Έβρος: Η κατάργηση (απ’ τον Συριτούδη;) του στρατιωτικού κλιμακίου σύλληψης λαθρομεταναστών, αύξησε τις ροές στα ορεινά Σουφλίου

Έβρος: Η κατάργηση (απ’ τον Συριτούδη;) του στρατιωτικού κλιμακίου σύλληψης λαθρομεταναστών, αύξησε τις ροές στα ορεινά Σουφλίου

Το προχθεσινό συμβάν στο χωριό Μεγάλο Δέρειο του ορεινού όγκου της περιοχής Σουφλίου, το οποίο ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ το Evros-news.gr, όταν 29 λαθρομετανάστες έκλεψαν ζώνα, τα έσφαξαν, τα μαγείρεψαν σε αυτοσχέδια κουζίνα μέσα στο δάσος και τα έφαγαν, ήρθε απλά να επιβεβαιώσει μια κατάσταση η οποία έχει παγιωθεί στη συγκεκριμένη περιοχή εδώ και αρκετό καιρό.

Οι ροές των λαθρομεταναστών στα Πομακοχώρια έχουν αυξηθεί και παρόμοια περιστατικά είναι πλέον συχνά για τους κατοίκους των χωριών της συγκεκριμένης περιοχής, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι μουσουλμάνοι. Τα δάση είναι γεμάτα αυτοσχέδιες κουζίνες, όπου όσοι μπαίνουν παράνομα στην Ελλάδα από τον ποταμό Έβρο αλλά και μέσω των ελληνοβουλγαρικών συνόρων στην συγκεκριμένη περιοχή, γιατί συμβαίνει και αυτό, μαγειρεύουν με κίνδυνο να έχουμε πυρκαγιές. Όπως τις πολλές που έχουν ξεσπάσει τον τελευταίο καιρό στο νομό μας και οι άνθρωποι της Πυροσβεστικής αλλά και πολλοί θεσμικοί, μιλούν ξεκάθαρα για εμπρησμό. Γιατί όταν ανάβεις φωτιά μέσα σε ένα δάσος, με τις συνθήκες ξηρασίας που επικρατούν μήνες και τους ισχυρούς ανέμους, ακόμα και αν δεν το θέλεις, αν αυτή μεταδοθεί πρόκειται για εμπρησμό.

Σουφλί: Έκλεψαν, έσφαξαν και έφαγαν κατσίκια στο Μεγάλο Δέρειο 29 λαθρομετανάστες, που τελικά συνελήφθησαν

Γιατί όμως έχουμε τον τελευταίο καιρό αυτή την έξαρση παρουσίας λαθρομεταναστών στον ορεινό όγκο; Με τους διακινητές να… αλωνίζουν στην συγκεκριμένη περιοχή, που επίσης είναι διάσπαρτα αυτοκίνητα με πινακίδες από όλα τα μέρη της χώρας αλλά και βουλγαρικές πολλές από αυτές, τα οποία είτε χρησιμοποιούν οι διακινητές, αλλοδαποί στην πλειοψηφία τους, αλλά και Έλληνες, είτε τα παρατούν σκόπιμα εκεί και γνωρίζουν την τοποθεσία οι λαθρομετανάστες που τα παίρνουν και μετακινούνται στο εσωτερικό της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ: Λαθρομετανάστες εισβάλλουν σε κατάστημα χωριού του Σουφλίου. Κλέβουν και φεύγουν ανενόχλητοι

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι κάτοικοι των χωριών που βρίσκονται στα ορεινά του δήμου Σουφλίου και όχι μόνο, η κατάσταση επιδεινώθηκε από την στιγμή που καταργήθηκε το στρατιωτικό κλιμάκιο το οποίο δραστηριοποιούνταν στην περιοχή και αποτελούνταν από περίπου 50 στρατιωτικούς, οι οποίοι είχαν αρμοδιότητα τον εντοπισμό και την σύλληψη των λαθρομεταναστών. Επειδή οι στρατιωτικοί ήταν επιφορτισμένοι μόνο με αυτό το αντικείμενο, δεν απασχολούνταν δηλαδή παράλληλα και με την φύλαξη των συνόρων, όπως οι Συνοριοφύλακες και οι άλλοι αστυνομικοί, κινούνταν γρήγορα και αποτελεσματικά μόλις τους τηλεφωνούσαν και επειδή υπηρετούν πολλά χρόνια στον Έβρο γνωρίζουν άριστα την περιοχή, ενεργούσαν γρήγορα και άμεσα. Γι’ αυτό και δεν υπήρχαν αυτές οι έντονες ροές μέχρι τον περασμένο Απρίλιο.

Τότε, σύμφωνα πάντα με όσα υποστηρίζουν και καταγγέλουν, καταργήθηκε το συγκεκριμένο στρατιωτικό κλιμάκιο, με απόφαση και κατ’ άλλους απαίτηση του Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Πασχάλη Συριτούδη. Όλο αυτό συνέπεσε και με την αποχώρηση του Διοικητή της 50ης Ταξιαρχίας “ΑΨΟΣ” με έδρα το Σουφλί, του Ταξίαρχου Παναγιώτη Καβιδόπουλου και την αντικατάσταση του από τον επίσης Ταξίαρχο Χρήστο Μπακιρτζή. Όχι φυσικά πως φέρει καμιά ευθύνη ο τελευταίος, απλά ο προκάτοχος του ήταν από τους υπέρμαχος και εκείνους που στήριξαν την συγκεκριμένη δράση, η οποία έφερε σημαντικά και απτά αποτελέσματα. Όπως πολύ υποστηρικτικός της συγκεκριμένης δράσης ήταν και ο πρώην Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής ΑΜ-Θ, ο επίσης Εβρίτης Νίκος Μενεξίδης, τον ενδιέφεραν τα αποτελέσματα και όχι οι… εντυπώσεις και η συντεχνιακή αντίληψη.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τα… εσωτερικά επιχειρησιακά στον χειρισμό της συγκεκριμένης κατάστασης. Απλά, ο Ταξίαρχος της ΕΛ.ΑΣ κ.Συριτούδης, με τις… δάφνες της διαχείρισης στην κρίση του περασμένου Μαρτίου, ίσως ήθελε να είναι η αστυνομία η μοναδική που θα διαχειρίζεται το συγκεκριμένο θέμα και επειδή αισθανόταν πλέον πολύ “δυνατός”, προχώρησε στην κατάργηση του συγκεκριμένου στρατιωτικού κλιμακίου. Έτσι τουλάχιστον υποστηρίζουν οι κάτοικοι, που ζουν καθημερινά στο… πετσί τους το πρόβλημα. Με αποτέλεσμα φυσικά, παρά τις φιλότιμες και υπεράνθρωπες σε πολλές περιπτώσεις προσπάθειες Συνοριοφυλάκων και των άλλων αποσπασμένων στρατιωτικών, στην περιοχή του ορεινού όγκου Σουφλίου, στα Πομακοχώρια, να επικρατεί ένας μικρός χαμός από την μεγάλη παρουσία λαθρομεταναστευτικών ροών.

Είναι τέλος γνωστό, ότι ο Ταξίαρχος Πασχάλης Συριτούδης έχει… συγκεντρωτική νοοτροπία και αυτό αποδεικνύονταν τόσο παλαιότερα που υπηρετούσε ως Αστυνομικός Διευθυντής Ορεστιάδας όσο και τώρα, αφού απαιτούσε από τους υφιστάμενους του να μην ενημερώσουν ούτε για απλά ζητήματα τους δημοσιογράφους και να χειρίζεται μόνο αυτός τα συγκεκριμένα θέματα. Σε κάποιος μάλιστα επίσειε ακόμα και πειθαρχικές κυρώσεις αν το έκαναν.