Ζητούν ν’ ανοίξει το Τελωνείο Ορμενίου προς Βουλγαρία, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι φοιτητές

Ζητούν ν’ ανοίξει το Τελωνείο Ορμενίου προς Βουλγαρία, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι φοιτητές

Ν’ ανοίξει το Τελωνείο του Ορμενίου και για τους απλούς πολίτες,  προκειμένου να μπορούν να μεταβούν στην Βουλγαρία και ν’ αποφύγουν την ταλαιπωρία, οι Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν εκεί.

Όπως είναι γνωστό, με απόφαση της Κυβέρνησης και λόγω των μέτρων αποφυγής διάδοσης του κορονοϊού και επειδή στην γειτονική μας χώρα υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα, από το Ορμένιο εδώ και αρκετό καιρό επιτρέπεται η διέλευση μόνο για φορτηγά, μεταφορά εμπορευμάτων και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Βουλγαρία. Το ίδιο ισχύει και για το μεθοριακό σημείο διέλευσης στον Κυπρίνο προς το Ιβαήλοβγκραντ. Αν κάποιος από τον Έβρο θέλει να μεταβεί για οποιοδήποτε λόγο, θα πρέπει να πάει στη Νυμφαία Κομοτηνής και να περάσει από το μεθοριακό σημείο που βρίσκεται εκεί.

Αυτό δημιουργεί μεγάλη ταλαιπωρία στους Έλληνες φοιτητές από τον Έβρο, οι οποίοι σπουδάζουν σε βουλγαρικά πανεπιστήμια και είναι αρκετοί. Γιατί είναι υποχρεωμένοι να κάνουν ΄πολλά περισσότερα χιλιόμετρα, ώστε μέσω της Νυμφαίας Ροδόπης να πάνε στην Βουλγαρία, είτε επειδή έχουν εξεταστική περίοδο, είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο. Καταλαβαίνει εύκολα κανείς, πόσο μεγάλη ταλαιπωρία και επιπλέον έξοδα είναι για κάποιον συντοπίτη μας από τον βόρειο ή κεντρικό Έβρο, να πάει ως το συγκεκριμένο σημείο διέλευσης στην Ροδόπη, προκειμένου να πάει στην Βουλγαρία για τις σπουδές του, την στιγμή που πολύ πιο κοντά υπάρχει το Τελωνείο Ορμενίου.

Η δικαιολογία πως αν αποφασιστεί ελεύθερη είσοδος και για τους πολίτες, πολλοί θα… τρέξουν να βρεθούν στη γειτονική χώρα για ψώνια ή ακόμα και για διασκέδαση, όπως γινόταν σε έντονο βαθμό την εποχή πριν από την πανδημία του κορονοϊού, δεν στέκει. Γιατί πλέον, όποιος έρχεται από την Βουλγαρία στην χώρα μας, ακόμα και αν είναι Έλληνας, θα πρέπει στα σύνορα να επιδείξει αρνητικό τεστ κορονοϊού που έγινε σε διάστημα 72 ωρών πριν την είσοδο του, σε πιστοποιημένο εργαστήριο της χώρας απ΄την οποία φτάνει στα σύνορα. Οπότε, ποιος συντοπίτης μας θα υποβάλλονταν σε τέτοια ταλαιπωρία αλλά και επιπλέον έξοδα, για να πάει στο Σβίλεγκρναστ, το Ιβαήλοβγκραντ ή την Φιλιππούπολη για ψώνια;

Βενετίδης: Έχουμε ζητήσει πολλές φορές από τους

κυβερνητικούς αρμόδιους να επανεξετάσουν το θέμα 

Η παράταση στο κλείσιμο του Τελωνείου στο Ορμένιο και τα συνεπακόλουθα της, έχει προκαλέσει τις διαμαρτυρίες όχι μόνο των φοιτητών και των οικογενειών τους, αλλά και αρκετών ακόμα που πλήττονται από αυτή και θέλουν να μεταβούν στην Βουλγαρία για θέματα τους και όχι για ψώνια ή διασκέδαση. Αρκετοί μάλιστα από αυτούς στην περιοχή του βορείου Έβρου, έχουν διαμαρτυρηθεί στον Αντιπεριφερειάρχη Υγείας της ΑΜ-Θ Κώστα Βενετίδη, όταν τον συναντούν στην Ορεστιάδα όπου μένει. Ο ίδιος παραδέχεται με την ειλικρίνεια που τον διακρίνει, πως έχουν δίκιο στις διαμαρτυρίες τους και αναγνωρίζει το πρόβλημα. Συμφωνεί μάλιστα πως θα πρέπει η Κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο να ανοίξει τα σύνορα στο Ορμένιο, έστω για κάποιες κατηγορίες πολιτών.

” Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα και εγώ προσωπικά ως Αντιπεριφερειάρχης Υγείας που πρώτα και πάνω απ’ όλα θέτω την διασφάλιση της δημόσιας υγείας, να επανεξεταστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα υπουργεία, να ανοίξει το Τελωνείο Ορμενίου. Το έκανα τηλεφωνικά τόσο προς τον ΕΟΔΥ όσο και στην Πολιτική Προστασία. Από την στιγμή που προβλέπεται με βάση την ΚΥΑ πως θα πρέπει και οι Έλληνες που έρχονται από την Βουλγαρία να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ κορονοϊού των τελευταίων 72 ωρών και από επίσημο εργαστήριο της γειτονικής χώρας, κανένας που δεν έχει σοβαρό λόγο δεν θα πήγαινε εκεί.

Γνωρίζουμε και γνωρίζουν όλοι, ότι υπάρχουν πολλά παιδιά από τον Έβρο που σπουδάζουν σε διάφορες βουλγαρικές πόλεις και πρέπει να πάνε εκεί για διάφορα θέματα. Αυτά ταλαιπωρούνται πηγαίνοντας στη Νυμφαία της Ροδόπης για να περάσουν. Πιέζουμε συνέχεια λοιπόν να επανεξεταστεί το συγκεκριμένο ζήτημα”, τόνισε χαρακτηριστικά στο Evros-news.gr ο κ.Βενετίδης.