Έβρος: “Άγγιξαν” τα 60 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού – Προβληματισμός σε ΕΟΔΥ, Πολιτική Προστασία

Έβρος: “Άγγιξαν” τα 60 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού – Προβληματισμός σε ΕΟΔΥ, Πολιτική Προστασία

“Άγγιξαν” τα 60, αν δεν τα έχουν ξεπεράσει ήδη, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στην Αλεξανδρούπολη και όλο τον Έβρο συνολικά τις τελευταίες ημέρες, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονος προβληματισμός σε κεντρικό επίπεδο στον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία για την περιοχή μας. 

Σύμφωνα με σημερινές πρωινές πληροφορίες του Evros-news.gr, τα επίσημα επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 από τα περίπου 290 δείγματα που εξετάστηκαν  στο μικροβιολογικό εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, ανέρχονται σε 42. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα 15 και πλέον θετικά κρούσματα που ανιχνεύθηκαν στα τεστ των ιδιωτικών εργαστηρίων της Αλεξανδρούπολης, αλλά και των άλλων πόλεων του νομού. Τα στοιχεία αυτά πηγαίνουν απ’ ευθείας στα κεντρικά γραφεία του ΕΟΔΥ και τα ανακοινώνει κάθε απόγευμα, αλλά με μια ημέρα καθυστέρηση. Γι’ αυτό και κάπου μπερδεύεται ο κόσμος.

Το σίγουρο είναι ότι σε ολόκληρο το νομό, γιατί θετικά επιβεβαιωμένα κρούσματα εκτός της Αλεξανδρούπολης υπάρχουν και σε Φέρες, Σουφλί, Διδυμότειχο (στις δυο τελευταίες περιοχές από ένα) πλησιάζουν, αν όπως τονίσαμε δεν ξεπέρασαν. τα 60 στον συνολικό αριθμό. Προφανώς και δεν προέρχονται όλα αυτά από τον γάμο που έγινε πριν από μια εβδομάδα, το προηγούμενο Σάββατο στην Αλεξανδρούπολη, στον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και το γαμήλιο γλέντι που ακολούθησε στο ξενοδοχείο “ΝΕΦΕΛΗ” έξω απ΄την πόλη. Απλά, με αφορμή κρούσμα σε κάποιους που βρέθηκαν στον γάμο, άρχισαν τα αλλεπάλληλα από άτομα που ήταν εκεί καλεσμένοι ή ήρθαν σε επαφή με όσους πήγαν και άρχισε ο αριθμός να ανεβαίνει.

Νεαρής ηλικίας τα περισσότερα κρούσματα και

ασυμπτωματικά, αλλά μεγάλος κίνδυνος μετάδοσης 

Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως αν στον γάμο ήταν 200 ή και λίγο περισσότερα άτομα, στην Αλεξανδρούπολη έγιναν το προηγούμενο χρονικό διάστημα οι συναυλίες του Σωκράτη Μάλαμα στο πάρκο Αλτιναλμάζη και των Μελίνας Ασλανίδου, Μιχάλη Χατζηγιάννη στο δημοτικό στάδιο, όπου συγκεντρώθηκαν πάνω από 1.000 άτομα. Όσα μέτρα προστασίας και αν ληφθούν, όχι μόνο κατά την διάρκεια αλλά στην προσέλευση και αποχώρηση τόσο μεγάλου αριθμού κόσμου, αναπόφευκτα δημιουργείται μεγάλος συνωστισμός.

Οι περισσότεροι που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό είναι άτομα νεαρής ηλικίας και ασυμπτωματικά στην πλειοψηφία τους ή με ελαφρά συμπτώματα. Κι αυτό φαίνεται άλλωστε από το γεγονός ότι δεν αυξάνονται οι εισαγωγές για νοσηλεία στο Π.Γ.Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, που αποτελεί και Νοσοκομείο Αναφοράς. Αυτό όμως είναι παράλληλα και το πιο επικίνδυνο. Γιατί οι νεαροί μπορούν πολύ εύκολα να μεταδώσουν τον ιό σε ηλικιωμένα άτομα, τους γονείς και τους παππούδες τους, που μπορεί να έχουν και υποκείμενα νοσήματα.

Συνεχίζονται δυστυχώς κανονικά

συναυλίες και εκδηλώσεις πολλών ατόμων

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, στην Αλεξανδρούπολη συνεχίζονται δυστυχώς οι εκδηλώσεις που έχουν συγκέντρωση πολλών ατόμων. Ο δήμος της πόλης μπορεί να ανέβαλλε τον αγώνα δρόμου στην Κίρκη ή την θεατρική παράσταση “Σκηνές από ένα γάμο” (η ειρωνεία είναι ότι αυτό έγινε μετά από το ξέσπασμα κρουσμάτων λόγω… γάμου στην πόλη) που ήταν να πραγματοποιηθεί στο πάρκο Αλτιναλμάζη, αλλά για απόψε έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί συναυλία της ΕΠΟΦΕ στον Φλοίσβο με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη. Μπορεί οι αρμόδιοι φορείς να αποποιούνται την τυπική ευθύνη για την πραγματοποίηση της, αλλά όταν στην περιοχή υπάρχουν τα περισσότερα κρούσματα μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο ακύρωσης της φετινής ΔΕΘ, δεν μπορεί κάποιοι… αμέριμνοι να επιτρέπουν συναυλίες.

Πολύς λόγος επίσης έγινε και πολύ κριτική ασκήθηκε, για την επιμονή του Εμπορικού Συλλόγου να πραγματοποιηθεί το βράδυ της Πέμπτης η “Βραδιά Εμπορίου” αντί για την καθιερωμένη “Λευκή Νύχτα”. Γιατί ο κόσμος μπορεί να ήταν λιγότερος από άλλες χρονιές γιατί είναι επιφυλακτικός μετά από όσα συμβαίνουν, αλλά και πάλι υπήρξε μεγάλος συγχρωτισμός και συνωστισμός σε αρκετά σημεία. Όλα αυτά έχουν… χτυπήσει όχι απλά καμπανάκι για την Αλεξανδρούπολη, αλλά θα λέγαμε… ΚΑΜΠΑΝΑ σε ΕΟΔΥ και Πολιτική Προστασία και υπάρχει η σκέψη, σε πρώτη φάση ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΘΟΥΝ παρόμοιες εκδηλώσεις, αφού δήμος Αντιπεριφέρεια και άλλοι, δεν το έχουν πράξει.

Στο… τραπέζι το τοπικό lockdown

αν ανεβαίνουν συνέχεια τα κρούσματα

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, το “δεξί χέρι” του υφυπουργού Νίκου Χαρδαλιά, ζήτησε και είχε λεπτομερή ενημέρωση για τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν ή πρόκειται να πραγματοποιηθούν στην περιοχή μας. Οι ίδιες πληροφορίες του Evros-news.gr αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να έρθει μάλιστα στην Αλεξανδρούπολη άμεση και να έχει σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να αποφασιστεί η αντιμετώπιση της κατάστασης και το σταμάτημα της διάδοσης του κορονοϊού. Γιατί κάποιοι φαίνεται δεν έχουν αντιληφθεί την σοβαρότητα της κατάστασης και αυτή έχει αρχίσει να ξεφεύγει και να γίνεται ανεξέλεγκτη.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ.Χαρδαλιάς δήλωσε ότι υπάρχουν πολλά μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή πριν μπει μία περιοχή σε κανονικό, τοπικό lockdown. Ένα από αυτά το οποίο φαίνεται να ασπάζονται και οι ειδικοί είναι το όριο ατόμων σε εσωτερικούς χώρους και συγκεκριμένα στα μπαρ.

Δεν αποκλείεται λοιπόν την Δευτέρα, όπου θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη τηλεδιάσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να ανακοινωθεί και κάποιο από τα παραπάνω μέτρα μιας και αναμένεται να έχουμε την κορύφωση της εξόδου των εκδρομέων την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου. Ιδιαίτερα για την Αλεξανδρούπολη, σε περίπτωση που συνεχιστεί η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η επιβολή τοπικού lockdown, μια και είναι μια από τις εστίες υπερμετάδοσης, μαζί με Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Πόρο.