Αλεξανδρούπολη: Έναρξη εγγραφών στο Εργαστήρι Εικαστικών

Αλεξανδρούπολη: Έναρξη εγγραφών στο Εργαστήρι Εικαστικών

Το Εργαστήρι Εικαστικών του Δήμου Αλεξανδρούπολης ξεκινά σειρά εκπαιδευτικών μαθημάτων για την σχολική χρονιά 2020-2021, με έναρξη εγγραφών από την 1η Σεπτέμβρη.

Στο Εργαστήρι παρέχεται καλλιτεχνική εκπαίδευση σε μαθητές από το Νηπιαγωγείο ως το τέλος του Λυκείου.

Η οργάνωση της διδασκαλίας εφαρμόζεται σε τμήματα τεσσάρων ηλικιακών βαθμίδων με την αντίστοιχη διδακτέα ύλη και θεματολογία προσαρμοσμένη κατάλληλα.

Πρόγραμμα και θεματολογία ακολουθούν ποικίλες πρακτικές προσέγγισης με στόχο να καθοδηγήσουν τα παιδιά ώστε να ανταποκριθούν στη δημιουργία τέχνης, να την κατανοήσουν και να εκφραστούν μέσα από αυτή.

Πηγές ιδεών και έμπνευσης αποτελούν άνθρωποι ,ζώα, φυτά,αντικείμενα, χώροι, πραγματικά όσο και φανταστικά, η φύση, το δομημένο περιβάλλον. Η μελέτη οπτικών μορφών άλλων πολιτισμών, επίσης η εξερεύνηση του ρόλου της παράδοσης στις καλές τέχνες.

Η γνωριμία με αντιπροσωπευτικά έργα μουσειακών συλλογών εισάγει τα παδιά στο χώρο της ιστορίας της τέχνης και διδάσκει με ποιο τρόπο λύνουν εικαστικά προβλήματα και πως εκφράζονται σύγχρονοι καλλιτέχνες.

Διδάσκονται τεχνικές που αφορούν βασικά υλικά έκφρασης όπως η ζωγραφική με  νεροχρώματα (ακουαρέλα, τέμπερα, ακρυλικά), κάρβουνο, σινική μελάνη,κραγιόνια παστέλ,κολάζ, λάδια, ενώ παράλληλα ενθαρρύνεται η εξερεύνηση άλλων υλικών όπως “άχρηστα” υλικά που κατάλληλα αξιοποιημένα μεταμορφώνονται σε τεχνήματα προσφέροντας νέες δυνατότητες έκφρασης. Μεταβαίνοντας από τις δύο στις τρεις διαστάσεις με γλυπτικές μορφές και σε τέχνες του χώρου και της δράσης , κατασκευάζονται μάσκες, κούκλες, κοστούμια σκηνικά, καπέλα κ.λ.π. Τα εικαστικά έργα εκτίθενται στην τάξη αλλά και παρουσιάζονται  στο τέλος του εκπαιδευτικού χρόνου σε μαθητές γονείς και κοινό.

Το Εργαστήρι στη συνεχή παρουσία του στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, συνεργάστηκε με άλλους πολιτιστικούς φορείς, Δημοτικό Ωδείο, Δημοτική Βιβλιοθήκη, Κινηματογραφική  Λέσχη, σε παράλληλες δράσεις.Συμμετείχε με  εικαστικές δράσεις και εκθέσεις στα Ελευθέρια, επίσης στο σχεδιασμό ημερολογιακού λευκώματος παρέχοντας εικαστικό υλικό. Αντάλλαξε εκθέσεις και εκπαιδευτικό υλικό με αντίστοιχα εργαστήρια άλλων Δήμων, έλαβε μέρος σε πανελλήνιους διαγωνισμούς κερδίζοντας βραβεία και διακρίσεις. Διοργάνωσε διαλέξεις και σεμινάρια. Παρουσίασε παραστάσεις υλοποιημένες με την μορφή happenings καθώς και παραστάσεις κουκλοθέατρου.

Ακολουθώντας  οδηγίες για την αποφυγή του κορωνοϊού, το Εργαστήρι ενημερώνει γονείς και μαθητές ότι φροντίζει για την υγιεινή και  απολύμανση των χώρων διδασκαλίας.Δέχεται περιορισμένο αριθμό σπουδαστών στο κάθε τμήμα με ανώτατο όριο οκτώ και επί πλέον την παρουσία του διδάσκοντος.

Οι μαθητές διαθέτουν ατομικό τραπέζι εργασίας σε αποστάσεις δύο μέτρων από των άλλων σπουδαστών. Τραπέζια, επιφάνειες εργασίας, πάγκοι, καθίσματα, απολυμαίνονται πριν και μετά τη λειτουργία κάθε τμήματος. Διατίθεται αντισηπτικό χεριών και η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη για όλους.

Εγγραφές πραγματοποιούνται καθημερινά στους χώρους διδασκαλίας 11.00π.μ.-1.00μ.μ. για τον μήνα Σεπτέμβριο.

Πληροφορίες  Μ. Σιδηροπούλου, Ε.Παπαρήγα, στο τηλέφωνο 2551026200                                                                                 Τηλέφωνο γραμματείας 2551026627