ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το δικαστήριο διέλυσε το Σωματείο “ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΓΚΑΛΙΑ” του καθαιρεθέντα πρώην Αρχιμανδρίτη Αλεξανδρούπολης

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το δικαστήριο διέλυσε το Σωματείο “ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΓΚΑΛΙΑ” του καθαιρεθέντα πρώην Αρχιμανδρίτη Αλεξανδρούπολης

-Το συγκεκριμένο Σωματείο με έδρα την Αλεξανδρούπολη και Πρόεδρο Δ.Σ. τον Ιωάννη Καρασακαλίδη, κατηγορήθηκε για σκοπούς ανήθικους και αντίθετους στη δημόσια τάξη

-Την προσφυγή έκανε η Περιφέρεια ΑΜΘ, ενώ υπήρξε και πρόσθετη παρέμβαση της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης που έγινε δεκτή από το δικαστήριο Αλεξανδρούπολης

Στην διάλυση του Σωματείου “ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΓΚΑΛΙΑ” με έδρα την Αλεξανδρούπολη και Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου τον καθαιρεθέντα πρώην Αρχιμανδρίτη Ιωάννη Καρασακαλίδη, προχώρησε πριν λίγες ημέρες το Ειρηνοδικείο Αλεξανδρούπολης με την 373/2020 απόφαση του.

Εναντίον της λειτουργίας του συγκεκριμένου σωματείου και της διάλυσης του, προσέφυγε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης ως εποπτεύουσα αρχή, ενώ πρόσθετη παρέμβαση η οποία έγινε δεκτή από το δικαστήριο της Αλεξανδρούπολης, έκανε και η Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης. Το Σωματείο δεν εκπροσωπήθηκε από κανέναν, ούτε από δικηγόρο και έτσι δικάστηκε ερήμην. Η υπόθεση εκδικάστηκε στις 14 Ιανουαρίου 2020 και μετά από αναβολές, ενώ η απόφαση ανακοινώθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με αυτή:

  • Δικάζοντας ερήμην του Σωματείου
  • Δέχεται εν μέρει την αίτηση και την πρόσθετη παρέμβαση
  • ΔΙΑΤΑΣΣΕΙ την διάλυση του Σωματείο με την επωνυμία ‘ΌΡΘΟΔΟΞΗ ΑΓΚΑΛΙΑ” που εδρεύει στην Αλεξανδρούπολη επί της οδού Μηδείας 2.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο σκεπτικό της απόφασης, αποτελούν οι λόγοι που επικαλέστηκε η Περιφέρεια ΑΜΘ για την διάλυση του συγκεκριμένου Σωματείου που είχε επικεφαλής τον καθαιρεθέντα πρώην κληρικό της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης, ο οποίος καταδικάσθηκε αμετάκλητα από τα πολιτικά δικαστήρια σε φυλάκιση και έπειτα καθαιρέθηκε για ανήθικες σεξουαλικές πράξεις από τα Συνοδικά Δικαστήρια της Εκκλησίας της Ελλάδος, χάνοντας τελείως την ιεροσύνη του. Λόγοι οι οποίοι έγιναν δεκτοί από το δικαστήριο με αποτέλεσμα να κάνει  δεκτό το αίτημα για την διάλυση του συγκεκριμένου Σωματείου.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση: “Το εν λόγω σωματείο επιδιώκει την επίτευξη σκοπών αλλότριων από των αναγραφόμενων στο καταστατικό του, η δε λειτουργία του έχει εκ του λόγου τούτου καταστεί παράνομη εξαιτίας του ότι αυτοί είναι ανήθικοι και αντίθετοι στη δημόσια τάξη, αφού οι δράσεις του συνιστούν αφορμή τέλεσης αξιόποινων πράξεων από τον Πρόεδρο του Δ.Σ”.

Το συγκεκριμένο Σωματείο “ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΓΚΑΛΙΑ”, που αποτελούσε το όχημα” επίτευξης των στόχων του καθαιρεθέντα πρώην Αρχομανδρίτη της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης Ιωάννη Καρασακαλίδη, ο οποίος έχει συλληφθεί και καταδικαστεί πολλές φορές από τα δικαστήρια για διάφορες πράξεις, συστάθηκε το 2014 στην Ξάνθη. Το 2015 εγγράφηκε στο βιβλίο αναγνωρισμένων σωματείων του Πρωτοδικείου Ξάνθης, αλλά το 2017 και συγκεκριμένα το καλοκαίρι, μετακόμισε στην Αλεξανδρούπολη και εγγράφηκε και στο βιβλίο των αναγνωρισμένων σωματείων του Πρωτοδικείου της πόλης.

Όπως αναφέρει η δικαστική απόφαση για την διάλυση του:

  • Το 2018 έγινε αντιληπτή από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης η παρέκκλιση της δραστηριότητας του σωματείου από τους καταστατικούς σκοπούς του και η τέλεση αξιόπινων πράξεων εξ αφορμής της λειτουργίας του.
  • Σε βάρος του Προέδρου του Δ.Σ αυτού Κωνσταντίνου-Ιωάννη Καρασακαλίδη, σχηματίστηκε αυτεπάγγελτα από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αλεξανδρούπολης ποινική δικογραφία. Μετά δε την αυτόφωρη σύλληψη του προαναφερθέντος εντός της εδρας του σωματείου την 17-6-2018, ασκήθηκε σε βάρος του ποινική δίωξη για αντιποίηση του ιερατικού σχήματος, παράνομη λειτουργία ευκτηρίου οίκου, αποδοχή προϊόντων εγκλήματος ιδιαίτερα μεγάλης αξίας από δράστη ενεργούντα κατ’ επάγγελμα και  παράνομη κατοχή όπλου και πυρομαχικών.
  • Ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης ζήτησε τότε την διάλυση του Σωματείου “ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΓΚΑΛΙΑ”, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη επειδή ο Εισαγγελέας δεν δικαιούται να ζητήσει κάτι τέτοιο αλλά μόνο η εποπτεύουσα αρχή, δηλαδή η Περιφέρεια ΑΜΘ. Κάτι που αυτή έκανε.

Όσο για την Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης που έκανε πρόσθετη παρέμβαση με δικηγόρο στην δίκη του περασμένου Ιανουαρίου, ανέφερε μεταξύ άλλων και την περιβόητη δημιουργία της ΜΚΟ “ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ Ι.Ν.Α.Ι.Θ (Μ.Κ.Ο)”, με έδρα την Αλεξανδρούπολη απέναντι από το λιμάνι στην οδό Ίμβρου 22. Αυτό είχε γίνει τον Οκτώβριο του 2018 από τον καθαιρεθέντα πρώην Αρχιμανδρίτη και συνεργάτιδα του στην Ξάνθη. Όπως αναφέρεται μάλιστα στη δικαστική απόφαση, αυτό το έκαναν ενώ γνώριζαν ότι υπάρχει Ν.Π.Δ.Δ με την επωνυμία “Ιερά Μονή Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος” που εδρεύει στην Κοινότητα Αετοχωρίου του δήμου Αλεξανδρούπολης. Με αυτό προσπάθησαν να δημιουργήσουν σύγχυση στο κοινό, τοποθετώντας μάλιστα στην έδρα της ΜΚΟ και ταμπέλα με την επωνυμία αυτή, ενώ μέσα στον χώρο είχαν διάφορα σκεύη και εκκλησιαστικές εικόνες, προκαλώντας την εντύπωση ότι εκεί λειτουργεί νόμιμα ναός.

Μνημονεύεται μάλιστα η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αλεξανδρούπολης που έκανε δκετή την Αίτηση Ασφαλιστικών Μέτρων της Ιερέας Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης το 2019, με την οποία απαγόρεψε στον καθαιρεθέντα Καρασακαλίδη και τους συνεργάτες του να χρησιμοποιούν τον τίτλο “ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ”, ολόκληρο ή μέρη του και να δημιουργούν έτσι σύγχυση στο κοινό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Απαγόρευση δικαστηρίου στην ΜΚΟ που μαζεύει υπογραφές για σχισματική Μητρόπολη Θράκης να χρησιμοποιεί τίτλο “Ιερός Ναός”

Απ’ όλα αυτά φαίνεται ξεκάθαρα ότι είχαμε άλλη μια δικαστική “σφαλιάρα” για τον καθαιρεθέντα πρώην κληρικό της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης, ο οποίος καταδικάσθηκε αμετάκλητα από τα πολιτικά δικαστήρια σε φυλάκιση και έπειτα καθαιρέθηκε για ανήθικες σεξουαλικές πράξεις από τα Συνοδικά Δικαστήρια της Εκκλησίας της Ελλάδος. Για τον οποίο να τονίσουμε ότι προσπάθησε να δημιουργήσει και την Σχισματική Μητρόπολη Θράκης υποστηρίζοντας ότι εκπροσωπεί τους Παλαιοημερολογίτες, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων αφού κάτι τέτοιο σε μια τόσο ευαίσθητη εθνικά περιοχή, μπορεί να προκαλέσει τεράστιους κινδύνους και ζημιά.