“ΘΡΑΚΗ”: Η ιστορική αλλαντοβιομηχανία της Θράκης επέστρεψε δυναμικά, με τα αγαπημένα προϊόντα της

“ΘΡΑΚΗ”: Η ιστορική αλλαντοβιομηχανία της Θράκης επέστρεψε δυναμικά, με τα αγαπημένα προϊόντα της

Η “ΘΡΑΚΗ”, η ιστορική αλλαντοβιομηχανία της Θράκης, που έχει συνδέσει το όνομα της με τις Φέρες του νομού Έβρου, επέστρεψε δυναμικά, με τα γευστικά της, αγαπημένα προϊόντα όλων, στα ράφια των σούπερ μάρκετ και όχι μόνο.

Άλλωστε η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου, όχι μόνο στην περιοχή μας αλλά και πανελλήνια, έχει συνδέσει τα αλλαντικά της Θράκης με την συγκεκριμένη αλλαντοβιομηχανία, την “ΘΡΑΚΗ” και το χαρακτηριστικό σήμα κατατεθέν της.

Αυτό το αγαπημένο όνομα αλλαντικών από το παρελθόν, με την πλούσια παράδοση και το εργοστάσιο στις Φέρες που έδωσε επί πολλά χρόνια δουλειά σε εκατοντάδες συμπολίτες μας, με έδρα την Ξάνθη πλέον έκανε έντονη επανεμφάνιση, με ανανεωμένο πρόσωπο τα τελευταία χρόνια και σιγά – σιγά υλοποιεί τον στόχο της να ξανακατακτήσει μεγάλο κομμάτι της συγκεκριμένης αγοράς.

Η αλλαντοποιία “ΘΡΑΚΗ” κατάγεται από τη γη των δύο ηπείρων και των τριών θαλασσών. Τον τόπο που ιστορικά μοιράστηκαν οι περισσότεροι άνθρωποι και πολιτισμοί. Στις Φέρες Έβρου ξεκίνησε το 1972 η μικρή αλλαντοποιία ,που πάτησε γερά πάνω στη βαθιά παράδοση στην κτηνοτροφία και την παρασκευή αλλαντικών – την πιο πλούσια πηγή ενέργειας για ανθρώπους που δοκιμάζονται στη σκληρή δουλειά της υπαίθρου και τους βαρείς χειμώνες.

Σύντομα, το χαρμάνι θρακιώτικης, βαλκανικής, ανατολίτικης και ποντιακής κουζίνας ξεχώρισε τα αλλαντικά “ΘΡΑΚΗ”. Τα περιβόητα λουκάνικα “ΘΡΑΚΗ” κυριάρχησαν στην αγορά της Βόρειας Ελλάδας και αργότερα όλης της χώρας.

Όσοι λοιπόν σε όλη την Ελλάδα ψάχνετε την αυθεντικότητα, φτάνετε μακριά στον χρόνο και τον χάρτη. Εκεί θα βρείτε τα αλλαντικά “ΘΡΑΚΗ”.

Στη γεύση τους θα ανακαλύψετε μια πλούσια γη. Σε παραδόσεις, γεύσεις και φυσικές χάρες. Μεγάλα ποτάμια, καρπερά λιβάδια και το ζηλευτό ταλέντο των Θρακών στην κτηνοτροφία, παραμένουν για 40 και πλέον χρόνια η δύναμη της αλλαντοποιίας “ΘΡΑΚΗ”.

Παραδοσιακά αλλαντικά φτιαγμένα από εκλεκτό φρέσκο κρέας, καλά φυλαγμένες συνταγές και με σύγχρονες διατροφικές αξίες, για να τα απολαμβάνετε καθημερινά.

Η ιστορία της αλλαντοβιομηχανίας “ΘΡΑΚΗ”

Η αλλαντοβιομηχανία “Θράκη” ιδρύθηκε το 1972 από την οικογένεια Ποταμιάνου< με έδρα το δήμο Φερών Έβρου. Το 1993, ύστερα από μία ζημιογόνο πορεία που οδήγησε αρχικά στη μετοχοποίηση των χρεών της εταιρείας από την ΕΤΒΑ, η εταιρεία πέρασε στην ιδιοκτησία του επιχειρηματία Κωνσταντίνου Σπέντζου μέσω της εταιρείας Spentzos K.G. Την περίοδο εκείνη η Θράκη λειτουργούσε δύο μικρές μονάδες επεξεργασίας κρέατος και παραγωγής αλλαντικών στην Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη αντίστοιχα, είχε κύκλο εργασιών περίπου 12 εκατ. ευρώ και απασχολούσε 250 άτομα.

Η εξαγορά έθεσε νέες βάσεις ανάπτυξης για την εταιρεία. Οι παραγωγικές της μονάδες αυξήθηκαν και πραγματοποιήθηκε επενδυτικό πρόγραμμα που ξεπέρασε τα 80 εκατ. ευρώ που κάλυψε την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό. Σταδιακά οι πωλήσεις ακολούθησαν ανοδική πορεία με αύξηση 21,3% το 1999 και 16,6% το 2000 φθάνοντας τα 178 εκατ. ευρώ τζίρο.


Η αύξηση των μεγεθών οδήγησε τη διοίκηση να καταθέσει αίτηση εισαγωγής της στο Χ.Α., κάτι που ωστόσο δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Παράγοντες όπως η νόσος των τρελών αγελάδων που πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας, η σημαντική υποχώρηση της τιμής πώλησης του χοιρινού κρέατος, οι αθρόες εισαγωγές και η εμφάνιση νέας γενιάς ανταγωνιστών όπως η Creta Farm, που άλλαξε την εικόνα του κλάδου όπου μονοπωλούσαν ονόματα όπως ο Νίκας και ο Υφαντής, επηρέασαν σημαντικά την ακριτική βιομηχανία.
Υπό το βάρος των διαρκώς αυξανόμενων ζημιών, η παραγωγική δραστηριότητα της εταιρείας περιορίζεται στον Έβρο και την Κομοτηνή. Οι πιστώτριες τράπεζες αρνούνται να χρηματοδοτήσουν περαιτέρω την εταιρεία που κλείνει το 2006 με ζημιές 23 εκατ. ευρώ από ζημιές 19 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά.

Τώρα επιχειρεί με έδρα την Ξάνθη και με τα αγαπημένα, γευστικά, αξέχαστα προϊόντα, δυναμικό come back στα ράφια των σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα, θυμίζοντας σε όλους μας τις πλούσιες γεύσεις της.