Αμηχανία στην παράταξη Τοψίδη: Ήθελαν ενισχύσεις επιχειρήσεων για… λίγους – Μπέρδεψαν τα προγράμματα επιχορήγησης!!!

Αμηχανία στην παράταξη Τοψίδη: Ήθελαν ενισχύσεις επιχειρήσεων για… λίγους – Μπέρδεψαν τα προγράμματα επιχορήγησης!!!

-Αποκαλούν κίνηση «ελεημοσύνης» τα χρήματα την επιλογή Μέτιου να δοθούν χρήματα και στους αυτοαπασχολούμενους

-Προτιμούσαν, όπως αναφέρουν, το μοντέλο Τζιτζικώστα που ενισχύει μικρό αριθμό μόνο μεγάλων επιχειρήσεων

Με έντονη την αμηχανία και ευρισκόμενη φανερά σε… σύγχυση, η παράταξη του Χριστόδουλου Τοψίδη “Περιφερειακή Σύνθεση” προσπάθησε να… κάνει αντιπολίτευση στις εντυπωσιακές χθεσινές ανακοινώσεις του Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου, για οικονομική ενίσχυση της συντροπτικής πλειοψηφίας των επιχειρήσεων της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Το πολύ μεγάλο ποσό των 90 εκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε, τριπλάσιο από τα 25 με 30 εκατ. που είχε ανακοινώσει τον περασμένο Ιούνιο και κυρίως το γεγονός ότι θα πάρουν την μη επιστρεπτέα επιχορήγηση μέσω ΕΣΠΑ και οι αυτοαπασχολούμενοι, μαζί με τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, φαίνεται ότι δεν το περίμεναν. Έτσι… μπέρδεψαν τα προγράμματα και στην πρώτη ανακοίνωση τους αναφέρονταν σε «Παρατηρήσεις για το σχέδιο επιστρεπτέας επιχορήγησης του Χρήστου Μέτιου». Όταν αντιλήφθηκαν την γκάφα, έστειλαν νέα ανακοίνωση, όπου αναφέρουν το σωστό, δηλαδή:
«Παρατηρήσεις για το σχέδιο μη επιστρεπτέας επιχορήγησης του Χρήστου Μέτιου».

Όμως τα όσα αναφέρουν, εκθέτουν ιδιαίτερα τον επικεφαλής τους Τάκη Τοψίδη, κυρίως ως Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Έβρου αλλά και επικεφαλής όλων των Ε[ιμελήτηρίων της Περιφέρειας ΑΜΘ, αφού χαρακτηρίζει ως κίνηση «ελεημοσύνης» την ενίσχυση των αυτοαπασχολούμενων και γενικότερα των μικρών επιχειρήσεων που έχουν μέχρι 5 εργαζόμενους και αποτελούν περισσότερο από το 80% των επιχειρήσεων στην Περιφέρεια μας. Όπως αναφέρουν, θα προτιμούσαν το σχέδιο… Τζιτζικώστα, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που όμως είναι για λίγες, μεγάλες επιχειρήσεις.

Να τον χαίρονται τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου

οι επαγγελματίες και επιχειρηματίες του Έβρου

Θα προτιμούσε δηλαδή ο κ.Τοψίδης και οι συν αυτών την ενίσχυση των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων του Έβρου και της Περιφέρειας γενικότερα, που είναι όμως λίγες και συγκεκριμένες και όχι να μοιραστούν χρήματα οι πολύ μικρές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι. Αυτοί και αν έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού. Να τον χαίρονται τέτοιον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου οι επαγγελματίες και μικροεπιχειρηματίες του Έβρου. Είναι μάλιστα τόση η… σύγχυση του Χριστόδουλου Τοψίδη και των περιφερειακών συμβούλων που του έχουν απομείνει (ακόμα), που αναφέρει ότι η προϋπόθεση της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας ουσιαστικά δεν θα έπρεπε να υπάρχουν. Κι όλα αυτά αν και γνωρίζει πως δεν μπορεί κάποιος να εισπράξει επιδότηση από χρήματα του ΕΣΠΑ, της Ε.Ε δηλαδή, χωρίς αυτές τις δύο προϋποθέσεις. Κι αυτό που αναφέρει, πως δεν απαιτείται στα προγράμματα ενίσχυσης λόγω Covid-19 (π.χ. επιστρεπτέα προκαταβολή) η συγκεκριμένη προϋπόθεση ξέρει ότι αναφέρεται σε εντελώς διαφορετικό πρόγραμμα. Σε αυτό οι επιχειρήσεις… ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ τα χρήματα που παίρνουν και δεν είναι οικονομική ενίσχυση με την μορφή της επιχορήγησης.

Διαβάστε την ανακοίνωση της “Περιφερειακής Σύνθεσης” Τοψίδη και θα διαπιστώσετε όλοι σε πόσο μεγάλη αμηχανία και σύγχυση βρίσκονται:

“Ως παράταξη, χαιρετίζουμε την καθ’ οιονδήποτε τρόπο ενίσχυση του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς γνωρίζουμε πολύ καλά τις ανάγκες της τοπικής μας οικονομίας. Η Περιφερειακή Σύνθεση, άλλωστε, έχει αποδείξει και αποδεικνύει καθημερινά την άμεση επαφή της με τους πολίτες της Περιφέρειας μας, γι’ αυτό και προτείναμε ήδη από τον Απρίλιο να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα μέσω ΕΣΠΑ, αν και τότε ο κος Μέτιος και η παράταξή του μας έλεγαν ότι αυτό είναι αδύνατο. Εμείς, ωστόσο δεν πάψαμε ποτέ να πιέζουμε τον κο Μέτιο προς την κατεύθυνση της ικανοποίησης των κοινωνικών αναγκών.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, που επιτέλους ανακοίνωσε, ως παράταξη έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

  1. Στον επιχειρηματικό κόσμο, ο χρόνος είναι χρήμα. Η αναμονή και η αβεβαιότητα που ο ίδιος καλλιέργησε από τις αρχές Ιουνίου που είχε κάνει την πρώτη ανακοίνωση, όχι μόνο δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρήσεων, αλλά επιτείνουν το ήδη υπάρχον αρνητικό κλίμα.
  2. Ο τρόπος με τον οποίο αποφάσισε να «μοιράσει» τα χρήματα ο κος Μέτιος, ναι μεν ενισχύει τους αυτοαπασχολούμενους, όπως είπε, όμως η κίνησή του στερείται πολιτικής έμπνευσης καθώς αποτελεί περισσότερο κίνηση «ελεημοσύνης», αντί να δείχνει μία στρατηγική ανάκαμψης των επιχειρήσεων της Περιφέρειας μας και ανάδειξης των προβλημάτων τους.
  3. Τα προγράμματα που επέλεξαν να εφαρμόσουν άλλες Περιφέρειες ακολουθώντας το πρότυπο της Κεντρικής Μακεδονίας στοχεύουν στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας και όχι στα «μπαλώματα» και τα «χαϊδέματα στην πλάτη». Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο το συγκεκριμένο πρόγραμμα υιοθετήθηκε και προτάθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
  4. Με τις προθεσμίες που έχει θέσει ο κος Μέτιος στο πρόγραμμά του, καλύπτει και το α’ τρίμηνο του 2021. Συνεπώς, αν η πανδημία συνεχιστεί, οι επιχειρηματίες θα δικαιούνται να ζητούν ενισχύσεις και για την επόμενη χρονιά ή τεχνηέντως ο περιφερειάρχης τους εγκλωβίζει σε μία παγίδα;
  5. Οι όροι φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα αποτελούν ταφόπλακα στις ελπίδες πολλών επιχειρηματιών, σε μια περίοδο μάλιστα που είναι σε εξέλιξη η τακτοποίηση των φορολογικών υποχρεώσεων. Ταυτόχρονα, στα προγράμματα ενίσχυσης λόγω Covid-19 (π.χ. επιστρεπτέα προκαταβολή) η συγκεκριμένη προϋπόθεση δεν υπάρχει. Είναι γνωστό ότι ακόμη και όσοι βρίσκονται σε ρύθμιση οφειλών δεν μπορούν λάβουν ενημερότητα για είσπραξη χρημάτων.
  6. Δεν υπάρχει πουθενά η παράμετρος της εποχικότητας (που σταθμίζει θέσεις εργασίας, απολύσεις κλπ) που είναι σημαντική για πολλές επιχειρήσεις – ιδιαίτερα του τουριστικού κλάδου.
  7. Ο κος Μέτιος δεν απάντησε σε δύο βασικά ερωτήματα: α) Ποια ημερομηνία ορίζεται ως «αρχή της πανδημίας» και β) Από πού ακριβώς αντλεί τα χρήματα της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης;

Κλείνοντας, θέλουμε να διευκρινίσουμε ότι για μας η ενίσχυση της Τοπικής Οικονομίας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και πρωταρχικό στόχο.  Δεν είμαστε αντίθετοι σε καμία κίνηση ή απόφαση που βοηθάει τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Είμαστε όμως κάθετα αντίθετοι στον καιροσκοπισμό, στην έλλειψη σχεδίου και την προχειρότητα καθώς αυτό που λείπει  από την Περιφέρεια μας είναι ο μακρόπνοος σχεδιασμός και η συγκεκριμένη στόχευση. Δύο πράγματα για τα οποία ο Χρήστος Μέτιος είναι ανίκανος και το έχει αποδείξει πολλές φορές.

Σε κάθε περίπτωση, θα παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη του «εμπνευσμένου» προγράμματος του και θα παρέμβουμε οποιαδήποτε στιγμή κριθεί απαραίτητο”.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ Evros-news.gr: Την ανακοίνωση υπογράφει το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αλήθεια, ποιος είναι αυτός που έχει αναλάβει στην “Περιφερειακή Σύνθεση” την συγκεκριμένη αρμοδιότητα; Για να μπορούμε να επικοινωνούμε μαζί του δηλαδή για οτιδήποτε χρειαστούμε εμείς οι δημοσιογράφοι. Προφανώς και δεν θα πρόκειται για τον προσληφθέντα μέσω της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Επιμελητηρίου Έβρου δημοσιογράφο Θανάση Τσολάκη. Γιατί αυτόν τον πληρώνουν τα μέλη του Επιμελητηρίου για το συγκεκριμένο αντικείμενο και όχι για την περιφερειακή παράταξη του κ.Τοψίδη. Οπότε αποκλείεται να γράφει αυτός και τις ανακοινώσεις της “Περιφερειακής Σύνθεσης”