Χρυσοχοίδης: Έρχεται ξανά Τετάρτη στον Έβρο για την κατασκευή του φράχτη

Χρυσοχοίδης: Έρχεται ξανά Τετάρτη στον Έβρο για την κατασκευή του φράχτη

Στον Έβρο θα βρεθεί για άλλη μια φορά, δεύτερη μέσα στην τελευταία εβδομάδα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης, για το θέμα της κατασκευής του νέου φράχτη στο νότιο τμήματα του νομού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Evros-news.gr, ο κ.Χρυσοχοίδης θα ενημερώσει λεπτομερώς τα τοπικά στελέχη αστυνομίας και στρατού, αλλά ενδεχομένως και τους ντόπιους θεσμικούς, για τα στοιχεία κατασκευής του φράχτη, όπως έκανε και στην Βουλή προς τους εκπροσώπους των κομμάτων, Φυσικά θα κάνει και αυτοψία στους χώρους όπου πρόκειται να κατασκευαστεί, στις περιοχές Φeρών, Γεμιστής, Πέπλου και στο Δέλτα Έβρου.

Όπως ο ίδιος είπε στην Βουλή, η κατασκευή του φράχτη μέσα σε 8 μήνες θα έχει ολοκληρωθεί. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 62,9 εκατ. ευρώ και ανέλαβε να το υλοποιήσει κοινοπραξία που συγκρότησαν οι τέσσερις από τις πέντε κατασκευαστικές εταιρείες που κλήθηκαν να μετάσχουν στη διαδικασία της ανοικτής διαπραγμάτευσης.

Ενίσχυση του υπάρχοντος φράχτη

Ένα μέρος του έργου αφορά τη συντήρηση και ενίσχυση του υφιστάμενου φράχτη μήκους 12,5 χιλιομέτρων που εκτείνεται από τον μεθοριακό σταθμό 1 στις Καστανιές μέχρι τη Νέα Βύσσα. Πρόκειται για το τεχνητό εμπόδιο που κατασκευάστηκε το 2012 και «συνέβαλε ουσιαστικά στην επιτυχημένη αποτροπή της παράνομης εισόδου όσων επιχείρησαν από εκείνο το σημείο να εισέλθουν παράνομα στη χώρα», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στα μέλη της επιτροπής Δημόσιας Τάξης ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Ο υφιστάμενος φράχτης θα ενισχυθεί με μεταλλικό κιγκλίδωμα από χάλυβα ύψους 4,3 μέτρων αντί 3,5 που είναι σήμερα. Θα αποκατασταθούν ζημιές που υπέστη από τα επεισόδια της άνοιξης καθώς και την κακοκαιρία, όπως για παράδειγμα στα τελευταία 400 μέτρα (σ.σ. περιοχή της «πράσινης πόρτας»). Σε εκείνο το σημείο ο φράχτης έχει καταρρεύσει λόγω πλημμυρών.

Η κατασκευή του νέου φράχτη

Το δεύτερο και κύριο τμήμα του έργου αφορά την κατασκευή νέου φράχτη στα ποτάμια σύνορα και συγκεκριμένα την περιοχή των Φερών. «Απότοκος της συνεργασίας ΕΛ.ΑΣ. και Στρατού ήταν η κοινή διαπίστωση ότι υφίσταται ανάγκη για ένα νέο τεχνητό εμπόδιο, έναν νέο φράχτη, δηλαδή, στα κρίσιμα σημεία της ελληνοτουρκικής μεθορίου», δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης. Όπως διευκρίνισε, θα αποτελείται από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα από γαλβανισμένο χάλυβα ύψους 5 μέτρων. Στην κορυφή του φράχτη θα προσαρμοστούν προεξοχές για στερέωση αγκαθωτής κονσερτίνας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο νέος φράχτης θα έχει συνολικό μήκος 27 χλμ. Τα πρώτα 9 χλμ. θα φτιαχτούν στο «Πέταλο» Φερών, τα επόμενα 15 χλμ. θα καλύψουν την περιοχή του «Κτήματος Τσιρόζη», ενώ άλλα 2,5 χλμ. θα καλύψουν την περιοχή «Νέα Εγνατία».

Πρόκειται ουσιαστικά για δυσεπιτήρητα σημεία κατά μήκος της συνοριογραμμής Ελλάδας – Τουρκίας, όπου ο ποταμός ‘Έβρος δεν λειτουργεί ως φυσικό σύνορο καθώς το τουρκικό έδαφος «μπαίνει» δυτικά του ποταμού.

Θα συναντήσει και τους νέους Συνοριοφύλακες

Σύμφωνα με πληροφορίες του Evros-news.gr, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη θα συναντήσει και τους νέους Συνοριοφύλακες οι οποίοι ξεκινούν την πρακτική τους εξάσκηση σε διάφορες υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης του Έβρου και επί ημερών του αποφασίστηκε να προσληφθούν 400, με πριμοδότηση της εντοπιότητας ώστε η συντριπτική πλειοψηφία να είναι από το νομό μας.