Συμβούλιο Κοινότητας Φυλακίου: Ομόφωνα εναντίον της επέκτασης των ΚΥΤ και ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ λαθρομεταναστών

Συμβούλιο Κοινότητας Φυλακίου: Ομόφωνα εναντίον της επέκτασης των ΚΥΤ και ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ λαθρομεταναστών

Την άρνησή του σε οποιαδήποτε επέκταση και εκσυγχρονισμό των δομών φιλοξενίας προσφυγών και λαθρομεταναστών στο ΚΥΤ και ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ Φυλακίου, εξέφρασαν με ομόφωνη απόφαση του το Συμβούλιο Κοινότητας του χωριού.

Στην συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 25 Σεπτεμβρόου, κλήθηκαν και παρέστησαν τόσο ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης, όσο και ο Αντιδήμαρχος Κυπρίνου Δημήτρης Σταματίου, οι οποίοι συντάχθηκαν κατά τις ομιλίες τους με την συγκεκριμένη απόφαση.

Εισηγούμενος το  θέμα της ημερήσιας διάταξης ο Πρόεδρος Χρήστος Τυρμπάκης είπε ότι το θέμα επέκτασης του ΚΥΤ Φυλακίου παραμένει ορθάνοιχτο και συζητιέται έντονα το τελευταίο διάστημα, τόσο από τα ΜΜΕ όσο και από τον αρμόδιο Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη, ο οποίος τόσο κατά την τοποθέτησή του στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στη Χίο στις αρχές Σεπτεμβρίου, όσο και στη Βουλή πριν λίγες ημέρες, ανέφερε ότι ήδη επεκτείνετε το ΚΥΤ Φυλακίου και μάλιστα με χωρητικότητα αντίστοιχης με το ΚΥΤ Σάμου, δηλαδή περί τις 5.000 άτομα.

Όπως αντιλαμβάνεστε η αναστάτωση που επικρατεί στους κατοίκους της Κοινότητας Φυλακίου καθώς και στους πολίτες της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Ορεστιάδας είναι μεγάλη και δικαιολογημένη, αφού κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει ακόμα πιο έντονα και σοβαρά και προβλήματα από αυτά που ήδη αντιμετωπίζουμε.
Αν λάβουμε υπόψη μας τα κρούσματα Covid19 που ήδη διαγνώσθηκαν στο ΚΥΤ Φυλακίου, τα πρόσφατα επεισόδια διαμαρτυρίας ανηλίκων μεταναστών που φιλοξενούνται σε αυτό, τις συνεχιζόμενες ροές παράνομων εισερχομένων μεταναστών που καθημερινά βλέπουμε και φυσικά τα τελευταία γεγονότα στον Έβρο με την γείτονα χώρα της Τουρκίας που κανείς δεν γνωρίζει αν δεν θα τα ξαναζήσουμε, τα κρούσματα Δυτικού Νείλου, τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για ασφάλεια, ανάπτυξη, πρόοδο και
ευημερία στην περιοχή μας παρά μόνο για ερήμωση και φυσικά δεν μπορούμε να συζητάμε για καμιά επέκταση και εκσυγχρονισμό του ΚΥΤ και ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ Φυλακίου.


Στην σημερινή συνεδρίαση προσκάλεσα και παρευρίσκονται σήμερα εδώ μαζί μας και τους ευχαριστώ θερμά για αυτό, ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Κυπρίνου κ. Δημήτρης Σταματίου και ο Δήμαρχος μας κ.Βασίλης Μαυρίδης, τον οποίο παρακαλώ να μας ενημερώσει για τα όσα ακούγονται και συζητιούνται, τόσο για την επέκταση, όσο και για την εξαγορά ή ενοικίαση αγροτικών εκτάσεων δίπλα
στις εγκαταστάσεις του ΚΥΤ Φυλακίου που αναζητά εδώ και μήνες το Υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής και να τοποθετηθεί επί του θέματος.
Αναφερόμενος στο θέμα ο Δήμαρχος αφού ευχαρίστησε το Πρόεδρο για την πρόσκληση, είπε ότι το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ορεστιάδας έχει εκφράσει με ψηφίσματα και αποφάσεις του, τη διαχρονική και σταθερή άρνηση του στη δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας προσφυγών και παράτυπων μεταναστών ή στην επέκταση υφιστάμενων και ότι για άλλη μια φορά δηλώνει ότι είναι κάθετος σε οποιαδήποτε συζήτηση επέκτασης του ΚΥΤ Φυλακίου και δεν θα συναινέσει ποτέ.


Την ίδια θέση και άποψη εξέφρασε και ο Αντιδήμαρχος ΔΕ Κυπρίνου ευχαριστώντας το Πρόεδρο για την πρόκληση στην παρούσα συνεδρίαση που αφορά ένα τόσο σοβαρό θέμα της περιοχής.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος κάλεσε τα μέλη του συμβουλίου να τοποθετηθούν και να αποφασίσουν σχετικά .
Μετά από διαλογική συζήτηση τα μέλη του Συμβουλίου Κοινότητας Φυλακίου αποφασίζουν
Ο Μ Ο Φ Ω Ν Α
-Εκφράζουν έντονα, με την παρούσα απόφαση, την άρνησή τους στην επέκταση και εκσυγχρονισμό των δομών φιλοξενίας προσφυγών και παράτυπων μεταναστών στο ΚΥΤ και ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ Φυλακίου.
-Δηλώνουν ότι μια τέτοια απόφαση δεν θα γίνει αδιαμαρτύρητα δεκτή από τους κατοίκους της Κοινότητας Φυλακίου, οι οποίοι ήδη είναι ανάστατοι και προβληματισμένοι για το μέλλον της περιοχής.
Η παρούσα απόφαση να κατατεθεί και να συζητηθεί στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ορεστιάδας.