Αλεξανδρούπολη: Θεμελιώθηκαν οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις του Τμήματος Ιατρικής του ΔΠΘ

Αλεξανδρούπολη: Θεμελιώθηκαν οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις του Τμήματος Ιατρικής του ΔΠΘ

Τον θεμέλιο λίθο των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων του Τμήματος Ιατρικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, έθεσαν ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος και ο Πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Αλέξανδρος Πολυχρονίδης.

Η επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου στην Πανεπιστημιούπολη Δραγάνας στην Αλεξανδρούπολη, ξεκίνησε με αγιασμό από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης κ. Άνθιμο, ο οποίος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του έργου και στην ανοδική πορεία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου που «αγκαλιάζει», όπως είπε χαρακτηριστικά, ολόκληρη την Περιφέρεια ΑΜΘ.

Στη συνέχεια, ο Μητροπολίτης κάλεσε τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο και τον Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Καθηγητή Αλέξανδρο Χ.Πολυχρονίδη να θέσουν  τον θεμέλιο λίθο.

«Βασική μας προτεραιότητα τα τελευταία χρόνια είναι να στηρίζουμε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο για να αναπτυχθεί και να διαδραματίσει το ρόλο που μπορεί, σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό», τόνισε στον χαιρετισμό του ο κ. Μέτιος. «Το Πανεπιστήμιο, άλλωστε, αποτελεί έναν από τους βασικότερους μοχλούς ανάπτυξης της περιοχής και η μοίρα του είναι κοινή με αυτήν της Περιφέρειάς μας».

Ο κ. Μέτιος ανέφερε ότι η ενίσχυση του Πανεπιστημίου από την Περιφέρεια θα συνεχιστεί, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον ρυθμό απορρόφησης των διαθέσιμων πόρων από το Πανεπιστήμιο.

Ο  Πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Καθηγητής Χειρουργικής Αλέξανδρος Πολυχρονίδης εξέφρασε τις ευχαριστίες του τόσο στον Περιφερειάρχη ΑΜΘ όσο και στη Διοίκηση και στις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου που συμβάλλουν στην πραγματοποίηση του έργου.

Ανακοίνωσε δε ότι ξεκίνησαν ήδη οι διαδικασίες με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για τη μεταφορά των Παιδαγωγικών Τμημάτων στην Πανεπιστημιούπολη της Δραγάνας.

Στην τελετή θεμελίωσης παρόντες ήταν οι Αντιπρυτάνεις του Πανεπιστημίου, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας, ο Αν. Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής, ο Αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ Έβρου, εκπρόσωπος του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης, εκπρόσωποι φορέων του Έβρου και Καθηγητές του Τμήματος Ιατρικής του ΔΠΘ.

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις που θεμελιώθηκαν είναι έργο που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ με πόρους ύψους 12.250.000 €.

Το έργο περιλαμβάνει 5 Αμφιθέατρα, 4 Αίθουσες Φροντιστηρίων, Γραμματεία, Κυλικείο και κοινόχρηστους χώρους του Τμήματος Ιατρικής.

Οι ενότητες αυτές θα οργανώνονται γύρω από ένα μεγάλο διώροφο στεγασμένο αίθριο που θα αποτελεί κεντρικό σημείο αναφοράς και σύνδεσης των διαφόρων λειτουργιών του κτιρίου με τα ήδη κατασκευασμένα κτίρια των εργαστηρίων. Παράλληλα, θα γίνουν εργασίες διαμόρφωσης του εξωτερικού χώρου.

Το συνολικό εμβαδόν των κτιρίων θα ανέρχεται σε 4.913 τετραγωνικά μέτρα και του περιβάλλοντα χώρου σε 10,2 στρέμματα, ενώ το έργο στο σύνολό του αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε λιγότερο από δύο χρόνια.