Αφιερωμένο στον ήρωα καταδρομέα Χρήστο Χατζόπουλο, το “Ριγιούνιον” που παρουσιάζει η συντοπίτισσα μας Καρυοφυλλιά Καραμπέτη

Αφιερωμένο στον ήρωα καταδρομέα Χρήστο Χατζόπουλο, το “Ριγιούνιον” που παρουσιάζει η συντοπίτισσα μας Καρυοφυλλιά Καραμπέτη

Του Θεοφάνη Μαλκίδη


Αφιερωμένο στον Εβρίτη καταδρομέα Χρήστο Χατζόπουλο, ο οποίος έπεσε αγωνιζόμενος ενάντια στην Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο του 1974 στην Κύπρο, θα είναι το “Ριγιούνιον”, το οποίο θα παρουσιάσει στα πλαίσια του 55ου Φεστιβάλ των “ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ”  της Θεσσαλονίκης, η επίσης συντοπίτισσα μας ηθοποιός Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

Το έργο θα παρουσιαστεί την ενότητα “Δραματοποιημένες Αναγνώσεις”, σε κείμενο της Γλυκερίας Μπασδέκη. Θα ανέβει την Κυριακή 18 Οκτωβρίου στις 18: 45  και θα είναι ελεύθερο για παρακολούθηση μέχρι τη Δευτέρα  26η  Οκτωβρίου 2020. Η καταξιωμένη συμπατριώτισσα μας ηθοποιός κατάγεται μάλιστα από το χωριό Δόξα Διδυμοτείχου, ενώ ο καταδρομέας μας Χρήστος Χατζόπουλος που έχασε την ζωή του στην Κύπρο το 1974, από το διπλανό χωριό Ελαφοχώρι του Διδυμοτείχου. Η  κηδεία πριν τέσσερα χρόνια αποτέλεσε την τελευταία πράξη ενός μεγάλου και ηρωικού κύκλου.

Ο κύκλος αυτός άνοιξε για τον Χρήστο Χατζόπουλο στον Έβρο και  συνεχίστηκε ως μέλος των καταδρομέων στα Χανιά, όπου επιβιβάστηκε στο αεροσκάφος που τον μετέφερε ως μέλος της επιχείρησης “ΝΙΚΗ “. Φίλια πυρά κατέρριψαν το αεροσκάφος και μαζί με τους συναδέλφους του, μαζί του και ο επίσης Εβρίτης Χριστόδουλος Δοϊτσίδης,  έπεσαν υπέρ της Ελευθερίας των Ελληνίδων και Ελλήνων.

Για τέσσερις και πλέον δεκαετίες τα οστά του, τα οστά τους, παρέμειναν θαμμένα μαζί με το αεροσκάφος (!) στον τύμβο της Μακεδονίτισσας στη Λευκωσία, αναμένοντας να βγουν στην επιφάνεια, να ταυτοποιηθούν, να κηδευτούν, να φροντιστούν, να μνημονευθούν.

Πριν από λίγες ώρες η εξαιρετική ηθοποιός και συμπατριώτισσά μου από τον Έβρο Καρυοφυλλιά Καραμπέτη με ενημέρωσε ότι στα πλαίσια του 55ου Φεστιβάλ των “ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ”  στην ενότητα “Δραματοποιημένες Αναγνώσεις”,  θα παρουσιάσει σε κείμενο της Γλυκερίας Μπασδέκη, το “Ριγιούνιον” που αναφέρεται στον Χρήστο Χατζόπουλο.

Το έργο θα ανέβει την Κυριακή 18 Οκτωβρίου στις 18: 45  και θα είναι ελεύθερο για παρακολούθηση μέχρι τη Δευτέρα  26η  Οκτωβρίου 2020 .

Χρήστος Χατζόπουλος

Γεννήθηκε στο Ελαφοχώρι Διδυμοτείχου του νομού Έβρου το 1952 και φοίτησε εκεί στο Δημοτικό Σχολείο και στη συνέχεια στο εξετάξιο Γυμνάσιο Διδυμοτείχου. Διαθέτοντας αξιόλογα αθλητικά προσόντα, υπήρξε αθλητής και ποδοσφαιριστής και πέτυχε να εισαχθεί στη Γυμναστική Ακαδημία.
Στις 26 Απριλίου 1974 κατατάχθηκε ως στο Σώμα Καταδρομών στο Μεγάλο Πεύκο. Συνέχισε την εκπαίδευσή του στις καταδρομές στη Ρεντίνα και ύστερα στη Σούδα της Κρήτης. Στις 22 Ιουλίου 1974, μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, στάλθηκε εκεί μαζί με άλλους συναδέλφους του για την υπεράσπισή της, αλλά καταρρίφθηκε το αεροπλάνο που τους μετέφερε και πέρασε στην αθανασία σε ηλικία μόλις εικοσιδύο χρόνων.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*