Αεροπλάνα και ελικόπτερα κάνουν συνεχείς ρίψεις απ’το πρωί – Στο… τσακ γλίτωσε η Νίψα (ΒΙΝΤΕΟ)

Αεροπλάνα και ελικόπτερα κάνουν συνεχείς ρίψεις απ’το πρωί – Στο… τσακ γλίτωσε η Νίψα (ΒΙΝΤΕΟ)

Δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα “Καναντέρ”, άλλα δύο “Πετζετέλ” και δυο πυροσβεστικά ελικόπτερα, ξεκίνησαν με το πρώτο φως της ημέρας να κάνουν ρίψεις νερού στην μεγάλη φωτιά που ξέσπασε από χθες στις 7 το απόγευμα και απείλησε σοβαρά το χωριό Νίψα της Αλεξανδρούπολης. 

Οι ολονύκτιες υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων από ολόκληρο τον Έβρο, με ενίσχυση από τους νομούς Ροδόπης, Ξάνθης, Δράμας ακόμα και Σερρών, είχαν ως αποτέλεσμα η φωτιά να περιοριστεί κιαι να σταματήσει στον δρόμο του φράγματος της ΔΕΥΑ και να μην περάσει στον δρυμό της Νίψας. Σε μια τέτοια περίπτωση θα απειλούσε σοβαρά το χωριό και γι’ αυτό άλλωστε υπήρχε έτοιμο σχέδιο εκκένωσης του.

‼️Σε θέση μάχης!Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανακοπεί η φωτιά.Τώρα κρίνονται όλα.

Gepostet von Δήμος Αλεξανδρούπολης am Dienstag, 15. September 2020

Πλέον η φωτιά έχει περιοριστεί χάρη και στις συνεχείς ρίψεις των δύο “Καναντέρ” και δεν απειλεί οικισμούς.
Έχουν μείνει εστίες, όπου δεν υπάρχει πρόσβαση από επίγειες δυνάμεις και εκεί έχουν αναλάβει τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης.

Πυροσβέστης μεταφέρθηκε στο Π.Γ.Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Τα πράγματα το βράδυ ήταν εξαιρετικά δύσκολα, λόγω του δύσβατου της περιοχής και των δυνατών ανέμων. Για να σταματήσει η πορεία της προς το χωριό της Νίψας, δημιουργήθηκε μεγάλη αντιπυρική ζώνη πριν από το σημείο δρυμός Νίψας από οχήματα του Δήμου Αλεξανδρούπολης, της Περιφέρειας και του στρατού για να παγιδευτεί η φωτιά και να μην εξαπλωθεί προς την περιοχή Προφήτη-Ηλία Λουτρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΒΙΝΤΕΟ: “Μάχη” με τις φλόγες για να μην πλησιάσουν στο χωριό Νίψα

Ευτυχώς κάποια στιγμή άλλαξε η φορά του ανέμου και σε συνδυασμό με τις τεράστιες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων και των αντιπυρικών ζωνών, σταμάτησε η καταστροφική προέλαση της. Ένας Πυροσβέστης αισθάνθηκε αδιαθεσία από τους πυκνούς καπνούς και τις προσπάθειες του στην κατάσβεση της φωτιάς και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.

Στο σημείο βρίσκονταν εκτός του Περιφερειακού Διοικητή Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Κώστα Δαδούδη και του επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Έβρου Κώστα Κούκουρα, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης με όλους τους Αντιδημάρχους, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς και η επικεφαλής της Π.Υ.Αλεξανδρούπολης κ.Δερμανοπούλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κόλαση φωτιάς στην πυρκαγιά που απειλεί το χωριό Νίψα – Εξαιρετικά δύσκολη η νύχτα (ΒΙΝΤΕΟ+φωτό)

-Έβρος: Σοβαρά ερωτηματικά και υποψίες απ’ τις 11 φωτιές τις τελευταίες 10 ημέρες