Σαμοθράκη: Το πλωτό ασθενοφόρο του Λιμενικού που κατασκευάζεται ήδη και έρχεται το 2021 (φωτό)

Σαμοθράκη: Το πλωτό ασθενοφόρο του Λιμενικού που κατασκευάζεται ήδη και έρχεται το 2021 (φωτό)

Το πλωτό ασθενοφόρο του Λιμενικού που έχει προγραμματιστεί να παραδοθεί το 2021 στην Σαμοθράκη και να καλύπτει έτσι τις συχνές ανάγκες διακομιδής ασθενών στην Αλεξανδρούπολη, κατασκευάζεται ήδη στην Ελλάδα και είναι ένα από τα 7 παρόμοια που προχωράει η κατασκευή τους.

Στις 22 Μαΐου, ανακοινώθηκε ότι το Λιμενικό θα παραγγείλει τρία (3) επιπλέον σκάφη, ενώ στις 3 Αυγούστου η παραγγελία αυξήθηκε σε άλλα τέσσερα (4) σκάφη, για την κάλυψη των αναγκών του Ιονίου, του Αργοσαρωνικού Κόλπου, των Σποράδων και της Σαμοθράκης. Και τα επτά σκάφη κατασκευάζονται στην Ελλάδα από το VIKING Norsfafe Hellas. Είναι υπεράκτια, υψηλών επιδόσεων ατμοσφαιρικά σκάφη, για την το Λιμενικό Σώμα στις εγκαταστάσεις της στη Θήβα.

Τα σκάφη έχουν σχεδιαστεί για να υποστηρίζουν υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στο Αιγαίο Πέλαγος. Ο διεθνής διαγωνισμός ολοκληρώθηκε μετά από συνεργασία μεταξύ της Ελληνικής Ακτοφυλακής και του Ελληνικού Οργανισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης (EKAB), σε μια πρωτοβουλία που υποστηρίχθηκε και χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG VA 2014-2020.

Το VIKING Norsafe Munin S1200 Extended Cabin multi-role ambulance boat, είναι ένα τροποποιημένο σχέδιο του πολύ πετυχημένου Munin S1200 και είναι το πρώτο σε μια σειρά ειδικών σκαφών εξοπλισμένων με ιατρικό εξοπλισμό. Έχει μήκος 12 μέτρα και ταχύτητα 45 κόμβων σε πλήρες φορτίο. Η μέγιστη εμβέλεια είναι + 350nm με ταχύτητα πλεύσης 35 κόμβων χάρη στους δίδυμους πτερύγους κινητήρες ντίζελ Mercury που παρέχουν συνδυασμένο 740hp . Η μετατόπιση υπερβαίνει το 7t ​​σε πλήρες φορτίο.

Το σκάφος λειτουργεί με ασφάλεια μέχρι τη δύναμη  8 μποφόρ και σε ύψος κύματος έως 4 μέτρα.  Το πλήρωμα αποτελείται από 4 άτομα και μπορεί να φιλοξενήσει συνολικά 10 καθισμένα άτομα (το πολύ 12 επιβάτες). Το σκάφος έχει τέσσερα διαμερίσματα: τον ιατρικό χώρο, τον χώρο του πιλοτηρίου, το δωμάτιο των επιβατών και το μικρό WC.

Το S1200 έρχεται πλήρες με τεχνολογία μετριασμού σοκ, εξασφαλίζοντας ασφαλή μεταφορά ασθενών σε μεγαλύτερα νοσοκομεία και επιτρέποντας υψηλής ποιότητας ιατρικές υπηρεσίες κατά τη μεταφορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εξοπλισμός του πλοίου αντιστοιχεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ICU)! Ο ιατρικός – εξοπλισμός υγιεινής περιλαμβάνει φορείο απορρόφησης κραδασμών, κάθισμα μεταφοράς ασθενούς, πλακέτα ακινητοποίησης πολλαπλών τραυματισμών, συσκευή τεχνητού εξαερισμού ανάνηψης ασθενούς, απινιδωτή, φορητή αναπνευστική συσκευή, χειρουργικά εργαλεία και άλλα. 

Τα σκάφη είναι εξοπλισμένα με διπλά φορεία, συσκευές ανάνηψης και όλο τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό για να βοηθήσουν στην εκτέλεση επιχειρήσεων διάσωσης, ιατρικών εκκενώσεων και άλλων ανθρωπιστικών αποστολών υπό σκληρές καιρικές συνθήκες σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Δεν έχει εξοπλισμό, αλλά μπορεί να αναλάβει ποικίλους ρόλους όπως SAR, περιπολία και επιτήρηση.

Πηγή: navalanalyses.com