Αλεξανδρούπολη: Συνεχίζει να καίει η φωτιά μεταξύ Λουτρών και Νίψας – Δεύτερη πολύ δύσκολη νύχτα

Αλεξανδρούπολη: Συνεχίζει να καίει η φωτιά μεταξύ Λουτρών και Νίψας – Δεύτερη πολύ δύσκολη νύχτα

Δεύτερη πολύ δύσκολη νύχτα για την περιοχή της Αλεξανδρούπολης, αφού η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε πριν από 25 ώρες στην περιοχή μεταξύ Μελίας-Λουτριών και Νίψας, όχι απλά επιμένει αλλά η φωτιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο.

Παρά την μεγάλη κινητοποίηση όλη την ημέρα, με τις απανωτές ρίψεις τόνων νερού από δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα “Καναντέρ” και τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα, τα δυο μεγάλα Erickson και ένα που εδρεύει στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, αλλά και τις ηρωικές προσπάθειες των πεζοπόρων τμημάτων, οι δυνατοί άνεμοι, το δύσβατο της περιοχής και οι συνεχείς αναζωπυρώσεις, δεν επέτρεψαν να υπάρξει έλεγχος της φωτιάς.

Δεν κινδυνεύει κάποιο απ’ τα χωριά

Έτσι αυτή την στιγμή συνεχίζει να καίει στην περιοχή μεταξύ των Λουτρών και του δρυμού της Νίψας και αφού νύχτωσε επιχειρούν πλέον μόνο οι επίγειες δυνάμεις, που σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Πυροσβεστικής ενισχύθηκαν. Έτσι επιχειρούν 178 πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρα τμήματα, εκ των οποίων 2 αερομεταφερόμενες ομάδες που ήρθαν από την Αθήνα, 41 οχήματα. Στο δύσκολο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και μηχανήματα έργου, αλλά και υδροφόρες του δήμου Αλεξανδρούπολης και της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. 

Στην περιοχή έφτασε και ένα Κινητό Κέντρο Συντονισμού από την Θεσσαλονίκη, από το οποίο όλη τη νύχτα ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Κώστας Δαδούδης και οι επιτελείς του, τον επικεφαλής της Π.Υ.Έβρου Κώστα Κούκουρα, αλλά και μαζί με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, τους Αντιδημάρχους και τους άλλους εμπλεκόμενους στην επιχείρηση κατάσβεσης, θα συντονίζουν τις προσπάθειες για τον έλεγχο της φωτιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αλεξανδρούπολη: Νέα φωτιά μεταξύ Μελίας-Πυλαίας, αναζωπύρωση στη μεγάλη πυρκαγιά στα Λουτρά (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι καταστροφές στο δάσος είναι τεράστιες και η οικολογική και περιβαλλοντολογική καταστροφή ανυπολόγιστη. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάηκαν και οι αναδασωτέες εκτάσεις μετά την προηγούμενη καταστροφική πυρκαγιά στην περιοχή το 2011. Απόψε πάντως, σε αντίθεση με χθες το βράδυ που η φωτιά πλησίασε επικίνδυνα στο χωριό Νίψα και υπήρξε ετοιμότητα ακόμα και για εκκένωση αν χρειαστεί, δεν φαίνεται να κινδυνεύει το συγκεκριμένο χωριό, τα Λουτρά ή κάποιο άλλο στην περιοχή. Την τελευταία ώρα φαίνεται να μειώνεται κάπως και η ένταση των ανέμων, που αποτέλεσαν ανασταλτικό παράγοντα στις προσπάθειες κατάσβεσης.

Το σίγουρο είναι ότι αύριο με το πρώτο φως της ημέρας θα επιχειρήσουν και πάλι τα εναέρια μέσα στην περιοχή, προκειμένου να γίνει κατάσβεση και να μην υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις. Παράλληλα, να τονίσουμε ότι με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, ενεργοποιήθηκε μεικτό κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αν. Μακεδονίας & Θράκης, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν στον Έβρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Άμεσα έρευνες με εντολή Χαρδαλιά, για τις συνεχόμενες φωτιές στον Έβρο