Τουρκία: «Παγώνουν» οι έρευνες στο Αιγαίο, αποσύρεται το Oruc Reis

Τουρκία: «Παγώνουν» οι έρευνες στο Αιγαίο, αποσύρεται το Oruc Reis

«Παγώνουν» οι έρευνες στο Αιγαίο, σύμφωνα  με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν. Όπως είπε ο Καλίν η απόφαση να σταματήσουν οι έρευνες και να αποσυρθεί το Oruc Reis ανήκει στον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο στενός συνεργάτης του Τούρκου Προέδρου συμπλήρωσε βέβαια ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί μια εποικοδομητική προσέγγιση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο Ιμπραήμ Καλίν προανήγγειλε την αναστολή των σεισμογραφικών ερευνών στις «αμφιλεγόμενες περιοχές» του Αιγαίου, μιλώντας στο CNN Turk.

«Όλοι θα πρέπει να συνεχίσουν να δουλεύουν στις δικές τους υφαλοκρηπίδες, ενώ για τις αμφιλεγόμενες περιοχές θα πρέπει να γίνουν κοινές έρευνες. Ας είμαστε εποικοδομητικοί. Μπορούμε να περιμένουμε για λίγο» δήλωσε, χαρακτηριστικά, μιλώντας στο CNN Turk.

Και συνέχισε: «Η Ελλάδα είναι σημαντικός γείτονας. Ας λύσουμε τα διμερή ζητήματα. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται η ιδιότητα μέλους της Ε.Ε. ως στοιχείο πίεσης».

Όπως μετέδωσε πριν από λίγο η Daily Sabah, ο Καλίν δήλωσε στο CnnTurk: «Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε: “Ας ακολουθήσουμε μια εποικοδομητική προσέγγιση και ας τις  σταματήσουμε για λίγο (σ.σ. τις έρευνες)”». Όπως μάλιστα μεταδόθηκε η αναστολή των ερευνών θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα μήνα. Ο Καλίν είπε ακόμα ότι η δημιουργική παρέμβαση της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ οδήγησε σε αυτές τις εξελίξεις.
Η πρώτη αντίδραση από την Αθήνα έρχεται από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, ο οποίος κάνει λόγο για θετική ενέργεια, καθώς η Ελλάδα θέλει διαύλους επικοινωνίας με την γειτονική χώρα. Στόχος είναι ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: protothema.gr