Μέτιος: Τίναξε την μπάνκα, ανακοινώνοντας 90 εκατ. ευρώ μη επιστρεπτέας οικονομικής ενίσχυσης επιχειρήσεων της Περιφέρειας (ΒΙΝΤΕΟ)

Μέτιος: Τίναξε την μπάνκα, ανακοινώνοντας 90 εκατ. ευρώ μη επιστρεπτέας οικονομικής ενίσχυσης επιχειρήσεων της Περιφέρειας (ΒΙΝΤΕΟ)

-Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις της Περιφέρειας ΑΜΘ και οι αυτοαπασχολούμενοι, που μαζί με επιχειρήσεις μέχρι 5 εργαζόμενους είναι πάνω από το 80% στην περιοχή μας

-Το χρονικό διάστημα που μπορούν να μετέχουν οι επιχειρήσεις μέχρι 49 εργαζόμενους, είναι 4 μήνες.

Τίναξε την μπάνκα στον αέρα κυριολεκτικά ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Χρήστος Μέτιος, ανακοινώνοντας πριν από λίγο σε συνέντευξη Τύπου, ότι διατίθενται 90 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ, για το πρόγραμμα μη επιστρεπτέας επιχορήγησης “ενίσχυση επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας Covid-19”.

Πρόκειται για χρήματα που δικαιούνται να λάβουν ως μορφή ενίσχυσης σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις της Περιφέρειας ΑΜΘ, αφού σε σχέση με τα προγράμματα άλλων Περιφερειών, έχουν δικαίωμα να πάρουν μέρος και να ενταχθούν και οι αυτοαπασχολούμενοι, που μαζί με τις επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 5 εργαζόμενους, αποτελούν το 80% των επιχειρήσεως της περιοχής μας. Να θυμίσουμε ότι τον περασμένο Ιούνιο ο κ.Μέτιος είχε ανακοινώσει αρχικά ποσό 27 εκατ. ευρώ για ενίσχυση μέσω ΕΣΠΑ και τώρα που αυτό υλοποιείται, η Περιφερειακή του Αρχή κατάφερε να το υπερτριπλασιάσει.

Όπως εξήγησε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ, υπάρχουν και άλλα πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλα προγράμματα. Η χρονική διάρκεια που έχει δικαίωμα να ενταχθεί κάποιος είναι 4 μήνες (ενώ σε άλλες Περιφέρειες μέχρι έναν μήνα) και επίσης, οι διαδικασίες που θα υλοποιηθούν μέσω της αναπτυξιακής εταιρείας ΔΕΣ-ΜΟΣ όπου θα υποβληθούν τα δικαιολογητικά, πολύ απλές. Καταθέτει μια επιχείρηση ή αυτοαπασχολούμενος τα δικαιολογητικά και σε ένα μήνα μέσα εισπράττει την μη επιστρεπτέα οικονομική  ενίσχυση, που κλιμακώνεται όσον αφορά το ύψος του ποσού ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων. Το πρόγραμμα που θα ξεκινήσει αρχές Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο, έχει ελάχιστη καταβολή σε αυτοαπασχολούμενους 2.000 ευρώ.

Μεταξύ άλλων ο κ.Μέτιος τόνισε:

  • Για να μπορέσουμε να στηρίξουμε ουσιαστικά την αγορά, τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους, αποφασίσαμε να να σχεδιάσουμε ένα πρόγραμμα για την στήριξη των επιχειρήσεων, που να είναι προσαρμοσμένο στην δική μας Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις.

  • Ανακοινώνουμε την έναρξη της πρόσκλησης μη επιστρεπτέας ενίσχυσης των επιχειρήσεων και αναφέρομαι σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που είναι αυτές οι οποίες έχουν μέχρι 49 εργαζομένους.
  • Ο αρχικός προϋπολογισμός είναι 45 εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο λόγω της υπερδέσμευσης μπορεί να διπλασιαστεί και να φτάσει τα 90 εκατομμύρια ευρώ. Εξασφαλίσαμε 90 εκατ. ευρώ για την στήριξη των επιχειρήσεων στην Περιφέρεια μας. Επαναλαμβάνω, εξασφαλίσαμε 90 εκατ. ευρώ για τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας μας.
  • Η επιχορήγηση που θα λάβει κάθε επιχείρηση είναι από 2.000 έως 15.000 ευρώ.
  • Μπορούν να μετέχουν επιχειρήσεις από μηδέν εργαζόμενους, δηλαδή οι αυτοαπασχολούμενοι, που μαζί με τις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν από 1 έως 5 εργαζόμενους, αποτελούν πάνω από το 80% στην Περιφέρεια μας.

ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ, ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

Παρουσίαση του προγράμματος "ενίσχυση επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας Covid-19".

Gepostet von Χρήστος Μέτιος am Donnerstag, 8. Oktober 2020

Ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος ευχαρίστησε τις υπηρεσίες που προετοίμασαν το συγκεκριμένο πρόγραμμα και ιδιαίτερα τον Παναγιώτη Κουδουμάκη που ήταν επικεφαλής της κατάρτισης του. Τόνισε επίσης πως παρ ότι η κεντρική οδηγία ήταν προς τις Περιφέρειες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, επειδή με αυτό δεν θα καλύπτονταν όλες οι επιχειρήσεις στην Περιφέρεια ΑΜΘ, όπως για παράδειγμα οι αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρήσεις με λίγους εργαζόμενους, αποφάσισε με τους συνεργάτες του να υποβάλλουν το πρόγραμμα που εξ αρχής σχεδίασαν. Δικαιώθηκαν αφού εγκρίθηκε από την αρμόδια αρχή Κρατικών Ενισχύσεων και έτσι προχωράει.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*