«Zografos»: Μεταξωτά μαντήλια τυπωμένα στο Σουφλί

«Zografos»: Μεταξωτά μαντήλια τυπωμένα στο Σουφλί

Έχει και η Ελλάδα τα δικά της υπέροχα φουλάρια. Κάθε προϊόν «Zografos» αφηγείται ιστορίες τυπωμένες στο αξεπέραστο μεταξωτό του Σουφλίου.

Η ιδρύτρια και σχεδιάστρια του «Zografos», Έλενα Ζωγράφου, μιλά για το μεταξωτό μαντήλι, τα αξεσουάρ και την φιλοσοφία πίσω από τις δημιουργίες της.

«Ήθελα να δημιουργήσω κάτι που θα δώσει κάποιος ως δώρο και να συμβολίζει την Ελλάδα, την παράδοση, την αγάπη, την αφοσίωση, την πίστη», λέει η σχεδιάστρια και δημιουργός του brand «Zografos», που παράγει προϊόντα όπως μεταξωτά μαντήλια και αξεσουάρ.

Αφιερωμένη στο όνειρό της, δημιουργεί σύμβολα αγάπης και πίστης που τιμούν τον πολιτισμό της Ελλάδας. Με πάθος και επιμονή για άριστη ποιότητα, η δημιουργός θέτει νέα πρότυπα για την έννοια των αξεσουάρ και των κοσμημάτων που σχεδιάζει.

Μαντήλια και αξεσουάρ του brand Zografos

Κάθε προϊόν της «Zografos» αφηγείται ιστορίες από το παρελθόν που αποτίουν φόρο τιμής σε κάθε ελληνική ιστορική περίοδο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, με στόχο να ταξιδέψουν σε άλλους πολιτισμούς. Χαρακτηριστικό της σχεδιάστριας είναι ότι προσεγγίζει με διακριτικότητα και ευαισθησία κάθε θεματική. Επεξεργάζεται και παρατηρεί, χωρίς να παραποιήσει την αρχική πηγή έμπνευσης.

Τα μοτίβα φέρνουν αναμνήσεις και συμβολισμούς. Χρώματα παστέλ αλλά και αυτά που θυμίζουν Ελλάδα, συνθέτουν εικόνες που μαγνητίζουν. Πέρα από την κλασική χρήση του μαντηλιού στο λαιμό και σύμφωνα με την τελευταία τάση της μόδας, η ιδρύτρια της «Zografos» σχεδιάζει προϊόντα όπως μπαντάνες, τυρμπάν και λαστιχάκια, μεταφέροντας την πολυτέλεια του μεταξιού και στα καθημερινά χρηστικά αξεσουάρ.

Ρωτήσαμε την Ελένα Ζωγράφου για την υλοποίηση της ιδέας της, τη φιλοσοφία και θέματα των μαντηλιών καθώς και για το μέλλον της μόδας στην Ελλάδα. Αυτές είναι οι απαντήσεις της:

Η ιδρύτρια του Zografos brand, Ελενα Ζωγράφου

Τι σας ώθησε στο σχεδιασμό μαντηλιών από μετάξι και πώς υλοποιήθηκε η αρχική ιδέα;

Αρχικά ήθελα να ασχοληθώ με κάτι το οποίο έχει μια παράδοση. Το μετάξι έχει παράδοση στην Ελλάδα. Ειδικά εκείνο του Σουφλίου είναι αντίστοιχο και ακόμα καλύτερο από αυτό του εξωτερικού.  Μου αρέσει που στο Σουφλί διατηρούν την παράδοση. Επίσης με ενέπνευσε το γεγονός ότι παλαιότερα όταν κάποιος έκανε κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό, το δώρο που έφερνε στο αγαπημένο του πρόσωπο ήταν ένα μεταξωτό μαντήλι. Ήθελα να δημιουργήσω κάτι που θα δώσει κάποιος ως δώρο και να συμβολίζει την Ελλάδα, την παράδοση, την αγάπη, την αφοσίωση, την πίστη. Έπρεπε να υπάρχει και μια ιστορία στις δημιουργίες, οπότε το συνδύασα με την χώρα μας. Κάθε μαντήλι αφηγείται μια πολύ συγκεκριμένη ιστορία και τα μοτίβα του είναι από μουσεία που κατά καιρούς συνεργάζομαι.

Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για τη φιλοσοφία πίσω από τα σχέδια των μαντηλιών Zografos;

Δημιουργώ συλλογές που έχουν μια ιστορία. Πηγαίνω σε μουσεία, παρακολουθώ εκθέσεις και διαλέγω κάποια μοτίβα. Τα χωρίζω σε χρονικές περιόδους: γεωμετρική, αρχαϊκό ή λαϊκή τέχνη. Για παράδειγμα, η φετινή συλλογή με όνομα Nostos, είναι εμπνευσμένη από την αρχαία και τη σύγχρονη κεραμική του Μουσείου Μπενάκη και έχει διαχωριστεί σε διαφορετικές ενότητες. Κάθε προϊόν έχει ένα συγκεκριμένο όνομα.

Πιστεύετε ότι το μαντήλι υπάρχει στην ελληνική κουλτούρα; Φοράει η σύγχρονη Ελληνίδα μαντήλια και με τι τρόπο;

Θεωρώ ότι φοράει η Ελληνίδα μαντήλι. Παρατηρώ ότι φοριέται στις τσάντες, στο κεφάλι και στο λαιμό. Μάλιστα, το φορούν όλες οι ηλικίες και πηγαίνει από γενιά σε γενιά: μια μητέρα το δίνει στην κόρη της και μετά η κόρη το δίνει στο παιδί της. Τη βρίσκω πολλή τρυφερή αυτή την παράδοση.

Σχέδιο της Ελενας Ζωγράφου

Ποιες είναι οι επιρροές και από πού αντλείτε τα θέματά σας;

Μέχρι στιγμής αντλώ τα θέματα από τα μουσεία και την ιστορία της Ελλάδος. Η Ελλάδα έχει τόσο μεγάλη ιστορία και τόσα ερεθίσματα και μοτίβα από τα οποία μπορείς να εμπνευστείς.

Ποιο είναι το μέλλον της μόδας των μαντηλιών και ειδικότερα των αξεσουάρ στην Ελλάδα, κατά τη γνώμη σας;

Το brand μου ασχολείται και με αξεσουάρ. Στόχος μου είναι ό,τι σχεδιάζεται για να γίνει μαντήλι, στη συνέχεια ο πελάτης να μπορεί να το βρει και σε άλλα διάφορα αξεσουάρ όπως μπαντάνες, λαστιχάκια, τουρμπάνια. Είναι δύσκολο αλλά σε περιόδους κρίσης, ξεχωρίζουν τα brands που έχουν κάτι να πουν, υπάρχει μια συγκεκριμένη φιλοσοφία. Το αντικείμενο είναι «βαρύ» και συγκεκριμένο, δεν υπάρχει χώρος για λάθη και επίσης γίνεται μεγάλη έρευνα η οποία μπορεί να διαρκέσει έξι μήνες και ο σχεδιασμός άλλο τόσο. Τα προϊόντα σχεδιάζονται πρώτα στο χέρι και μετά ηλεκτρονικά, στη συνέχεια γίνονται δείγματα, φωτογραφίζονται και περνούν στην παραγωγή. Στο κομμάτι της παραγωγής είμαι τυχερή γιατί έχω συνεργάτες και υπάρχει μια πολύ καλή ροή. Είναι εύκολο να συμβούν λάθη, να κουραστείς, να πεις «τα παρατάω», αλλά και στο δύσκολο υπάρχει η μαγεία και σου δίνει μια άλλη ευχαρίστηση.

Μαντήλια και αξεσουάρ του brand Zografos

Πηγή: look.athensvoice.gr