Ξεκίνησε να λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος της νεότερης ιστορίας του Σουφλίου, το Αρχοντικό Μπρίκα

Ξεκίνησε να λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος της νεότερης ιστορίας του Σουφλίου, το Αρχοντικό Μπρίκα

Την έναρξη λειτουργίας του εκθεσιακού χώρου με θέμα τη νεότερη ιστορία του Σουφλίου, στο Αρχοντικό Μπρίκα που μέχρι τώρα ήταν κλειστό, ανακοίνωσε σήμερα ο δήμος Σουφλίου.

Στο πλαίσιο της τουριστικής και πολιτιστικής προβολής της πόλης για την οποία η δημοτική αρχή του Παναγιώτη Καλακίκου κάνει συνεχείς κινήσεις και προσπάθειες, άνοιξε τις πύλες του ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια του Σουφλίου, το Αρχοντικό Μπρίκα, δωρεά της οικογένειας στο Δήμο, στο οποίο στεγάζεται η μόνιμη έκθεση με θέμα τη νεότερη ιστορία της πόλης. Εκεί επίσης μπορεί ο επισκέπτης να δει και τμήμα της συλλογής του Συλλόγου Φίλων της Μετάξης « Η Χρυσαλίδα», ενώ στεγάζεται και η Δημοτική Πινακοθήκη με έργα ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Στις αρχές του 20ου αιώνα η οικογένεια Μπρίκα δημιούργησε έναν από τους σπουδαιότερους Οίκους Μεταξιού στην περιοχή, ασχολήθηκε με την εκτροφή μεταξοσκωλήκων και την παραγωγή μεταξόσπορου.

Σαν κλωστή από μετάξι ξετυλίγεται μέσα από εικόνες, κείμενα και ντοκουμέντα, εργαλεία, εργόχειρα, υφαντά και περίτεχνες στολές η πορεία της πόλης και των κατοίκων της από την εποχή της άνθησης του μεταξιού, της επαγγελματικής, πολιτιστικής ζωής και την άνοδο των Σουφλιωτών στα δρώμενα της εποχής. Μια εποχή που όλα φέρουν τη σφραγίδα της λεπτής αισθητικής του μεταξιού αλλά και το μόχθο των ανθρώπων που το παρήγαγαν, τη δύναμη, τη γνώση και την αγάπη τους. Σε τούτο τον τόπο γεννήθηκαν ιδέες με ένα όραμα για το μέλλον, που άνοιγαν νέους ορίζοντες γνώσης, δημιουργικότητας, ήθους και μιας άλλης πρότασης ζωής. Οι φορείς αυτών των ιδεών, φωτεινές προσωπικότητες, μπόλιασαν κάθε Σουφλιώτη και όπου και αν τον οδήγησε η δική του διαδρομή, αυτός ο δεσμός, σαν ομφάλιος λώρος τρέφει και νοηματοδοτεί την ύπαρξή του.

Η έκθεση αποτυπώνει την εικόνα της πόλης κυρίως κατά τον 19ο και τις αρχές του 20ου αιώνα, όταν αναδεικνύεται ως κέντρο της πλούσιας ευρύτερης περιοχής της. Η σηροτροφία, η αμπελουργία, η οινοποιία και η καροποιία ήταν η πιο σημαντικές δραστηριότητες των κατοίκων. Το Σουφλί εντάσσεται σε ένα διεθνές σύστημα καταμερισμού της εργασίας του μεταξιού και με τον τρόπο αυτό, από περιφέρεια της Ελλάδας μετατρέπεται σε περιφέρεια της Ευρώπης. Δημιουργείται ανθούσα βιοτεχνία, κτίζονται μεγάλα εργοστάσια μεταξουργίας. Μεγάλες εταιρίες δραστηριοποιούνται στο χώρο. Ο δομημένος χώρος φέρει τη σφραγίδα του μεταξιού. Τα κτίρια της πόλης συνδυάζουν το βιοτεχνικό χαρακτήρα της μεταξουργίας με την κατοίκηση των ιδιοκτητών.

Τα μεγάλα «μπιτζικλίκια», που φέρουν με ιδιαίτερο τρόπο τόσο τα χαρακτηριστικά του κουκουλόσπιτου όσο και αστικά και εκλεκτικιστικά στοιχεία αρχιτεκτονικής, επιβάλλονται στο χώρο. Τα υψηλής ποιότητας προϊόντα των Σουφλιωτών τροφοδοτούν την τοπική και την Ευρωπαϊκή αγορά. Δημιουργούνται επαγγελματικές συντεχνίες, με δυναμική παρουσία τοπικά και εθνικά. Συγχρόνως, καλλιεργείται μια αίσθηση συλλογικότητας και αλληλεγγύης, που αποτυπώνεται έντονα στις κοινωνικές τους δραστηριότητες.

Το χαρακτηριστικότερο σημείο της δημόσιας ζωής του Σουφλίου- η Πνύκα, δημόσιο βήμα των ομιλητών προς το λαό της πόλης, κατασκευάστηκε το 1930 από τον πρωτοπόρο της τοπικής αυτοδιοίκησης Νεόφυτο Παπαναστασίου – Δήμαρχο Σουφλίου και φέρει την επιγραφή «ΠΝΥΞ ΣΟΥΦΛΙΟΥ, 1930, ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΥΕΙΝ ΒΟΥΛΕΤΑΙ». Από τον εξώστη αυτό, έχουν μιλήσει πολλοί διακεκριμένοι έλληνες πολιτικοί, από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, μέχρι τους νεότερους. Μεγάλη έμφαση δίνουν οι Σουφλιώτες στη μόρφωση και την καλλιέργεια των παιδιών τους, οργανώνοντας ομίλους με έντονη κοινωνική και πνευματική δραστηριότητα. Σύλλογοι, Λέσχες και Σωματεία ιδρύονται με στόχο την αναβάθμιση της ζωής των Σουφλιωτών και λειτουργούν ως κοιτίδες στοχασμού και πολιτισμού.

Η μουσική παιδεία εντάσσεται στην αστικοποίηση των συνηθειών του πληθυσμού. Οι μουσικοί όμιλοι του Σουφλίου έχουν πανελλήνια και διεθνή προβολή με περιοδείες έως την Αμερική τη δεκαετία του 1960. Σπουδαίες προσωπικότητες λογίων διανοουμένων και εκπαιδευτικών, αφήνουν το πνευματικό τους αποτύπωμα και γράφουν ιστορία στον τόπο τους με τη σημαντική τους κοινωνική προφορά.

Στο Αρχοντικό Μπρίκα φιλοξενείται και τμήμα της συλλογής του Συλλόγου Φίλων της Μετάξης « Η Χρυσαλίδα» και η Δημοτική Πινακοθήκη με έργα ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*