Ένωση Συνοριοφυλάκων Έβρου: Ζητάει σειρά μέτρων λόγω κορονοϊού για τους αλλοδαπούς κρατουμένους

Ένωση Συνοριοφυλάκων Έβρου: Ζητάει σειρά μέτρων λόγω κορονοϊού για τους αλλοδαπούς κρατουμένους

Σειρά μέτρων για προστασία των συναδέρφων της αστυνομικών από τον κίνδυνο μετάδοσης κορονοϊού και τον έλεγχο ή την κράτηση σε ειδικό χώρο απομόνωσης των λαθρομεταναστών που εισέρχονται στην Ελλάδα και συλλαμβάνονται, ζητάει με επιστολή της η Ένωση Συνοριακών Φυλάκων Έβρου.

Η επιστολή που υπογράφουν ο Πρόεδρος Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς και ο Γενικός Γραμματέας Δημήτρης Δερβεντλής και απευθύνεται στους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Μιχάκη Χρυσοχοίδη, Υγείας Βασίλη Κικίλια, Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη, Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχαήλ Καραμαλάκη, αναφέρει:

Σουφλί 13.08.2020
ΠΡΟΣ :
– Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μ.Χρυσοχοϊδη
– Υπουργό Υγείας κ. Β. Κικίλια
– Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ.Μηταράκη
– Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Ν. Χαρδαλιά
ΚΟΙΝ.:
– Αρχηγό ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγο κ. Μ.Καραμαλάκη
– Ε.Ο.Δ.Υ.
– Πανελλήνια Ομοσπονδία ΣυνοριακώνΦυλάκων
– Μ.Μ.Ε.

ΘΕΜΑ: «Διαχείριση αλλοδαπών κρατουμένων ΥτΧ που υπάγονται σε διαδικασίες Υποδοχής και Ταυτοποίησης ως υπόπτων ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων covid-19 –Ανάγκη εύρεσης ειδικού χώρου κράτησης-απομόνωσης για εξέταση αυτών από τον κορονοϊό»
Το προηγούμενο χρονικό διάστημα οι Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης και διαχείρισης του μεταναστευτικού στο Ν. Έβρο κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν για μια ακόμη φορά τις μεταναστευτικές πιέσεις με επιτυχία κάτω από αντίξοες συνθήκες, λόγω και της πανδημίας του κορωνοϊού. Τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα στην χώρα μας είναι αυξημένα, ενώ στην γειτονική Τουρκία, τη χώρα εισόδου των
παράτυπων μεταναστών προς την Ελλάδα, τα καταγεγραμμένα κρούσματα είναι χιλιάδες. Γίνεται αντιληπτό από κάθε νοήμων άνθρωπο ότι οι παράνομα εισερχόμενοι μετανάστες από τα παρέβρια σύνορα της χώρας είναι εν δυνάμει ύποπτα κρούσματα του ιού.
Η Ένωσή μας έχει γίνει δέκτης της έντονης ανησυχίας των υπηρετούντων συναδέλφων στις Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης και διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών ( ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. και Κ.Υ.Τ. Φυλακίου), καθώς δεν λαμβάνονται από την Υπηρεσία μας τα απαραίτητα συλλογικά μέτρα προστασίας τους.
Πραγματοποιούνται μεταγωγές προς και από τα δικαστήρια και μεταγωγές σε δομές διαχείρισης και φιλοξενίας των παράτυπων μεταναστών που έχουν εισέλθει παράνομα στη Χώρα μας από την γειτονική Τουρκία χωρίς την προηγούμενη υποβολή αυτών σε εργαστηριακό έλεγχο για τον ιό covid 19 με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των εμπλεκομένων συναδέλφων καθώς και για την δημόσια υγεία από τον κίνδυνο διασποράς του ιού.

Οι παραπάνω μεταγωγές λαμβάνουν χώρα με υπηρεσιακά  οχήματα που δεν πληρούν τις συνθήκες μεταγωγής- απομόνωσης των κρατουμένωνκαι προστασίας της υγείας των  μεταγόμενων και των Αστυνομικών. Η όλη διαχείριση μέχρι στιγμής ανεπίτρεπτα στον Έλληνα αστυνομικό. Φαίνεται ότι, το όλοθέμα για ακόμη μία φόρα καλείται να το αντιμετωπίσει ο εργαζόμενος αστυνομικός με βασικά εφόδια, τις περιορισμένες εκ των πραγμάτων ιατρικές του γνώσεις και το φιλότιμό του. Παράλληλα και με αφορμή το τελευταίο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην κλειστή δομή του Κ.Υ.Τ. Φυλακίου γίνεται αντιληπτό ότι δεν υπάρχει σαφές μνημόνιο ενεργειών με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειμμα συνεννόησης μεταξύ των συναρμόδιων φορέων (Ε.Ο.Δ.Υ., Ε.Κ.Α.Β., Αστυνομίας), σε περίπτωση που κρατούμενος με ύποπτα συμπτώματα χρήζει μεταφοράς σε νοσηλευτικό ίδρυμα και κατόπιν για την επιστροφή του σε χώρο κράτησης- απομόνωσης, ενώ εκκρεμεί το αποτέλεσμα της ιατρικής εξέτασης.

Η Ένωση Συνοριακών Φυλάκων Ν. Έβρου ως ενεργός συνδικαλιστικός φορέας, με αγαστής συνεργασίας και με γνώμονα την διασφάλιση της δημόσιας υγείαςκαι αυτής των συναδέλφων, ζητάμε από κάθε αρμόδιο φορέα, την άμεση εκπόνηση και απρόσκοπτη εφαρμογή ενός μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργείων σύμφωνα με τις απαιτήσεις της πανδημίας. Συγκεκριμένα αιτούμαστε:


1) για την έναρξη των διοικητικών διαδικασιών διαχείρισης των παράτυπων μεταναστών, θα πρέπει να προηγείται ο εργαστηριακός έλεγχος και η αρνητική διάγνωση όλων των παράνομων μεταναστών που συλλαμβάνονται για λάθρα είσοδο στην επικράτεια αρμοδιότητας της Γ.Π.Α.Δ.Αν.Μ.&Θράκης, όπως απαιτείται για την είσοδο των αλλοδαπών μέσω των συνοριακών σημείων ελέγχου.
2) την δημιουργία ανά Διεύθυνση Αστυνομίας της Γ.Π.Α.Δ.Αν.Μ.&Θράκης αστυνομικών κρατητηρίων που να πληρούν τις προϋποθέσεις για να αποτελέσουν σημείο αναφοράς και κράτησης αλλοδαπών κρατουμένων που αποτελούν ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα του covid-19 και εφόσον παρέλθει ο απαιτούμενος χρόνος απομόνωσης τους, τότε και μόνο τότε να μετάγονται στις δομές διαχείρισης,
περιορίζοντας τον κίνδυνο διασποράς του ιού.
3) σε περίπτωση που υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα σε αστυνομικά κρατητήρια, σε δομές διαχείρισης του μεταναστευτικού θα πρέπει να υποβάλλεται σε εργαστήριο έλεγχο το σύνολο του προσωπικού, Αστυνομικό και πολιτικό, που υπηρετεί σε αυτές.
4) με αφορμή τα πολλαπλά κρούσματα που καταγράφονται σε όλες τις τουριστικές και μη περιοχές της χώρας προτείνουμε την υποχρεωτική υποβολή σεμοριακό έλεγχο όλου του προσωπικού που επιστρέφει από την κανονική άδεια του, με σαφή στόχο την προστασία των εργαζομένων και την θωράκιση των Υπηρεσιών μας.
Ευελπιστούμε, ότι θα ενστερνιστείτε την αγωνία μας και θα δώσετε άμεσα λύση στα σοβαρά προαναφερόμενα ζητήματα προτού να είναι αργά.

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*