Νεχάμερ: «Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Αυστρίας» – Χρυσοχοίδης: “Ευχαριστούμε που είσαστε εκεί”

Νεχάμερ: «Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Αυστρίας» – Χρυσοχοίδης: “Ευχαριστούμε που είσαστε εκεί”

«Τα σύνορα της Ελλαδας είναι και σύνορα της Αυστρίας», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ, στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε σήμερα με τον Πρωθυπουργό Κυρθάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη, τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη και τον αναπληρωτή, Γιώργο Κουμουτσάκο.

Ο κ.Νεχάμερ που αναμένεται τις επόμενες ώρες στον Έβρο μαζί με τους τρεις προαναφερόμενους υπουργούς και θα επισκεφθεί τις Φέρες για να δει το σημείο όπου θα αρχίσει να κατασκευάζεται ο φράχτης αλλά και τις Καστανιές,  χάρισε στους κ.κ. Μηταράκη και Κουμουτσάκο το επίσημο τζάκετ της αυστριακής ομάδας «Κόμπρα», που επιχειρεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα. «Ένα δώρο που αντανακλά την υψηλή σημασία που δίνει η Αυστρία στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ», έγραψε ο κ. Μηταράκης σε ανάρτησή του.

\

Συνάντηση Μητσοτάκη – Νέχαμερ
Την απόλυτη εμπιστοσύνη του στους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, εξέφρασε , σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Καρλ Νέχαμερ κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στις τρέχουσες εξελίξεις στο μεταναστευτικό ζήτημα, αλλά και στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε στον κ.Νέχαμερ την ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς για τη στήριξη των ελληνικών θέσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από την Αυστρία.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό, ο κ. Νέχαμερ εξέφρασε «την απόλυτη εμπιστοσύνη του στους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση ενός εκρηκτικού προβλήματος που απειλεί τα ελληνικά σύνορα που είναι και σύνορα της Ευρώπης». Ο αυστριακός υπουργός Εσωτερικών επιβεβαίωσε εκ νέου την ετοιμότητα της χώρας του να συνδράμει περαιτέρω την Ελλάδα έμπρακτα, κάτι που ήδη κάνει.

Τέλος, συζητήθηκε η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και η κλιμακούμενη και προκλητική στάση της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος.

Χρυσοχοίδης: Σας ευχαριστώ προσωπικά που τον

Μάριο είσαστε παρόντες στον Έβρο και μας βοηθήσατε 

Συνάντηση με τον Αυστριακό υπουργό Εσωτερικών Καρλ Νιχάμερ είχε στη συνέχεια και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης, που έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα γεγονότα του Μαρτίου στην ελληνοτουρκική μεθόριο στον Έβρο.


«Η χώρα σας ανταποκρίθηκε από τις πρώτες στην Ευρώπη, έστειλε ομάδα στελεχών ειδικών δυνάμεων -την περίφημη EKOCOBRA – υλικό, κάμερες, οχήματα και το τόσο πολύτιμο Survivor, το θηρίο, όπως το αποκαλούσαν στα σύνορα. Όμως η συνδρομή και η σημασία της δεν ήταν μόνο, δεν ήταν κυρίως αυτή. Στον Έβρο, τον Μάρτη, εμείς, εσείς και οι άλλοι Ευρωπαίοι, προχωρήσαμε την Ευρώπη. Αγωνιστήκαμε μαζί για κάτι κοινό, τα σύνορά μας» τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητά του ότι «θα συνεχίσουμε και θα ενισχύσουμε την προσπάθεια πιο θεσμικά, στα όργανα της Ένωσης, λίγο περισσότερο Ευρωπαίοι όλοι μας, και φυσικά πάντα περήφανοι για τις ιδιαίτερες πατρίδες μας. Με επείγουσα προτεραιότητα την Ευρωπαϊκή πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε το βήμα του Έβρου να μετουσιωθεί σε στέρεη άποψη για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα».


Η δήλωση του κ. Χρυσοχοΐδη:
«Υποδεχόμαστε με χαρά τον Αυστριακό συνάδελφο, Υπουργό Εσωτερικών κύριο Καρλ Νιχάμερ.
Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα αστυνομικής συνεργασίας σε τομείς όπως η ασφάλεια, η μετανάστευση αλλά και ο covid 19.
Οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά και καλά σε αυτούς τους τομείς. Οι Αυστριακοί αξιωματούχοι, είτε στο αεροδρόμιο είτε στην πρεσβεία συνεννοούνται άψογα με τους Έλληνες ομολόγους τους. Συζητήσαμε συγκεκριμένα για το πώς θα συνεχίσουμε και θα διευρύνουμε αυτή τη συνεργασία.
Κύριε Υπουργέ, χαίρομαι διπλά που είστε εδώ. Γιατί όπως είπα θα ενισχύσουμε τη συνεργασία μας, αλλά και γιατί μπορώ να σας ευχαριστήσω δημόσια και προσωπικά για την συνδρομή σας στα γεγονότα του Μαρτίου 2020 στην ελληνοτουρκική μεθόριο στον Έβρο.


Η χώρα σας ανταποκρίθηκε από τις πρώτες στην Ευρώπη, έστειλε ομάδα στελεχών ειδικών δυνάμεων -την περίφημη EKOCOBRA – υλικό, κάμερες, οχήματα και το τόσο πολύτιμο Survivor ,το θηρίο, όπως το αποκαλούσαν στα σύνορα.
Όμως η συνδρομή και η σημασία της δεν ήταν μόνο, δεν ήταν κυρίως αυτή.
Στον Έβρο, τον Μάρτη, εμείς, εσείς και οι άλλοι Ευρωπαίοι, προχωρήσαμε την Ευρώπη.
Αγωνιστήκαμε μαζί για κάτι κοινό, τα σύνορά μας.
Σαν Έλληνες είμαστε περήφανοι που η μακρά διαδικασία συνειδητοποίησης αυτής της κοινής Ευρωπαϊκής πατρίδας άρχισε στην χώρα μου στον Έβρο.
Άρχισε στον Έβρο, όχι μόνο γιατί το είπαν πολιτικοί, υπουργοί ή αξιωματούχοι της Ευρώπης.
Άρχισε γιατί ο δικός σας αξιωματικός, πάνω στη μεθόριο, όταν ο Τούρκος ομόλογος του του είπε «πήγαινε σπίτι σου τι κάνεις εδώ;», του απάντησε « φυλάω σύνορα της Ευρώπης, είμαι σπίτι μου!!!».
Υπερασπιστήκαμε λοιπόν μαζί, Ευρωπαϊκές αξίες.


Είμαστε στην Ένωση, γιατί πιστεύουμε όλοι πως τα διακρατικά προβλήματα λύνονται με την αποδοχή του διεθνούς δικαίου, των συνθηκών και της διαιτησίας, όχι με την στρατικοποίησή τους.
Είμαστε στην Ένωση γιατί η ανθρώπινη ζωή αξίζει, η ζωή των μεταναστών αξίζει, το άσυλο είναι θεμέλιο της Ευρώπης. Ποτέ η Ευρώπη δεν θα δεχτεί δυστυχισμένοι άνθρωποι να γίνονται εργαλείο και θύμα γεωπολιτικών στόχων.
Κύριε Υπουργέ, νομίζω ότι μαζί στον Έβρο ανοίξαμε μια νέα σελίδα Ευρωπαϊκής ιστορίας, ξεκινήσαμε ένα νέο κεφάλαιο προς την ενοποίηση και τη δημιουργία κοινής ταυτότητας και συνείδησης.
Είμαι βέβαιος πως θα συνεχίσουμε και θα ενισχύσουμε την προσπάθεια πιο θεσμικά, στα όργανα της Ένωσης, λίγο περισσότερο Ευρωπαίοι όλοι μας, και φυσικά πάντα περήφανοι για τις ιδιαίτερες πατρίδες μας. Με επείγουσα προτεραιότητα την Ευρωπαϊκή πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε το βήμα του Έβρου να μετουσιωθεί σε στέρεη άποψη για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα.
Σας ευχαριστώ και πάλι ολόθερμα και θα χαρώ να σας συνοδεύσω στα σύνορα, εκεί που η Frontex και η Ελληνική Αστυνομία επιχειρούν μαζί.»

Πηγή: protothema.gr