Σαμοθράκη-ΒΙΝΤΕΟ: Η διάσωση του Ισπανού ορειβάτη με ελικόπτερο – Εικόνες που κόβουν την ανάσα

Σαμοθράκη-ΒΙΝΤΕΟ: Η διάσωση του Ισπανού ορειβάτη με ελικόπτερο – Εικόνες που κόβουν την ανάσα

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια Ισπανού ορειβάτη, που έπεσε από μεγάλο ύψος όταν διέσχιζε φαράγγι στο όρος Σάος και την περιοχή του φαραγγιού Γυάλι της Σαμοθράκης.

Η επιχείρηση αρχικά εντοπισμού του και στη συνέχεια της διάσωσης του, ξεκίνησε από την Πέμπτη το βράδυ που χάθηκε και ολοκληρώθηκε το Σάββατο, με τους Πυροσβέστες από το τοπικό κλιμάκιο της Σαμοθράκης να παίζουν τον καθοριστικό ρόλο, αφού με κίνδυνο της ζωής τους και περπατώντας επί ώρες, κατέβηκαν στο δύσβατο σημείο κι έμειναν δίπλα του 24 ώρες. Από το βράδυ της Παρασκευής που τον εντόπισαν μέχρι να ολοκληρωθεί η διάσωση του  με στρατιωικό ελικόπτερο Super Puma που χρησιμοποιήθηκε.

“Μου έδιναν κουράγιο και με κράτησαν στη ζωή” είπε στον AlphaTV μέσα από το Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης όπου νοσηλεύεται ο Ισπανός Ιτόρ Αρούτι για την διάσωσή του, αναφερόμενους στους ηρωικούς Πυροσβέστες της Σαμοθράκης. Γιατί οι άνθρωποι ξεκίνησαν από την Πέμπτη, περπατούσαν επί ώρες σε απόκρημνες και επικίνδυνες περιοχές, τον εντόπισαν, έμειναν κοντά του μέχρι να τον παραλάβει το ελικόπτερο και έκαναν ώρες να επιστρέψουν με τα πόδια, φτάνοντας σπίτια τους λίγο πριν τα μεσάνυχτα του… Σαββάτου.

Η επιχείρηση απεγκλωβισμούς του με το ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας ήταν επίσης πολύ δύσκολη, καθώς το ελικόπτερο οριακά χώραγε στο σημείο που έγινε η διάσωση και το έδαφος ήταν με μεγάλη κλίση, ήταν σαθρό και με βράχια. Ο πιλότος όμως με μαεστρικό τρόπο και επειδή ο διασωζόμενος ορειβάτης ήταν πολυκαταγματίας και έπρεπε να ανεβεί με φορείο για να είναι ακινητοποιημένος έφερε και αυτός σε πέρας την δύσκολη αποστολή και τον μετέφερε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης απ’ όπου με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ διακομίστηκε στο Π.Γ.Νοσοκομείο της πόλης όπου και νοσηλεύεται.

Οι εικόνες πάντως κόβουν την ανάσα.

Ο ίδιος ο Ισπανός ορειβάτης ευχαρίστησε όπως είδατε όσους βοήθησαν με αυταπάρνηση και κίνδυνο της ζωής τους, κυρίως του Πυροσβέστες του Κλιμακίου της Σαμοθράκης που κάθε χρόνο σε παρόκοια περιστατικά είναι παρόντες και δίνουν λύσεις… ζωής, να τον σώσουν.