Γιάννης Σαρσάκης: ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ… “ΦΘΙΝΟΥΣΑ” !!!

Γιάννης Σαρσάκης: ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ… “ΦΘΙΝΟΥΣΑ” !!!

 

 

Κείμενο του Ιωάννη Α. Σαρσάκη*

 


Την Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020, στις δέκα το βράδυ παρευρεθήκαμε στο κάστρο του Πυθίου, όπου η Εφορία Αρχαιοτήτων Έβρου διοργάνωσε εκδήλωση για την Αυγουστιάτικη πανσέληνο στον πανέμορφο αρχαιολογικό χώρο του κάστρου του Πυθίου.

Παράλληλα ανάλογη εκδήλωση,αλλά με μια ουσιώδη διαφορά,διοργανώθηκε και στον αρχαιολογικό χώρο της Ζώνης κάτω στην Αλεξανδρούπολη. Η διαφορά μεταξύ των δύο εκδηλώσεων έγκειται στο γεγονός, ότι για ακόμη μία φορά στο νότιο κομμάτι του νομού μας (όπου εδρεύει η ¨αδηφάγος¨ πρωτεύουσά του και έδρα της Εφορίας Αρχαιοτήτων), η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα του ΥΠ.ΠΟ.Α. και του Ε.Ο.Τ. και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου. Δηλαδή με κρατική επιχορήγηση δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να παρακολουθήσει και να θαυμάσει γνωστούς και καταξιωμένους καλλιτέχνες, όπως : τον Εβρίτη ηθοποιό Γιάννη Στάνκογλου, την κυρία Παπαδαμάκη και την καλλιτεχνική της ομάδα QuasiStellar, την τραγουδίστρια κυρία Μαρία Παπαγεωργίου,καθώς και μαθήτριες από σχολές χορού της Αλεξανδρούπολης.

Στο δε Πύθιο (όπως φάνηκε από την διοργάνωση), η εκδήλωση δεν στηρίχθηκε σε κάποια χρηματοδότηση, παρά μόνο στη φιλότιμη προσπάθεια της αρχαιολόγου κας Λίλας Σαμπανοπούλου και των συνεργατών της. Το γεγονός της διαφοράς μεταξύ των δύο εκδηλώσεων μπορούσε κανείς να το διακρίνει και από τις δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο, όπου για την αρχαία Ζώνη υπήρχε αφίσα μ’ έναν ιδιαίτερο σχεδιασμό και με αναφορά στους φορείς που το διοργανώνουν καθώς καιστους πάρα πολύ σημαντικούς και γνωστούς συμμετέχοντες που προαναφέραμε, ενώ για την εκδήλωση του Πυθίου υπήρχε μόνο μία φωτογραφία με το κατά τ’ άλλα υπέροχο κάστρο του.

Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν θα δούμε ότι στον αρχαιολογικό χώρο της Ζώνης έχουν διοργανωθεί πολλές φορές εκδηλώσεις από την Εφορία Αρχαιοτήτων Έβρου, εν αντιθέσει με το Διδυμότειχο ή κάποιο άλλο αρχαιολογικό χώρο του κεντρικού ή του βορείου Έβρου. Ειδικότερα στην περιοχή του Διδυμοτείχου που κατά τεκμήριο αποτελεί την πλέον σημαντική αρχαιολογική περιοχή του νομούμας (όπου σύμφωνα με τον μεγάλο αρχαιολόγο Γεώργιο Μπακαλάκη, θα έπρεπε να αποτελεί έδρα της Εφορίας Αρχαιοτήτων), οι εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού και κατ’ επέκταση από την Εφορία Αρχαιοτήτων Έβρου είναι ελάχιστες.

Απ’ ότι θυμάμαι (ζητώ συγγνώμη αν κάνω λάθος), αφορούσαν απλά το άνοιγμα του Βυζαντινού Μουσείου Διδυμοτείχου στο κοινό κατά την ημέρα των μουσείων (ενός μουσείου που εδώ και χρόνια λόγω μη πρόσληψης προσωπικού δεν λειτουργεί κανονικά όπως θα έπρεπε) και μία εκδήλωση για τα παιδιά η οποία πραγματοποιήθηκε πέρσι τα Χριστούγεννα, όλα αυτά βεβαίως δίχως κάποια ιδιαίτερη χρηματοδότηση και ανάλογη υποστήριξη και προβολή από ανώτερο θεσμικό φορέα της πολιτείας.

Σ’ αυτό ίσως να υπάρχει και η διαχρονική υπαιτιότητα του Δήμου Διδυμοτείχου και της Αντιπεριφέρειας του Έβρου, που δεν πιέζουν στο να δοθεί η αρμόζουσα σημασία στην περιοχή.Αλλά όπως και να έχει το πράγμα, από τη στιγμή που οι αρχαιολογικοί χώροι ανήκουν στο Υπουργείο Πολιτισμού και στην Εφορία Αρχαιοτήτων θα έπρεπε οι εκδηλώσεις να πραγματοποιούνται με προγραμματισμό και ισοκατανομή σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους του νομού.

Δυστυχώς οι κάτοικοι του κεντρικού και βορείου Έβρου βιώνουμε το γεγονός της κατ’ουσίαν περιθωριοποίησης και υποβάθμισης της περιοχής μας, τρανό παράδειγμα πέραν των πολιτιστικών εκδηλώσεων, ο εμπαιγμός σχετικά με την Σχολή Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου, την οποία διεκδικεί (και πάλι επαναλαμβάνω) η ¨αδηφάγος¨ πρωτεύουσα του νομού μας. Δυστυχώς οι ιθύνοντες (όποιας βαθμίδας και αρμοδιότητας), δεν αντιλαμβάνονται το δημογραφικό πρόβλημα που εδώ και χρόνια ταλανίζει το κεντρικό και βόρειο κομμάτι του νομού μας, το οποίο ¨φθίνει¨ βιολογικά.

Πιστεύω ότι αν δεν παρθούν άμεσα αποφάσεις που θα αφορούν την οικονομική ανάπτυξη του κεντρικού και βορείου Έβρου καθώς και την αξιοποίηση των συγκριτικών του πλεονεκτημάτων (π.χ. γεωργία, κτηνοτροφία, επιχειρηματικότητα, αρχαιολογικά μνημεία, παραμονή και ίδρυση σχολών κλπ),στην απογραφή πληθυσμού του 2021, με τα νούμερα που θα προκύψουν θα τρίβουμε τα μάτια μας !!!

 * Ο Γιάννης Σαρσάκης είναι Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Διδυμοτείχου