
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης ανακοίνωσε σήμερα στην Θεσσαλονίκη, ότι ο νέος διαγωνισμός για την πρόσληψη 800 Συνοριοφυλάκων είναι έτοιμος και το επόμενο χρονικό διάστημα θα βγει στον “αέρα”.

Την ίδια στιγμή όμως δυναμώνουν και οι φωνές μαζί με την απαίτηση από πολλές κατευθύνσεις, για αλλαγή στα όρια ηλικίας και επαναφορά της στα 32 έτη, όπως δηλαδή ήταν παλαιότερα. Το γεγονός ότι με το όριο των 28 χρόνων που αποφασίστηκε επί Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ με Πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη, αποκλείει νέους οι οποίοι ακόμα και για λίγες ημέρες ή μήνες χάνουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν την πρόσληψη τους, θεωρείται ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΑΔΙΚΟ για όλα αυτά τα παιδιά. Κι επειδή μιλάμε για το νομό Έβρου, όπου η ανεργία μαστίζει την περιοχή μας, η ερήμωση συνεχίζεται και το δημογραφικό πρόβλημα είναι φοβερό και εξελίσσεται σε τεράστιο εθνικό κίνδυνο, θα πρέπει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης να το τολμήσει και να αλλάξει τα όρια επαναφέροντας τα 32 χρόνια.

Έχει εξάλλου αποδείξει και στην περίπτωση των 400 Συνοριοφυλάκων που ήδη έχουν προσληφθεί και η συντριπτική πλειοψηφία είναι από τον Έβρο, ότι δέχεται διορθώσεις και βελτίωση της προκήρυξης, αφού η εντοπιότητα από 1 ομάδα τελικά πριμοδοτήθηκε με 5 που ήταν και η πρόταση την οποία ξεκίνησε το Evros-news.gr. Το ίδιο έκανε και με την πραγματοποίηση των εξετάσεων και τεστ στην Αλεξανδρούπολη, αντί της Θεσσαλονίκης που είχε αρχικά επιλεγεί και οριστεί από τους επιτελείς του.
Γι’ αυτό και τώρα θα πρέπει να αφουγκραστεί την κοινωνία και συγκεκριμένα αυτήν του ακριτικού Έβρου, τον οποίο κάθε τόσο επισκέπτεται και γνωρίζουμε ότι ενδιαφέρεται πολύ για τον τόπο μας. Ας συνδέσει το όνομα του, εκτός της κατασκευής του νέου αποτρεπτικού φράχτη και με την πρόσληψη 400 Συνοριοφυλάκων στην συντριπτική τους πλειοψηφία Εβριτών, κάτι που είχε να γίνει δεκαετίες και συνέβη επί των ημερών του και με την αύξηση του ορίου ηλικίας στα 32 χρόνια. Να μην ακούει τους διάφορους… καρεκλοκένταυρους του υπουργείου του, οι οποίοι επικαλούνται στο Ασφαλιστικό για την μη αύξηση των ορίων ηλικίας, γιατί το σύστημα πλέον είναι ανταποδοτικό. Όσα δώσεις στα χρόνια που εργάζεσαι, θα πάρεις όταν βγεις στην σύνταξη. Η πρόταση μας άλλωστε δεν στηρίζεται μόνο γενικά και αόριστα σε συναισθηματικούς λόγους, αλλά σε τεκμηριωμένες απόψεις, αφού:
1) Η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο ηλικιακό όριο εισαγωγής στις αστυνομικές υπηρεσίες από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την επόμενη χώρα να είναι στα 33 χρόνια.
2) Στην Κύπρο, το 2016 με πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ, μετά από αναφορά της Επιτρόπου Διοικήσεως για ενδεχόμενη παραβίαση της αρχής της ίσης μεταχείρισης στην απασχόληση, αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας από 28 στα 35 έτη.
3) Η FRONTEX στον διαγωνισμό της για 700 στελέχη που θα αναλάβουν υπηρεσία στην Ελλάδα, για την υποβολή αίτησης σε θέση απασχόλησης στο βασικό επίπεδο, όρισε ότι ο υποψήφιος πρέπει να είναι νεότερος των 47 ετών!!! Εντάξει, δεν μιλάμε για το ίδιο ακριβώς με τον δικό μας διαγωνισμό για τους 800 Συνοριοφύλακες στον Έβρο, αλλά το συγκεκριμένο ηλικιακό όριο είναι ενδεικτικό της αντιμετώπισης που έχουν οι ξένοι στο θέμα.
4) Αν αυξηθούν τα όρια ηλικίας στα 32 χρόνια, θα μεγαλώσει αυτόματα η… δεξαμενή επιλογής των υποψηφίων, αφού νέοι Εβρίτες με πολύ σημαντικά προσόντα σπουδών ή άλλων πλεονεκτημάτων, τώρα μένουν εκτός του διαγωνισμού λόγω ηλικίας. Οπότε, μετά τους 400 που ήδη προσλήφθηκαν, μπορεί για να συγκεντρωθούν οι νέοι 800 να επιλεγούν τελικά άτομα που έχουν πολύ ,λιγότερα προσόντα ή δυνατότητες από κάποιους σχεδόν συνομηλίκους τους, οι οποίοι… κόβονται τώρα για μήνες ή ακόμα και ημέρες.
5) Τα μνημόνια και η χρόνια οικονομική κρίση σε αυτά τα χρόνια, έκανε την γενιά του 1990 και ’91 μια από τις πιο χαμένες γενιές, που δεν είχε τις ίδιες ευκαιρίες με άλλες. Τώρα που έχουμε βγει απ’ τα Μνημόνια, αντί να σταματήσει η φυγή των νέων μας και μάλιστα απ’ την ευαίσθητη εθνικά περιοχή του Έβρου στο εξωτερικό, όταν δεν έχουν διέξοδο αν και θα μπορούσαν να μείνουν στον τόπο τους, αναγκάζονται να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή στην ξενιτιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Evros-news.gr, υπάρχουν αρκετοί νέοι Εβρίτες που λόγω ηλικίας μένουν εκτός, οι οποίοι…κυνηγούν το συγκεκριμένο θέμα, κάποιοι ακόμα και δικαστικά. Αντί όλα αυτά τα παιδιά να στρέφονται σε τέτοιες λύσεις, πάνω στην απόγνωση τους, αρκεί μια γενναία απόφαση του Μιχάλη Χρυσοχοίδη για αύξηση των ορίων στα 32 χρόνια.
Μπράβο παιδια που γράφετε άρθρα για αυτό το θέμα μην αφήνετε έτσι την κατάσταση μέχρι να το παρει απόφαση και να ικανοποιήσει το αίτημα συνεχίστε να γράφετε για το συγκεκριμένο θέμα