Έβρος: Προχωράει με εντατικούς ρυθμούς η συγκομιδή λεβάντας που κερδίζει συνέχεια καλλιεργητές

Έβρος: Προχωράει με εντατικούς ρυθμούς η συγκομιδή λεβάντας που κερδίζει συνέχεια καλλιεργητές

Προχωράει με εντατικούς ρυθμούς στο νομό Έβρου η συγκομιδή της λεβάντας, η οποία ως καλλιέργεια κερδίζει συνεχώς “έδαφος” (και στρέμματα) στην περιοχή μας.

Ο Ιούλιος είναι ο μήνας που γίνεται η συγκομιδή και πρώτα ξεκινάει από το νότιο τμήμα του Έβρου, αν και κάποιοι καλλιεργητές στις βόρειες περιοχές του νομού βιάστηκαν, με αποτέλεσμα να υπάρχει μειωμένη απόδοση.

Στο ΒΙΝΤΕΟ που βλέπετε, γίνεται η συγκομιδή της καλλιέργειας του Φάνη Δεδελούδη, παλιού άσσου της Α.Ε.Διδυμοτείχου και του Α.Ο.Αλεξανδρούπολης, ο οποίος μαζί με τον γιο του Δημήτρη, επίσης πολύ καλού ποδοσφαιριστή και τον Σαγκίδη Τάσο, με το ειδικό μηχάνημα κάνουν την συγκομιδή.

Πλέον λειτουργεί στο νομό Έβρου αποστακτήριο και αυτό διευκολύνει πάρα πολύ, ενώ ο Συνεταιρισμός Έβρου- Ροδόπης Αρωματικά φυτά “Θράκης Θησαυρός” έχει συμβάλλει στην ενημέρωση και οργάνωση των καλλιεργητών λεβάντας, η οποία ανεβαίνει συνέχεια. Άλλωστε ο Έβρος αποτελεί ένα εξαιρετικά πρόσφορο έδαφος για την καλλιέργεια αρωματικών φυτών, αφού πέρυσι καλλιεργήθηκαν 2.500 στρέμματα (σε Έβρο και Ροδόπη), ενώ τα επόμενα χρόνια αναμένεται αύξηση του αριθμού.

Το αιθέριο έλαιο της Εβρίτικης λεβάντας εξάγεται στο εξωτερικό, κυρίως στη Βουλγαρία και μέσω αυτής και σε άλλες χώρες όπως η Γαλλία.