Αλεξανδρούπολη: Τέσσερα αεροπλάνα, πέντε ελικόπτερα και πυροσβέστες από Θεσσαλία σήμερα στη “μάχη” της πυρκαγιάς

Αλεξανδρούπολη: Τέσσερα αεροπλάνα, πέντε ελικόπτερα και πυροσβέστες από Θεσσαλία σήμερα στη “μάχη” της πυρκαγιάς

Ενισχύονται ακόμα περισσότερο σήμερα οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς που για τρίτη ημέρα καίει δασικές εκτάσεις προκαλώντας καταστροφές στις περιοχές Νίψας και Λουτρών του δήμου Αλεξανδρούπολης.

Όλη τη νύχτα που προηγήθηκε επιχειρούσαν 178 πυροσβέστες με 41 οχήματα, έντεκα ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, εκ των οποίων δύο αερομεταφερόμενες, ενώ συνέδραμαν τις προσπάθειες εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα του δήμου Αλεξανδρούπολης και της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.

Σήμερα με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να πραγματοποιούν συνεχόμενες ρίψεις νερού τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα “Καναντέρ” και 5 συνολικά ελικόπτερα, τα δύο από αυτά μάλιστα είναι τα… θηριώδη Erickson και τα άλλα μικρότερων δυνατοτήτων μεταφοράς και ρίψεων νερού. Επίσης οι επίγειες δυνάμεις κατάσβεσης θα ενισχυθούν με οχήματα αλλά και πυροσβέστες από την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, ακόμα και από τη Θεσσαλία.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΣΟΠΠ και Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς επιβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις κατάσβεσης θα ενισχυθούν με οχήματα αλλά και πυροσβέστες και φυσικά θα συνεχιστούν οι προσπάθειες από αέρος. «Εξαιτίας του γεγονότος της εκδήλωσης αλλεπάλληλων πυρκαγιών στην περιοχή μας, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα είπαμε ότι πρέπει να αναλάβουν ενεργό ρόλο και οι εθελοντικές ομάδες για την καλύτερη δυνατή περιφρούρηση των δασών», σημείωσε ο κ. Πέτροβιτς.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου αναφέρθηκε και στην απόφαση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, για την αποστολή μεικτού κλιμακίου της διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Α.Μ.Θ., για τη διερεύνηση των αιτιών των πυρκαγιών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η απόφαση του κ. Χαρδαλιά δεν είναι απλώς προς τη σωστή κατεύθυνση, είναι πάρα πολύ σημαντική, γιατί πιστεύω ότι μετά την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, πρέπει να δοθούν απαντήσεις και να οδηγηθούμε σε κάποια συμπεράσματα αναφορικά με τους λόγους πρόκλησης των πυρκαγιών, ιδιαίτερα για την ευαίσθητη περιοχή του Έβρου».