“Έξω από τα δόντια” τα είπαν σήμερα στον Χρυσοχοίδη, αγρότες και κτηνοτρόφοι των Φερών

“Έξω από τα δόντια” τα είπαν σήμερα στον Χρυσοχοίδη, αγρότες και κτηνοτρόφοι των Φερών

“Έξω από τα δόντια” τα είπαν σήμερα στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη που επισκέφθηκε τις Φέρες, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι των Φερών, που συναντήθηκαν κατ’ ιδίαν μαζί του.

Με επικεφαλής τους Προέδρους του Αγροτικού Συλλόγου Κώστα Αλεξανδρή και Κτηνοτροφικού Συλλόγου Κώστα Δουνάκη, ζήτησαν να συζητήσουν οι δυο πλευρές χωρίς την παρουσία τρίτων. Συνεργατών του υπουργού δηλαδή, θεσμικών ή οποιουδήποτε άλλου. Κάποια από τα θέματα που κουβέντιασαν και του έθεσαν, τα αναφέρουν μάλιστα σε επίσημη ανακοίνωση που “ανέβασε” στην επίσημη σελίδα του ο Αγροτικός & Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης. Υπήρξαν όμως πολλά ακόμα που είπαν στον κ.Χρυσοχοίδη.

Η ανακοίνωση του Αγροτικού & Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης

Αρχικά η ανακοίνωση αναφέρει:

“Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε κλειστή συνάντηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη που επισκέφθηκε τις Φέρες.

Στην συνάντηση θέσαμε κάποιους προβληματισμούς, καθώς και προτάσεις που αφορούν το έργο κατασκευής του φράχτη και τα παρεμφερή έργα του .
Χαιρετίζουμε την απόφαση του υπουργού για πρόσληψη 800 νέων συνοριακών φυλάκων, πλην όμως θεωρούμε επιτακτική ανάγκη την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων μετάθεσης των 80 περίπου Εβριτών αστυνομικών που είναι αποσπασμένοι από το 2012 ΑΔΑΠΑΝΩΣ για το δημόσιο, με το σχέδιο “Ασπίδα” και οι οργανικές τους θέσεις είναι ακόμη στην Αττική. Άμεση λύση για αυτούς τους συντοπίτες μας που είναι όμηροι σε ένα καθεστώς αβεβαιότητας.
Επίσης θέλουμε να πούμε ότι στην συνάντηση με τον κύριο Χρυσοχοΐδη, ξεκαθαρίσαμε πλήρως τις θέσεις και απόψεις μας για τα πρόσφατα γεγονότα με τον συνάδελφο κτηνοτρόφο και την άδικη καταδίκη του και θέσαμε θέματα που δεν μπορούμε να δημοσιεύσουμε αυτήν την στιγμή που όμως περιμένουνε λύσεις σύντομα.


Τονίζουμε ότι στηρίζουμε απόλυτα την κατασκευή του φράκτη και όποιο θετικό μέτρο λαμβάνεται για την φύλαξη των συνόρων, εάν όμως δεν αλλάξουν κάποιες καταστάσεις και δεν σταματήσουν τα κακώς κείμενα θα μας δουν ξεκάθαρα απέναντι τους.
(Οι διακοπές πρέπει να τελειώσουν και να γίνουν εξοπλισμός και οχήματα για τους ανθρώπους που παλεύουν να κρατήσουν τα σύνορα)”.

Εξέφρασαν δυσαρέσκεια για τον χειρισμό της

υπόθεσης καταδίκης του νεαρού κτηνοτρόφου

Έχουν ιδιαίτερη σημασία κάποια σημεία της ανακοίνωσης. Όπως οι επισημάνεις ότι:

  • Θέσαμε θέματα που δεν μπορούμε να δημοσιεύσουμε αυτήν την στιγμή που όμως περιμένουνε λύσεις σύντομα. Εάν όμως δεν αλλάξουν κάποιες καταστάσεις και δεν σταματήσουν τα κακώς κείμενα θα μας δουν ξεκάθαρα απέναντι τους.
  • Οι διακοπές πρέπει να τελειώσουν και να γίνουν εξοπλισμός και οχήματα για τους ανθρώπους που παλεύουν να κρατήσουν τα σύνορα

Σύμφωνα με όσα καταφέραμε να μάθουμε από αυτή την “κλειστή” συνάντηση και ειλικρινή κουβέντα και από τις δυο πλευρές, αφού οι αγρότες και κτηνοτρόφοι αναγνωρίζουν ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τους άκουσε πολύ προσεκτικά και ήταν ειλικρινής στις απαντήσεις του, αρχικά εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκεια τους για τον χειρισμό της υπόθεσης σύλληψης και καταδίκης του νεαρού συντοπίτη τους  κτηνοτρόφου. Για την γνωστή υπόθεση της συμπλοκής με τους Τούρκους που μπήκαν παράνομα στην χώρα μας. Τόνισαν ότι ενώ αρχικά δεν υπήρξε θέμα σύλληψης του, η ενημέρωση που έχουν είναι ότι υπήρξε άνωθεν παρέμβαση από την Αθήνα και συγκεκριμένα από το υπουργείο του, με αποτέλεσμα και να συλληφθεί και να οδηγηθεί στο δικαστήριο με κατηγορίες μάλιστα για ρατσιστική βία και τελικά να τιμωρηθεί με 26 μήνες φυλάκιση με αναστολή. “Δεν του αναγνώρισαν ούτε ένα ελαφρυντικό, ένα νέο παιδί που και αυτό έχει… βάλει πλάτη όπως όλοι μας, όχι μόνο τον περασμένο Μάρτιο αλλά και διαχρονικά” του είπαν.

“Δεν μπορεί κάποια που δεν γνωρίζουν την κατάσταση εδώ στα σύνορα, κάτω στο ποτάμι και όσα ζούμε εμείς διακινδυνεύοντας την ίδια μας την ζωή, από την ασφάλεια των γραφείων τους να λειτουργούν με απαράδεκτο τρόπο και να στέλνουν το μήνυμα πως θα πρέπει να αφήνουμε τους πάντες να περνούν στον Έβρο και την Ελλάδα ανεξέλεγκτα. Πως εμείς θα πείσουμε τους συναδέρφους να ξαναβρεθούν στο ποτάμι και να βοηθήσουν την αστυνομία και τον στρατό στις προσπάθειες τους; Θα το κάνουμε, όπως μια ζωή. Αλλά μας πείραξε πάρα πολύ αυτή η αντιμετώπιση”.

“Στηρίξτε τους αστυνομικούς που περιπολούν

στα σύνορα μας. Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα”

Στη συνέχεια έθεσαν το θέμα των προβλημάτων που υπάρχουν για τους αστυνομικούς που περιπολούν στα ελληνοτουρκικά σύνορα. “Εμείς ζούμε μαζί τους καθημερινά και γνωρίζουμε όσο κανείς άλλος τι συμβαίνει. Δώστε τους τον απαραίτητο εξοπλισμό και στηρίξτε τους. Δεν είναι δυνατόν να βάζουμε εμείς χρήματα για να πληρώνουμε τα λάστιχα των αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν. Έχουν δυο ειδικά περιπολικά και το ένα αντιμετωπίζει προβλήματα. Πως να περιπολούν σε μια τόσο μεγάλη και δύσκολη περιοχή χωρίς οχήματα; Δεν γίνεται οι νέοι Συνοριοφύλακες να εκπαιδεύονται μεταφερόμενοι με τα στρατιωτικά Στάγιερ άλλων δεκαετιών. Τα παιδιά που είναι καθημερινά δίπλα στο ποτάμι, οι Συνοριοφύλακες, δίνουν και την ψυχή τους με ελάχιστα μέσα. Χωρίς θερμικές κάμερες και ειδικό εξοπλισμό.

Συγχαρητήρια για την πρόσληψη των 400 που ήδη κάνατε και των άλλων 800 που ανακοινώσατε. Θα πρέπει όμως και όσοι έρχονται αποσπασμένοι, για όσο διάστημα είναι εδώ, να δείχνουν το ανάλογο ενδιαφέρον να μάθουν την περιοχή και όχι κάποιοι να το θεωρούν ευκαιρία για κάποια επιπλέον χρήματα ή ως διακοπές σε ξενοδοχεία. Εμείς τους αγκαλιάζουμε και τους ευχαριστούμε όλους που έρχονται από διάφορα μέρη για να φυλάξουν και να ελέγξουν τα σύνορα και την περιοχή μας, αλλά νομίζουμε ότι χρειάζεται καλύτερος έλεγχος της συγκεκριμένης κατάστασης. Εμείς δεν κρυβόμαστε και σας λέμε πράγματα που μπορεί οι επιτελείς σας να μην σας αναφέρουν”, ήταν μερικά απ’ όσα μάθαμε ότι του ανέφεραν.

Ο κ.Χρυσοχοίδης τους ευχαρίστησε για την ειλικρίνεια τους, αλλά και όσα κάνουν διαχρονικά βοηθώντας όσο μπορούν τις αστυνομικές δυνάμεις με ποικίλους τρόπους. Διαβεβαίωσε ότι θα λάβει σοβαρά υπόψη του όσα έθεσαν και θα διαπιστώσουν πως θα δώσει λύσεις.