Καταγγελία Αλεξανδρή: Διπλασιάστηκε το κόστος του σφαγείου επί Λαμπάκη, για “αόρατη” σύνδεση με βιολογικό Φερών!!!

Καταγγελία Αλεξανδρή: Διπλασιάστηκε το κόστος του σφαγείου επί Λαμπάκη, για “αόρατη” σύνδεση με βιολογικό Φερών!!!

Στην τελική ευθεία φαίνεται να μπαίνει η έναρξη κατασκευής του σφαγείου των Φερών, η οποία καρκινοβατούσε από το 2013, αλλά ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Κώστας Αλεξανδρής, με ανάρτηση του επ’ ευκαιρία αυτής της εξέλιξης, κάνει μια σημαντική καταγγελία.

Συγκεκριμένα, τονίζει ότι το αρχικό κόστος του έργου ήταν 1,5 εκατ. ευρώ, αλλά η προηγούμενη δημοτική αρχή του Βαγγέλη Λαμπάκη, τον Ιούνιο του 2016, είχε φέρει στο δημοτικό συμβούλιο τροποποίηση της αρχικής προμελέτης, μιας και είχε διαπιστώσει ότι έπρεπε να βρεθεί τρόπος να συνδεθεί ο μικρός βιολογικός του σφαγείου με τον κεντρικό βιολογικό των Φερών, με την δημιουργία ενός αγωγού. Το κόστος αυτού του αγωγού μαζί με το ΦΠΑ θα έφερνε το ποσό δανεισμού στα 2,9 εκατομμύρια. Εισηγητής μάλιστα της συγκεκριμένης τροποποίησης ήταν ο τέως Αντιδήμαρχος Φερών και Πρωτογενούς Τομέα Νίκος Γκότσης, ξέρετε, αυτός που πρωταγωνίστησε πρόσφατα για να μην μετακομίσουν δυο γραφεία και δυο καρέκλες από τον κτίριο του πρώην Δημαρχείου στην Αλεξανδρούπολη.

Κι ενώ συνέβη αυτό και εγκρίθηκε, παρά τις έντονες επιφυλάξεις που διατύπωσε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Απόστολος Φωτιάδης, λέγοντας: “Είχαμε αρχικά 1,5 εκ ευρώ, το οποίο προέκυψε μέσα από μελέτες, όχι στο πόδι, και ξαφνικά μιλάμε σχεδόν για διπλάσιο κόστος», διαπιστώθηκε από τον κ.Αλεξανδρή κάτι που επισημαίνει:

  • Στα τεύχη δημοπράτησης του σφαγείου δεν υπάρχει ο αγωγός σύνδεσης των δυο βιολογικών. 
  • Οι απαντήσεις που είχαν δοθεί είναι ότι θα καλυφθεί από τα… απρόοπτα που προβλέπονται στην σύμβαση, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ο δήμος Αλεξανδρούπολης είναι πλέον υποχρεωμένος να κάνει καινούργια μελέτη και δημοπρασία αποκλειστικά για τον αγωγό και εντέλει να αναγκαστεί να πληρώσει ένα έξτρα ποσό για τον αγωγό σύνδεσης που μπορεί να φτάσει με τον ΦΠΑ και το 1 εκατ. ευρώ. Οπότε το συνολικό κόστος θα φτάσει στα 4 εκατ. ευρώ για το σφαγείο.
  • Αυτό απάντησε ο νυν δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης σε ερώτηση του Προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Κώστα Αλεξανδρή στο πρόσφατο Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Η ανάρτηση του Κώστα Αλεξανδρή που δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για την διαχείριση του θέματος από την προηγούμενη δημοτική αρχή Λαμπάκη.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τα ευχάριστα μετά από σχεδόν πάνω από, δεν θυμάμαι και εγώ πόσα χρόνια, φαίνεται ότι η γραφειοκρατία του έργου κατασκευής του σφαγείου οδεύει προς το τέλος της, την ερχόμενη εβδομάδα θα τελειώσουν τα διαδικαστικά και ο εργολάβος θα ξεκινήσει καιρού θέλοντος της εργασίες.


Ελπίζοντας να μην στραβώσει πουθενά γιατί έχουν δει τόσα τα μάτια μας και έχουν ακούσει τα αυτιά μας όλα αυτά τα χρόνια που δεν ξέρω πλέον τι να περιμένω .
Σε αυτό το σημείο θα γυρίσω τον χρόνο λίγο πίσω για να σας θυμίσω ότι το σφαγείο που θα γίνει στην περιοχή των Φερών, ξεκίνησε με κύριο στόχο να αποκτήσει η περιοχή ένα μικρό και χαμηλού κόστους ευέλικτο, σύγχρονο σφαγείο το κόστος του οποίου θα ήταν 1,5 εκατομμύριο. Μέχρι εδώ όλα καλά .
Τον Ιούνιο του 2016 η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε φέρει στο δημοτικό συμβούλιο τροποποίηση της αρχικής προμελέτης, μιας και είχε διαπιστώσει ότι έπρεπε να βρεθεί τρόπος να συνδεθεί ο μικρός βιολογικός του σφαγείου με τον κεντρικό βιολογικό των Φερών, με την δημιουργία ενός αγωγού, το κόστος του οποίου μαζί με το ΦΠΑ θα έφερνε το ποτό δανεισμού στα 2,9 εκατομμύρια .
Γίνεται ότι γίνεται και διαπιστώνω ότι στα τεύχη δημοπράτησης του σφαγείου δεν υπάρχει ο αγωγός συνδέσεις των δυο βιολογικών .


Κατά την διάρκεια της Συνεδρίασης του προχθεσινού συμβουλίου αγροτικής πολιτικής του Δήμου Αλεξανδρούπολης, ρώτησα σχετικά με το θέμα και δέχτηκα την εξής απάντηση από τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης: Ότι ένας άνθρωπος έχει πάρει το έργο με την έκπτωση που το πήρε, ο ίδιος άνθρωπος έχει κάνει την μελέτη και ο ίδιος άνθρωπος εκτελεί το έργο και δυστυχώς είμαι υποχρεωμένος ως Δήμος που θα επενδύσει σχεδόν 3 εκατομμύρια να κάνω καινούργια μελέτη δημοπρασία αποκλειστικά για τον αγωγό και εντέλει να αναγκαστεί να πληρώσει ο δήμος ένα έξτρα ποσό για τον αγωγό σύνδεσης.


Στο ίδιο ερώτημα μου πριν από λίγο καιρό σε Αντιδήμαρχο της προηγούμενης δημοτικής αρχής και αφού πρώτα ρώτησε την αρμόδια υπηρεσία, δέχτηκα την εξής απάντηση: Ότι υπάρχει στη μελέτη και θα καλυφθεί από τα απρόβλεπτα του έργου και ξαναρώτησα αφού υπάρχει στην μελέτη για ποιον λόγο να καλυφθεί από τα απρόοπτα; Η απάντηση που έλαβα ήταν ότι αυτό μου είπαν από την υπηρεσία, δεν μπήκε στα τεύχη για να μην ξεφύγει ο προϋπολογισμός επειδή είναι δάνειο.
Από τις απαντήσεις γεννιέται το ερώτημα προς το προηγούμενη αλλά και προς την νυν δημοτική αρχή, αλλά και προς όλους τους δημοτικούς συμβούλους που έλαβαν μέρος στην αύξηση του προϋπολογισμού του έργου, αν το σφαγείο θα υλοποιηθεί εξολοκλήρου με το ποσό του 2,9 ή θα χρειαστεί νέα χρηματοδότηση για τον αγωγό;
Αν όντως συμβαίνει αυτό, τότε γιατί από το 1,5 εκατομμύριο πήγαμε στο 2,9 εκατομμύρια ευρώ και τα ερωτήματα συνεχίζονται…!!!

Για την ιστορία σας καταθέτω ένα απόσπασμα από δημοσίευμα της εποχής :
Από 1,5 στα 2,9 εκατομμύρια ευρώ, το δάνειο του Δήμου για το σφαγείο των Φερών
01/07/2016

Στα 2,9 εκατομμύρια ευρώ, κι όχι στο 1,5 εκατομμύριο, διαμορφώνονται τελικά οι δανειακές ανάγκες του Δήμου Αλεξανδρούπολης για την κατασκευή σύγχρονου σφαγείου στις Φέρες. Η εισήγηση της δημοτικής αρχής, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, για το δάνειο προκάλεσε αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης.
Στη νέα προμελέτη της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου περιλαμβάνεται και η δημιουργία υποδομών σύνδεσης του σφαγείου με τον βιολογικό καθαρισμό της περιοχής, κόστους περίπου 650.000 ευρώ, κάτι που, μαζί με το ΦΠΑ, ανεβάζει το ποσό του δανείου, από το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων, από το 1,5 στα 2,9 εκ. ευρώ. Το επιτόκιο του δανεισμού ανέρχεται σε 4,3%, ο χρόνος αποπληρωμής προβλέπεται να είναι τα 20 χρόνια, ενώ τα ετήσια τοκοχρεολύσια διαμορφώνονται στις 217.000 ευρώ.


Τις έντονες επιφυλάξεις του διατύπωσε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Απόστολος Φωτιάδης, σημειώνοντας πως παρά το γεγονός ότι η παράταξή του έχει στηρίξει το εγχείρημα και έχει υπερψηφίσει πολλές φορές σχετικές αποφάσεις, δεν μπορεί να μη καυτηριάσει το γεγονός ότι «τα εκατομμύρια ρέουν με πολύ μεγάλη ευκολία… Είχαμε αρχικά 1,5 εκ ευρώ, το οποίο προέκυψε μέσα από μελέτες, όχι στο πόδι, και ξαφνικά μιλάμε σχεδόν για διπλάσιο κόστος». Χαρακτήρισε το ποσό υπερβολικό και ζημιογόνο, ενώ παράλληλα, σημείωσε πως η ανάθεση με το σύστημα μελέτης κατασκευής είναι «το πιο φαύλο σύστημα για ανάθεση δημόσιων έργων, κάτι που έχει διατυπωθεί πολλάκις νομικά και πολιτικά. Πρακτικά σημαίνει ότι δίνουμε το έργο σε όποιον θέλουμε εμείς, με καθαρά υποκειμενικά κριτήρια». Ωστόσο, αναγνωρίζοντας τη σημασία υλοποίησης του έργου τόνισε πως η παράταξή του θα υπερψηφίσει το δάνειο, ζητώντας όμως να καταγραφούν οι εντονότατες επιφυλάξεις του.

Να θυμίσουμε εδώ, ότι στο έργο του Σφαγείου Φερών δυο εταιρείες εκδήλωσαν ενδιαφέρον, η μία από την Αθήνα τελικά… εξαφανίστηκε και δεν κατέθεσε ούτε δικαιολογητικά συμμετοχής και έμεινε μόνο η μία από τον Έβρο που ανακηρύχθηκε ανάδοχος. Πρόκειται για την εταιρεία της Αλεξανδρούπολης «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. με δ.τ. ΚΡΟΥΝΟΣ Α.Ε.», με ποσοστό έκπτωσης  μόλις 2,15 % (δύο και δέκα πέντε %) και τιμή προσφοράς 2.288.429,46 € πλέον Φ.Π.Α. Αυτό σημαίνει, ότι σε ένα τόσο σημαντικό έργο έργο συνολικού προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ, η έκπτωση που έδωσε η εταιρεία είναι μόλις 50.000 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σφαγείο Φερών: Ανάδοχος η εταιρεία που έδωσε έκπτωση μόλις 2,15%, ενώ η δεύτερη… αποχώρησε!!!

Ένα σχόλιο

  1. Ας ξεκινήσουμε από το βασικό. Την μελέτη ποιος την έκανε;;

    ps: Κωνσταντίνε καλησπέρα!!!

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*