Όσα συζητήθηκαν εν όψει του χειμώνα, στην συνεδρίαση του ΣΟΠΠ Έβρου

Όσα συζητήθηκαν εν όψει του χειμώνα, στην συνεδρίαση του ΣΟΠΠ Έβρου

Mε σκοπό τον καλύτερο συντονισμό των φορέων που εμπλέκονται σε δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων πλημμυρικών φαινομένων, χιονοπτώσεων και παγετού ενόψει της νέας χειμερινής περιόδου, συνεδρίασαν χθες τα μέλη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτριο Πέτροβιτς.

Ο κ.Πέτροβιτς κατά την εισήγησή του, έθεσε τα σημεία στα οποία θα πρέπει να εστιάσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και υπηρεσίες, θέτοντας πάντα ως προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. «Ο καλύτερος δυνατός συντονισμός φέρει και τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα. Στον Έβρο υπάρχει εμπειρία στην αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων, χιονοπτώσεων και παγετού. Ως Περιφέρεια έχουμε δώσει έμφαση στον καθαρισμό των ρεμάτων που διαρρέουν οικισμούς, ωστόσο οι μεγάλες πυρκαγιέςτων προηγούμενων ημερών, κυρίως στο νότιο τμήμα του νομού, επιβάλλουν νέα ιεράρχηση, δίνοντας πλέον προτεραιότητα στις περιοχές που επλήγησαν.

Με αφορμή το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, όπου προβλέπεται κακοκαιρία με έντονες βροχοπτώσεις, θέλω να υπενθυμίσω στους συμπολίτες μας να αποφεύγουν να διασχίζουν ιρλανδικές διαβάσεις και ρέματα,  πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους».

Ο κ. Πέτροβιτς επισήμανε ενδεικτικά ότι θα πρέπει να μεριμνήσουν οι Δήμοι, μεταξύ άλλων, για την εκπόνηση σχεδίων εκκένωσης οικισμών, για τη φιλοξενία πληγέντων και την υποστήριξη αυτών (διατροφή κλπ.), τη μεταφορά τυχόν αιμοκαθαιρόμενων δημοτών τους, την προμήθεια άλατος, την ετοιμότητα των μηχανημάτων τους, τον καθαρισμό αγωγών όμβριων υδάτων, οι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) για τη λειτουργία των αποστραγγιστικών αντλιοστασίων,η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. για τον έγκαιρο αποχιονισμό του οδικού δικτύου ευθύνης της, και σε περίπτωση καταστροφών ο ΕΛΓΑ για την επίσπευση των διαδικασιών αποζημίωσης των αγροτών, οι υπηρεσίες για την καταγραφή των ζημιών.

Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο Περιφερειακός Συντονιστικής Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Πρόδρομος Φωτακίδης, ο Διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Δαδούδης, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος, Πρασίνου και βιώσιμης αστικής κινητικότητας του Δήμου Αλεξανδρούπολης Ηλίας Δαστερίδης, ο Αντιδήμαρχος Μεταξάδων με αρμοδιότητες στον Πρωτογενή Τομέα και Τοπικής Ανάπτυξης, Παιδείας και Κοινωνικής Προστασίατου Δήμου Διδυμοτείχου Πασχάλης Αδαμάκης και ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σουφλίου Μιχάλης Πιτιακούδης.

Πήραν μέρος επίσης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Έβρου Ιωάννης Ζαμπουνίδης, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Κωνσταντίνος Χουβαρδάς, εκπρόσωποι των Γραφείων Πολιτικής Προστασίας των Δήμων Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου, του στρατού, των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του νομού, της Ελληνικής Αστυνομίας, της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ Α.Ε,του Κρατικού Αερολιμένα Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος»,του ΕΚΑΒ, του ΕΛΓΑ, της Διεύθυνσης Δασών Έβρου, του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης, της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου, υπηρεσιών της Π.Ε. Έβρου.