Παγκόσμια διάκριση για τους φοιτητές της ομάδας ρομποτικής του ΔΠΘ (ΒΙΝΤΕΟ)

Παγκόσμια διάκριση για τους φοιτητές της ομάδας ρομποτικής του ΔΠΘ (ΒΙΝΤΕΟ)

 Μια σπουδαία επιτυχία σημείωσε η ομάδα DIR, με Θρακιώτες (από την Ξάνθη) φοιτητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, η οποία κατετάγη 6η παγκόσμια, στον μεγαλύτερο διαγωνισμό ρομποτικής που διεξάγεται στην Σιγκαμπούρη.

Ήταν άνοιξη του 2018, όταν ο Ευδόκιμος Θεοδωρίδης και ο Ανδρέας Κεχαγιάς, δύο φοιτητές του Πολυτεχνικού Τμήματος των Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του ΔΠΘ με καταγωγή από την Ξάνθη, αποφάσιζαν να ιδρύσουν την Democritus Industrial Robotics (DIR), μία φοιτητική ομάδα βιομηχανικής ρομποτικής με ερευνητικό έργο.

Δύο χρόνια μετά και έπειτα από αρκετές χαρές και δυσκολίες, η DIR εκπροσωπεί την Ξάνθη, την Θράκη και ολόκληρη την χώρα στον παγκόσμιο και διεθνούς φήμης διαγωνισμό RoboCup Asia – Pacific 2020 που διεξάγεται διαδικτυακά από την Σιγκαπούρη λόγω της πανδημίας που μαστίζει την υφήλιο.

Παρουσιάζοντας το καινοτόμο και πολυδάπανο έργο της στην επιτροπή του διαγωνισμού, καταφέρνει να παραθέσει στον διαγωνισμό ένα πρωτότυπο ρομπότ. Η ρομποτική πλατφόρμα η οποία διαφέρει αρκετά από την ανθρωπόμορφη εικόνα που έχει η πλειονότητα των πολιτών κατά νου, είναι ικανή να κινείται αυτόνομα στον χώρο. Οι φοιτητές τής έχουν προσδώσει αυτήν την δυνατότητα, με το ρομπότ να είναι ικανό να εντοπίζει μέσα στην ειδικά διαμορφωμένη πίστα που έχουν κατασκευάσει επίσης οι φοιτητές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου αντικείμενα τα οποία είναι τοποθετημένα σε λανθασμένη θέση. Με τις κατάλληλες βελτιώσεις και αναβαθμίσεις, το ρομπότ είναι ικανό να συλλέξει τα αντικείμενα αυτά μέσω ενός πρωτοποριακού ρομποτικού βραχίονα και να τοποθετήσει τα αντικείμενα στην ορθή θέση τους.

Το αποτέλεσμα άφησε άκρως θετικές εντυπώσεις σε συμμετέχοντες και διοργανωτές, χαρίζοντας στην DIR τους περισσότερους βαθμούς από οποιαδήποτε άλλη ομάδα στον κόσμο όσον αφορά το κομμάτι του Presentation. Έτσι, η 6η θέση στην κατηγορία Work του διαγωνισμού όπου και συμμετείχε η ομάδα ήταν μονόδρομος. Αναπόφευκτη και άξια, διότι τα μέλη της ομάδας που φοιτούν στις Πολυτεχνικές Σχολές των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος δεν αρκέστηκαν απλώς στο φέρουν την DIR στη θέση να είναι η μόνη πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα που κατάφερε να παρουσιάσει τη δουλειά της στον διαγωνισμό μετά από τα εμπόδια που ο COVID-19 έθεσε, αλλά να παρουσιάσουν και κάτι αξιόλογο.

Δεν θα ήταν υπερβολή να παραδεχθεί κανείς ότι με την κύρια μορφή του ρομπότ έτοιμη, αρκετό χρόνο για τροποποιήσεις και επιχορήγηση από το Visiting Fellows του διαγωνισμού, πρόγραμμα που εξασφαλίζει στην DIR τα έξοδα της για τον επόμενο διαγωνισμό, το μέλλον για την ρομποτική ομάδα της πόλης της Ξάνθης φαντάζει λαμπρό.

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να τονισθεί ότι η προσφορά της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας στο έργο των φοιτητών είναι σπουδαία, προσφέροντάς τους τεχνική γνώση, υλικά και χρηματικά ποσά ώστε να κατασκευάσουν το ρομπότ. Ή, αν μας επιτρέπετε, να συνεχίζουν να ονειρεύονται!