EFA GROUP: Μετά από το λιμάνι Αλεξανδρούπολης, κατεβαίνει στο διαγωνισμό και γι’ αυτό της Καβάλας

EFA GROUP: Μετά από το λιμάνι Αλεξανδρούπολης, κατεβαίνει στο διαγωνισμό και γι’ αυτό της Καβάλας

Ο Όμιλος Εταιριών EFA GROUP συμμετέχει σε κοινοπραξία που εκδηλώνει επενδυτικό ενδιαφέρον για την υπό-παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης ενός σταθμού πολλαπλών χρήσεων, σε τμήμα του λιμένα Φίλιππος Β΄, του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας.

Η κοινοπραξία που συμμετέχει ονομάζεται “INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS KAVALA”, ενώ όπως και στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αποκτά «πόντους» από το γεγονός ότι συμμετέχει στην εν λόγω κοινοπραξία με δυνατούς «συμπαίχτες», που είναι ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η αμερικανική επενδυτική εταιρία BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP.

Το λιμάνι της Καβάλας αναμένεται να έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον δεδομένο ότι μπορεί να εξελιχθεί σε σημείο διακίνησης κοντέινερς και φορτίων, παίρνοντας ένα μέρος της εμπορικής κίνησης που αυτή τη στιγμή εξυπηρετείται από το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζεται πως μία εβδομάδα πριν, στο διαγωνισμό για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ο Όμιλος EFA GROUP συμμετείχε σε μία από τις 4 κοινοπραξίες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον.

Με τις 2 αυτές συμμετοχές, στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και τώρα και στο Λιμάνι της Καβάλας, αποδεικνύεται ότι το ενδιαφέρον του Ομίλου να επεκταθεί σε νέα πεδία δραστηριοποίησης είναι αρκετά έντονο.

Ο Όμιλος αντιλαμβάνεται ότι τα δύο αυτά λιμάνια θα διαδραματίσουν στρατηγικό ρόλο στον τομέα της ενεργειακής και περιφερειακής ασφάλειας, καθιστώντας τη Βόρεια Ελλάδα ενεργειακό, εμπορικό και περιφερειακό κόμβο. Σε μία περίοδο που οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, το EFA GROUP εμφανίζεται στο προσκήνιο των εξελίξεων.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Όμιλος EFA GROUP αποτελείται από εταιρίες, που κατασκευάζουν προϊόντα και συστήματα υψηλής τεχνολογίας, καθώς και υπηρεσίες διαχείρισης συμβάσεων και έργων στους τομείς της αεροδιαστημικής, άμυνας, εσωτερικής ασφάλειας και άλλων βιομηχανικών τομέων. Διαθέτει πάνω από 30 χρόνια πείρα στη διαχείριση συμβάσεων και έργων σε βιομηχανικούς τομείς, ενώ έχει εδραιωθεί σε 50 χώρες παγκοσμίως.

Μάλιστα, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις και ανακοινώσεις των εταιριών του Ομίλου EFA GROUP, όπως για παράδειγμα την ανακοίνωση της THEON SENSORS για ίδρυση θυγατρικής στην Αμερική, την επένδυση του Ομίλου σε εταιρία με τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και Ανάλυσης Δεδομένων Εικόνας (Video Analytics), την επέκτασή του στην παροχή υπηρεσιών Επισκευής, Συντήρησης (MRO services) και Αναβάθμισης ιπτάμενων μέσων, αλλά και στον τομέα των Μη Επανδρωμένων Συστημάτων (UAS), η EFA GROUP δεν περιορίζεται και επιθυμεί να εισέλθει και στον τομέα των στρατηγικών υποδομών και διαχείρισης λιμανιών.

Το λιμάνι της Καβάλας αναμένεται να είναι το πρώτο που θα αξιοποιηθεί με τη μέθοδο της υπό-παραχώρησης, η οποία έχει κριθεί ως η πλέον ωφέλιμη λόγω της χωροταξικής ιδιαιτερότητάς του (οι υποδομές είναι ανεξάρτητες από τον πυρήνα ζωής της πόλης, σε απόσταση 8 χλμ. ανατολικά της Καβάλας) και του γεγονότος ότι έτσι διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των λοιπών δραστηριοτήτων του.

Η διάρκεια της υποπαραχώρησης θα είναι για 40 έτη. Η διαγωνιστική διαδικασία θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις: α) τη φάση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος και προεπιλογής των ενδιαφερόμενων μερών και β) τη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών και ανάδειξης πλειοδότη. Στην πρώτη φάση, τα ενδιαφερόμενα μέρη προσκαλούνται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για να συμμετάσχουν στη διαγωνιστική διαδικασία έως σήμερα.

Πηγή: defence-point.gr