Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος η Αλεξανδρούπολη

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος η Αλεξανδρούπολη

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος μπαίνει η Αλεξανδρούπολη, η οποία λόγω της σημαντικής γεωστρατηγικής της θέσης, αποκτά ολοένα και πιο σημαντικό ενεργειακό ρόλο, όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και για τα Βαλκάνια και συνολικά τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Την θέση της Αλεξανδρούπολης ως περιφερειακού ενεργειακού κόμβου ενισχύει και η συμμετοχή του διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου της Βουλγαρίας, Bulgartransgaz με 20% στην Gastrade, που αναπτύσσει στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης τον πλωτό σταθμό υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG), ο οποίος θα αποτελέσει μια νέα, ανεξάρτητη πύλη εισόδου φυσικού αερίου στις αγορές της NA και Κεντρικής Ευρώπης.

H σχετική συμφωνία υπεγράφη χθες από την ιδρύτρια και πρόεδρο της Gastrade, Ελμίνα Κοπελούζου και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Bulgartransgaz Βλαντιμίρ Μαλίνοφ παρουσία των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Βουλγαρίας. Η Bulgartransgaz γίνεται ο τέταρτος μέτοχος της Gastrade μετά από τον όμιλο Κοπελούζου, την GasLog (του Πήτερ Λιβανού) και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Ο πλωτός σταθμός, που αναμένεται να λειτουργήσει το 2022, θα εγκατασταθεί 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης και θα έχει αποθηκευτικούς χώρους 170.000 κυβικών μέτρων και δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου που θα ξεπερνά τα 5,5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.

Η πλωτή μονάδα θα συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Β. Μακεδονία, μέχρι την Ουγγαρία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι η υποδομή χαρακτηρίζεται ως Ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI – Project of Common Interest – Κανονισμός Ε.Ε. 347/2013), δηλαδή εντάσσεται στα έργα προτεραιότητας της ΕΕ, καθώς θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού, ενώ θα διαφοροποιήσει τις πηγές και τις οδούς ενεργειακής προμήθειας.

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Αυξημένο ενδιαφέρον καταγράφεται και για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία αποκρατικοποίησης από το ΤΑΙΠΕΔ. Το παρών στον διαγωνισμό για την πώληση του 67% του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης εξετάζουν τουλάχιστον δύο αμερικανικές εταιρείες με τον πρέσβη των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ να έχει προαναγγείλει τη συμμετοχή στην αποκρατικοποίηση του κυβερνητικού οργανισμού αναπτυξιακής χρηματοδότησης DFC. Παράλληλα, την συμμετοχή τους στα υπό δημιουργία σχήματα εξετάζουν και ισχυροί ελληνικοί όμιλοι, που ήδη αναπτύσσουν δραστηριότητα στην περιοχή.

Πέρα από τον ενεργειακό κλάδο, το λιμάνι διαθέτει ισχυρές προοπτικές και στην εμπορευματική δραστηριότητα, καθώς συνδέεται με την Εγνατία Οδό, δίνοντας εύκολη δίοδο στα εμπορεύματα Ανατολής και Δύσης και αντίστροφα. Σημαντικές είναι και οι προοπτικές αξιοποίησης του λιμένα για την παράκαμψη του Βοσπόρου για την εμπορευματική μεταφορά μέσω συνδυασμένων μεταφορών (πλοία, φορτηγά, σιδηρόδρομος).

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην οικονομική ενίσχυση της Αλεξανδρούπολης αλλά και της ευρύτερης περιοχής, προσελκύοντας άμεσες και έμμεσες επενδύσεις και ενδυναμώνοντας το εμπόριο.

Πηγή: capital.gr