Συναγερμός για νέες ροές: Ενισχύεται ο Έβρος με drones, θερμικές κάμερες και θωρακισμένα τζιπ

Συναγερμός για νέες ροές: Ενισχύεται ο Έβρος με drones, θερμικές κάμερες και θωρακισμένα τζιπ

Στην ενίσχυση των συνόρων στον Έβρο για την αντιμετώπιση της νέας αύξησης των μεταναστευτικών ροών από την πλευρά της Τουρκίας. προχωράει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Κι αυτό θα γίνει με εναέρια μέσα παρατήρησης (drone), θερμοκάμερες, θωρακισμένα τζιπ περιπολιών, φουσκωτές βάρκες, αλλά και επιπλέον προσωπικό.

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρείται αύξηση περίπου 20% στις ροές, ενώ όπως εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος το επόμενο διάστημα η Τουρκία θα πιέσει με το μεταναστευτικό στον Έβρο. «Εδώ και 15 ημέρες υπάρχει αύξηση της πίεσης αλλά όχι της αποτελεσματικότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος.

Σχεδόν καθημερινά, αστυνομικό προσωπικό, συνοριοφύλακες και στρατιώτες προβαίνουν σε αποτροπές που κινούνται αριθμητικά από 200 έως 400 άτομα, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το δελτίο του ΣΚΑΪ, το οποίο παρουσίασε τις ενισχύσεις που προγραμματίζονται για τον Έβρο και οι οποίες θα είναι:

– Τρία μεγάλα μεγάφωνα προειδοποιητικών μηνυμάτων σε διάφορες γλώσσες και ανυπόφορων ήχων υψηλής συχνότητας.

– Τέσσερα drones εναέριας παρακολούθησης.

– 15 θερμικές κάμερες για τον εντοπισμό μεταναστευτικών ροών τις νυχτερινές ώρες.

– 10 θωρακισμένα τζιπ περιπολιών.

– 5 φουσκωτές βάρκες.

– Επίσης, υπάρχει η σκέψη για τετράτροχες «γουρούνες» και μοτοσικλέτες για περιπολίες.

Παράλληλα, θα ακολουθήσει και αριθμητική ενίσχυση με 1.000 αστυνομικούς (μόνιμη δύναμη 400, 200 εθελοντές με δικά τους έξοδα, επιπλέον 400 μετά τα γεγονότα του Μαρτίου), με 150 άτομα από το σχέδιο «ΑΣΠΙΔΑ», με 150 φύλακες από τη δύναμη της Frontex, καθώς και με 400 συνοριοφύλακες (265 στην Ορεστιάδα και 135 στην Αλεξανδρούπολη).

Ιδιαίτερα έμφαση θα δοθεί σε τουλάχιστον τρία σημεία: στις Φέρες (στο κτήμα Τσιρόζη όπου έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την κατασκευή του φράχτη), στον Άρδα ποταμό και στο Τυχερό Έβρου, σύμφωνα με τα όσα μετάδωσε το ΣΚΑΙ.

Ομάδες ΕΚΑΜ στον Έβρο

Νωρίτερα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ανέφερε ότι «υπάρχουν δύο ομάδες ΕΚΑΜ που έχουν ενισχύσει την ήδη ισχυρή δύναμη» προσθέτοντας ότι «αυτό που κάναμε με τόσο μεγάλη επιτυχία τον Μάρτιο και οδηγήσαμε σε αποτυχία μια μείζονα πολιτική επιλογή της Τουρκίας θα επαναληφθεί και τώρα».

Όπως ανέφερε η κίνηση στον Έβρο δεν ήταν μια επιπλέον μετακίνηση δυνάμεων από την πλευρά της Τουρκίας, αλλά αντικατάσταση των δυνάμεων που ήδη υπήρχαν. Η αντίδραση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ήταν ψύχραιμη, όπως δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος.

Μέχρι τη σύνοδο κορυφής της 24ης Σεπτεμβρίου, που θα συζητηθούν οι κυρώσεις, εκτιμάται ότι η Τουρκία θα απειλήσει με το μεταναστευτικό, ανέφερε ο υπουργός. «Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε.»

Επισήμανε, δε, ότι «ο Έβρος είναι υπερενισχυμένος» και ότι «η διεθνής παρουσία είναι έντονη».

Έχει ανοίξει ο δρόμος για τον φράχτη 

Όπως εξήγησε ο κ. Κουμουτσάκος, επίσης, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου θα υπάρξει επέκταση και ενίσχυση του φράχτη.

Στα τέλη Αυγούστου, όταν μετά από εισήγηση του αρμόδιου υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη δημιουργία νέου φράχτη, αλλά και την ενίσχυση του υφιστάμενου στον Εβρο.

Το έργο αναμένεται ότι θα ξεκινήσει να παραδίδεται τμηματικά σε διάστημα 5-8 μηνών, ενώ το συνολικό κόστος, που θα επιμεριστεί στις 4 από τις 5 μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας, ανέρχεται σε 63 εκατ. ευρώ.

Η επιπλέον θωράκιση του Έβρου κρίθηκε απαραίτητη, μετά τα γεγονότα των περασμένων μηνών, όταν η Τουρκία, με συντονισμένη επιχείρηση που ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου και κορυφώθηκε τον Μάρτιο προσπάθησε να παραβιάσει τα σύνορα της χώρας, στέλνοντας δεκάδες χιλιάδες μετανάστες στα χερσαία σύνορα.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, το έργο θα συμβάλλει αφενός στην άμυνα της χώρας, ενώ θα λειτουργήσει και ως αντιπλημμυρικό έργο, ενώ κατά τη διάρκεια των έργων, θα δημιουργηθούν νέοι δρόμοι που θα εξυπηρετούν τον Ελληνικό Στρατό και την Ελληνική Αστυνομία και θα μπορούν να χρησιμοποιούνται και από τους αγρότες της περιοχής, οι οποίοι έχουν καλλιέργειες κατά μήκος του ποταμού. Επιπλέον, σε πολλά σημεία του νέου φράχτη δημιουργούνται νέα αναχώματα αντιστήριξης ώστε να δοθεί η δυνατότητα συντήρησης και επιτήρησής του.

Ο εξοπλισμός που θα χρησιμοποιηθεί 

Επίσης, σύμφωνα με το ΣΚΑΙ, τρία μεγάλα μεγάφωνα προειδοποιητικών μηνυμάτων σε διάφορες γλώσσες και ανυπόφορων ήχων υψηλής συχνότητας, τέσσερα DRONES θα πραγματοποιούν εναέρια παρακολούθηση, ενώ θα λειτουργούν 15 θερμικές κάμερες για τον εντοπισμό μεταναστευτικών ροών τις νυχτερινές ώρες και θα χρησιμοποιούνται 10 θωρακισμένα τζιπ περιπολιών, 5 φουσκωτές βάρκες.

Ακόμα, υπάρχει η σκέψη για τετράτροχες «γουρούνες» και μοτοσυκλέτες για περιπολίες

Παράλληλα, θα ακολουθήσει και αριθμητική ενίσχυση με 1.000 αστυνομικοί (μόνιμη δύναμη 400, 200 εθελοντές με δικά τους έξοδα, επιπλέον 400 μετά τα γεγονότα του Μαρτίου, 150 σχέδιο ΑΣΠΙΔΑ, 150 δύναμη FRONTEX και 400 συνοριοφύλακες  265 Ορεστιάδα- 135 Αλεξανδρούπολη

Ιδιαίτερα έμφαση θα δοθεί σε τουλάχιστον τρία σημεία στις Φέρες στο κτήμα Τσιρόζη όπου έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την κατασκευή του φράχτη, στον Άρδα ποταμό, και στο Τυχερό Έβρου.

Ομάδες κρούσης στον Έβρο

Επιπροσθέτως σημειώνεται ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρείται αύξηση περίπου 20% στις ροές, με τους δουλεμπόρους να επιχειρούν την εισχώρηση μεταναστών από διάφορα σημεία του ποταμού και στη συνέχεια μεταφορά τους μέσω μεγάλων οδικών δικτύων προς την Θεσσαλονίκη. Πολλοί μάλιστα από τους πρόσφυγες και μετανάστες που συλλαμβάνονται από τις ελληνικές Αρχές, αιτούνται πολιτικό άσυλο στη χώρα μας, καθώς επικαλούνται πως ήταν κρατικοί λειτουργοί στην Τουρκία και αντιφρονούντες της κυβέρνησης Ερντογάν.

Το δε υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., αυξάνουν την ετοιμότητα στην περιοχή του Έβρου και των νησιών, επιχειρώντας να αποτρέψουν ένα νέο «κύμα» τουρκικής προκλητικότητας με όχημα το μεταναστευτικό. Το νέο σχέδιο περιλαμβάνει το «σφράγισμα» του Έβρου, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ.

Συγκεκριμένα δύο ομάδες τύπου ΕΚΑΜ από 30 άτομα η κάθε μία, σημειωτέον θα σαρώνουν τον Έβρο προβαίνοντας σε «χειρουργικές» επεμβάσεις εξάρθρωσης κυκλωμάτων δουλεμπόρων και αποτροπής προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Η στελέχωση θα γίνει σημειωτέον με επιλογή συνοριοφυλάκων που προσλήφθηκαν πρόσφατα. Θα επωμιστούν τις χερσαίες και παραποτάμιες περιπολίες σε ένα μεγάλο μήκος του ποταμού. Αυτές οι δύο ομάδες θα έχουν έδρα την Ορεστιάδα και Αλεξανδρούπολη αντίστοιχα.

Από τις αστυνομικές σχολές Διδυμοτείχου και Κομοτηνής βγήκαν οι 400 νεοπροσληφθέντες συνοριοφύλακες και από την περασμένη Δευτέρα, οι 265 σε Ορεστιάδα και 135 σε Αλεξανδρούπολη, έχουν περάσει στην πρακτική τους εξάσκηση, ενώ από τα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να αναλάβουν πλήρη υπηρεσία

Στ. Πέτσας: Καμία απειλή δε μας τρομάζει

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ενισχύοντας τα παραπάνω υπογραμμίζει σήμερα σε συνέντευξή του στο OPEN ότι «καμία απειλή δε μας τρομάζει» επισημαίνοντας ότι το τελευταίο διάστημα η ρητορεία και οι προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας ξεφεύγουν από ότι έχουμε συνηθίσει εδώ και δεκαετίες.

Ο κ. Πέτσας  μάλιστα αναφέρθηκε και στα χθεσινά τουρκικά δημοσιεύματα περί μετακίνησης τουρκικών στρατευμάτων στην Ανδριανούπολη κάνοντας λόγο για εσωτερική προπαγάνδα.

Από την πλευρά της η χώρα μας έχει εντατικοποιήσει όλες τις διπλωματικές ενέργειες κι όπως δε δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχετικά με τις απειλές πολέμου του Τούρκου προέδρου: «Ευχόμαστε ποτέ να μην χρειαστεί, αλλά θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεν μας τρομάζει καμία απειλή».

Πηγή: liberal.gr

 

Ένα σχόλιο

  1. Επικοινωνιακα παιγχνιδια αντιπερισπασμου,για να παρσυρουν την κοινή γνώμη από το μέτωπο του Αιγαιου, όπου γίνεται η μεγάλη μοιρασια, και το καζάν-καζάν της Χαγης…

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*