Λαμπάκης: Αφού ξεσήκωσε τους πάντες εναντίον του, τώρα συναινεί στη μεταφορά του κόκκινου γλυπτού!!!

Λαμπάκης: Αφού ξεσήκωσε τους πάντες εναντίον του, τώρα συναινεί στη μεταφορά του κόκκινου γλυπτού!!!

Η απόφαση του τέως δημάρχου Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη για την τοποθέτηση του κόκκινου γλυπτού “anatasis delta” στην πλατεία του Φάρου και δίπλα στο μνημείο Δόμνας Βιζβύζη, είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.

Δημοτικοί σύμβουλοι της Αλεξανδρούπολης, εκπρόσωποι της Τοπικής Κοινότητας, θεσμικοί αλλά κυρίως οι πολίτες διαφωνούσαν και με την επιλογή να τοποθετηθεί στην Αλεξανδρούπολη το συγκεκριμένο γλυπτό… αφηρημένης τέχνης του γλύπτη Κωστή Γεωργίου, αλλά και στον συγκεκριμένο χώρο. Όμως ο κ.Λαμπάκης, με την γνωστή έπαρση, αλαζονεία και εγωπάθεια του, δεν άκουσε κανέναν. Τώρα, μετά την δημοσκόπηση που έκανε η νέα δημοτική αρχή του Γιάννη Ζαμπούκη μέσω του facebook και έδειξε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών ζητάει να αλλάξει η θέση του, αποφάσισε να το μεταφέρει στον χώρο της παιδικής χαράς κοντά στο καφέ “ΑΡΓΩ”. Και… ω του θαύματος, Με ανακοίνωση της η δημοτική παράταξη Πόλη και Πολίτες” του Βαγγέλη Λαμπάκη, ανακοίνωσε ότι ΣΥΝΑΙΝΕΙ στην μεταφορά του από την πλατεία Φάρου και προτείνει εκτός της θέσης που προαναφέραμε και την “στροφή Εγνατία”.

Την ανακοίνωση που δεν υπογράφει ο ίδιος ο τέως δήμαρχος (πως θα μπορούσε άλλωστε να αποδεχθεί τέτοια… ήττα) αλλά ο Χρήστος Γερακόπουλος που προαλείφεται για “διάδοχος” του στην παράταξη, αναφέρει:

“Πριν από δύο χρόνια, έγινε από την εταιρεία “GREEN COLA” δωρεά στον Δήμο μας το συγκεκριμένο έργο, του γλύπτη Κωστή Γεωργίου. Οι επιλογές που υπήρχαν για την τοποθέτηση του, ήταν σχετικά περιορισμένες, αφού είχε ήδη ξεκινήσει,  στα πλαίσια του ΣΒΑΑ που εξασφαλίσαμε και υλοποιήσαμε σαν Δημοτική αρχή από το ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 8,5 εκατομμυρίων ευρώ,  η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης, από τα φανάρια του Πάρκου Προσκόπων μέχρι το Λιμάνι. Σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες  υπηρεσίες και φορείς, αποφασίσθηκε, έπειτα από εισήγηση, επιλογή και έγκριση από  την Αρχιτεκτονική Επιτροπή της Περιφέρειας, να τοποθετηθεί στην θέση που βρίσκεται, δηλαδή στην πλατεία του Φάρου.   Σήμερα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αυτών, θεωρούμε ότι προέκυψαν δύο ακόμη κατάλληλες χωροταξικά θέσεις.

Η πρώτη βρίσκεται, στον διαμορφωθέντα με διαδρόμους,  δενδροφυτεύσεις και πράσινο  χώρο στη  ¨στροφή Εγνατία¨, νότια και δίπλα από το στάδιο Φώτης Κοσμάς.  Ένα σημείο με ιδιαίτερη αισθητική,  ανοιχτό ορίζοντα και φόντο το Θρακικό Πέλαγος.

Η δεύτερη είναι αυτή της νέας παιδικής χαράς δίπλα στην καφετέρια Αργώ, με ανάλογη  χωροθέτηση και επισκεψιμότητα.

Στα πλαίσια λοιπόν της διαδικασίας για την δυνατότητα μεταφοράς  του παραπάνω γλυπτού, συναινούμε  σ΄ αυτήν και προτείνουμε τις παραπάνω επιλογές, θεωρώντας ότι η θέση νότια του γηπέδου Φώτης Κοσμάς  έχει περισσότερα πλεονεκτήματα επιλογής.

Σε κάθε περίπτωση, η τελική πρόταση και έγκριση, πρέπει και πάλι να γίνει από τους ειδικούς επιστήμονες της Αρχιτεκτονικής της Περιφέρειας, στην οποία  υποχρεούμαστε να αποτανθούμε”.