«Aenao»: Μεταξωτά μαντήλια με υπογραφή από το Σουφλί

«Aenao»: Μεταξωτά μαντήλια με υπογραφή από το Σουφλί

-Η δημιουργός του brand Aenao Design, Αγγελική Ξυνογαλά αποτυπώνει τις ιδέες της στο μετάξι

Η σχεδιάστρια Αγγελική Ξυνογαλά της Aenao Design εξηγεί τι σημαίνει μαντήλι από τον τόπο σου, μιλώντας για τα υπέροχα ελληνικά μεταξωτά καρέ που σχεδιάζει.

«Το μετάξι μου ταιριάζει απόλυτα. Στηρίζει την τέχνη, την αναδεικνύει, κάνει τα χρώματα ζωντανά, ελκυστικά και της προσφέρει μια αίσθηση…μεταξένια. Θέλω να φέρω τη ζωή στην τέχνη και να την κάνω προϊόν», λέει στην Athens Voice η Αγγελική Ξυνογαλά, ιδρύτρια της εταιρείας σχεδιασμού μαντηλιών Aenao Design, για την υλοποίηση της ιδέας της. Το aenao προέρχεται από την ελληνική λέξη αέναος και σημαίνει την απεριόριστη διάρκεια, χωρίς όριο.

Η δημιουργός του brand είναι διακοσμήτρια εσωτερικού χώρου και σχεδιάστρια υφασμάτων. Όλη αυτή η συναναστροφή της με την τέχνη, την έφερε κοντά στη ζωγραφική σαν χόμπι. Αυτό είχε σαν συνέπεια να πειραματιστεί και να προσαρμόσει τα σχέδιά της και σε άλλου είδους εφαρμογές.

Οι ιδέες της, αποτυπώνονται στο μετάξι. Ως υλικό, είναι εξαιρετικά ανθεκτικό, φίνο και στιλπνό, καθώς η μεταξωτή ίνα έχει υφή ελαστική, μαλακή και μονωτική. «Λόγω δε της τριγωνικής δομής της, συμπεριφέρεται σαν πρίσμα που την κάνει να αντανακλά ένα πολύ λαμπερό και “καθαρό” χρώμα», εξηγεί η Αγγελική Ξυνογαλά. Η χειμερινή κολεξιόν περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα από γήινα έως παστέλ χρώματα, με κυρίαρχα τα μπεζ, τερακότα, πετρόλ και indie φούξια. Χρώματα, εμπνευσμένα από την ελληνική φύση.

Αναζητώντας υλικά συνδεδεμένα με την παράδοση της χώρας μας, ανακάλυψε την πόλη του Σουφλίου στον Έβρο, το οποίο φημίζεται παγκοσμίως για την παραγωγή του μεταξιού, από την εκτροφή του μεταξοσκώληκα μέχρι την επεξεργασία νήματος από το κουκούλι. «Σκοπός μου να έχω πάντα την καλή ποιότητα, την καλή ομάδα και το ελληνικό προϊόν», λέει η σχεδιάστρια.

Σχέδια κλασικά, αλλά παράλληλα πρωτότυπα. Ζωγραφικοί πίνακες με επίκεντρο τον άνθρωπο, συνθέτουν τη φιλοσοφία του brand και κάνουν τα μαντήλια να διαφέρουν, μεταφέροντας το καθένα μια δική του αφήγηση, την οποία ο παρατηρητής ερμηνεύει σύμφωνα με τα δικά του βιώματα. Συγχρόνως, κρύβουν και μια ιστορία της δημιουργού. «Προσπαθώ ακόμα να καταλάβω τι συμβαίνει στο μεταξύ μας, στην απόστασή μας, στα πρέπει, τα θέλω. Να μου δώσω λύσεις στα αναπάντητα ερωτήματα μου. Μ’ ενδιαφέρουν αρκετά οι άνθρωποι, τους κουβαλάω πάντα στη ζωή μου, τους βάζω στα σχέδια μου. Θέλω να αντανακλά το συναίσθημα και τον προβληματισμό, να υπάρχει το παρακάτω». Άλλωστε, όπως τονίζει: «Για κάποιον μπορεί να σημαίνει ότι απλά βάζουμε χρώματα στο λαιμό, ενώ για μένα το κάθε μαντήλι, κρύβει ένα συναίσθημα. Αυτό ίσως να μην φαίνεται με την πρώτη ματιά, αλλά σε δεύτερη ανάγνωση, τα κομμάτια ενώνονται».

Θέματα «ζωντανά» κι επηρεασμένα από την καθημερινότητα. Η σχεδιάστρια καταγράφει εικόνες από ό,τι βλέπει γύρω της και τα εκφράζει πάνω στο ύφασμα. «Θέματα που απασχολούν εμένα όπως κι εσένα. Και απλά θέλω να μιλήσω για αυτά. Με τον τρόπο μου. Με τη τέχνη».

Με δημιουργικότητα και μεγάλη φαντασία, αποτυπώνει στο χαρτί και στον υπολογιστή, δουλειά που είναι πολύ απαιτητική, για να δώσει μια ολοκληρωμένη μελέτη.

«Ο σχεδιασμός για μένα είναι μια αέναη και απαιτητική διαδικασίαΠαρόλο που είναι τέχνη και θα συνεχίσω να της δίνω πάντα την αξία που της αναλογεί, δεν παύει βέβαια να είναι και προϊόν που απαιτεί προώθηση και όλα τα βήματα που πρέπει να γίνουν σε μια αγορά με τόσες επιλογέςμε τις οικονομικές  δυσκολίες και με την κρίση».

«Alone»: Μαντήλι από το brand Aenao Design

Πόσο εύκολη είναι όμως η ενασχόληση με τον σχεδιασμό και κατόπιν η προώθηση των προϊόντων σε μια χώρα που η μόδα πέρασε κρίση τα τελευταία χρόνια;

«Πάντα βλέπω μόνο θετικά και συνεχίζω να εμμένω στην ποιότητα, στη συνέπεια και στις συνεργασίες.Τα σχέδιά μου είναι διαχρονικά αλλά πάντα εναρμονισμένα με το σήμερα. Θεωρώ πως η μόδα, τόσο τα ρούχα όσο και τα αξεσουάρ, βρίσκονται πριν από μια σημαντική επανάσταση. Από εδώ και πέρα θα αγοράζουμε με δεύτερη σκέψη, με μεγαλύτερη συνείδηση. Πως έγινε, που έγινε, υπό ποιες συνθήκες παρασκευάστηκε, αν θα το χρειαστώ, πόσο διαχρονικό είναι, και άλλες τέτοιες αναζητήσεις. Θα εξαλειφθεί σιγά σιγά η εποχικότητα, η ποσότητα, θα είμαστε πιο απαιτητικοί και ίσως αυτό μας αξίζει», προσθέτει η σχεδιάστρια.

Το προϊόν της, υπήρχε και θα υπάρχει πάντα στην κουλτούρα της Ελλάδας. Αγαπήθηκε από όλες τις γενιές, χρησιμοποιήθηκε στα έθιμα, στις χαρές και στις λύπες για αισθητικούς, καθώς και για τελετουργικούς-θρησκευτικούς λόγους. Έχει την ιδιότητα να είναι δροσερό το καλοκαίρι και ζεστό τον χειμώνα κι έτσι λειτουργεί συμπληρωματικά στην εμφάνιση, φορώντας το στο λαιμό, στους ώμους, δεμένο στα μαλλιά, στην τσάντα. «Το μαντήλι έγινε ένα πραγματικό αξεσουάρ μόδας από τις αρχές του 19ου αιώνα, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Το σχήμα, τα υλικά, ο τρόπος που το φοράμε ποικίλει μακριές  λεπτές ή φαρδιές λωρίδες, σε τρίγωνο ή τετράγωνο σχήμα», συμπληρώνει η δημιουργός του Aenao Design.

Αποτελεί ένα αξεσουάρ υψηλής αισθητικής που δεν αντικαθίσταται και θα συνεχίσει να παράγεται. «Τα τελευταία χρόνια έχει εδραιωθεί στη μόδα και η σύγχρονη Ελληνίδα είναι πολύ ενημερωμένη».

Μαντήλι του brand Aenao Design στα μαλλιά

Πηγή: look.athensvoice.gr