά με ένα Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ και με ένα προϋπολογισμό για τα επόμενα 7 έτη ύψους 1,074 τρισ. ευρώ», δήλωσε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.
«Για πρώτη φορά η πατρίδα μας αποκτά πρόσβαση σε τόσο φιλόδοξα χρηματοδοτικά εργαλεία. Επιστρέφουμε στην Αθήνα με ένα συνολικό πακέτο το οποίο ξεπερνάει τα 70 δισ. ευρώ, ένα μέγεθος πρωτοφανές για τη χώρα μας, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης για να υπογραμμίσει: Καταφέραμε τελικά μέσα από μια διαδικασία αμοιβαίων υποχωρήσεων, συμβιβασμών, πράγματα, τα οποία είναι συνηθισμένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο: να προστατεύσουμε πάνω από όλα τα προγράμματα τα οποία έχουν σημαντικές εθνικές κατανομές. Και βέβαια η Ελλάδα έχοντας πλέον ανακτήσει την αξιοπιστία της σε ευρωπαϊκό επίπεδο κλήθηκε να συμμετέχει και συμμετείχαμε ενεργά σε όλες τις διαπραγματεύσεις που έγιναν τα 4 τελευταία εικοσιτετράωρα. Συμμετείχαμε και εμείς στη συνδιαμόρφωση των ευρωπαϊκών αποφάσεων προς όφελος των πολιτών, για μια απάντηση την οποία στέλνει ενωμένη σήμερα ολόκληρη η Ευρώπη, μια Ευρώπη που δείχνει αλληλεγγύη, στηρίζει την οικονομία και τους πολίτες σε αυτές τις εξαιρετικές συνθήκες», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.


«Οι επιδοτήσεις που θα λάβει η χώρα μας από το πρόσθετο πρόγραμμα που εγκρίθηκε αντιστοιχούν σε ένα επιπλέον ΕΣΠΑ – κάτι παραπάνω από 19 δισ. στα οποία προστίθενται γύρω στα 12,5 δισ. σε δάνεια για να καταλήξουμε ξανά στο τελικό ποσό των 32 δισ- και τα χρήματα αυτά θα εκταμιεύονται με όρους πιο ευέλικτους από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ πιο άμεσα, και θα δίνεται η δυνατότητα αναδρομικότητας επιλεξιμότητας από τις αρχές του 2020», ανέφερε.

Οσον αφορά το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο αν και είναι μειωμένο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διευκρίνισε οτι πετύχαμε: την αύξηση των πόρων από το Ταμείο Συνοχής και σταθερούς πόρους από την Κοινή Αγροτική Πολιτική για τους αγρότες και πρόσθεσε ότι σύντομα θα παρουσιαστεί ένα πρόγραμμα για την εργασιακή ανασυγκρότηση, καθώς το πακέτο που θα λάβει η χώρα θα το επενδύσουμε για να στηρίξουμε το εργατικό δυναμικό.


Μητσοτάκης: Μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα
Την ιστορικότητα των στιγμών υπογράμμισε με μήνυμά του στο twitter o Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο πριν την επιστροφή του στην Αθήνα, δηλώνοντας:
«Η Ευρώπη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και καταφέραμε σήμερα να ξεκινήσουμε μια πολύ φιλόδοξη αντίδραση στο οικονομικό σοκ που προκλήθηκε από την πανδημία. Αυτή είναι μια ιστορική ημέρα για την Ευρώπη και μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα».

Πέτσας: Ισορροπημένο πακέτο
Για μια εθνική επιτυχία και μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα «εφόσον επενδύσουμε τα χρήματα αυτά για να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα», έκανε λόγο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, απαντώντας για την μείωση των επιχορηγήσεων ότι άλλαξε μεν η αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων, «αλλά το ποσό για την Ελλάδα είναι τελικά μεγαλύτερο».
Επιπλέον, ο κ. Πέτσας έκανε λόγο για ένα ισορροπημένο πακέτο με τους αναγκαίους συμβιβασμούς, υπογραμμίζοντας πως για πρώτη φορά θα υπάρξει χρηματοδότηση με κοινό μηχανισμό, κάτι που όπως είπε αποτελεί βήμα και προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.kyriakos2

Σταϊκούρας: Δεν ισχύουν δημοσιονομικοί όροι
«Η Ευρώπη των συμβιβασμών παίρνει αποφάσεις στις δύσκολες ώρες», σχολίασε την απόφαση της Συνόδου Κορυφής ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.
Μάλιστα, «για πρώτη φορά δεν ισχύουν δημοσιονομικοί όροι, μιλάμε για μεγάλη ένεση ρευστότητας στην Ευρώπη και την Ελλάδα που συμπεριλαμβάνεται. Καλή μέρα για την Ευρώπη και πολύ καλή μέρα για την Ελλάδα», περιέγραψε ο κ. Σταϊκούρας, εξηγώντας ότι η Ελλάδα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και των επιχορηγήσεων θα λάβε συνολικά περίπου 70 δισ. Ευρώ.

Πηγή: protothema.gr

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*