Έβρος: Η Ε.Ε. δίνει 6,7 εκατ. ευρώ για φύλαξη των συνόρων μέσω του «Ασπίδα»

Έβρος: Η Ε.Ε. δίνει 6,7 εκατ. ευρώ για φύλαξη των συνόρων μέσω του «Ασπίδα»

Η επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας με την κωδική ονομασία «Ασπίδα», για τη φύλαξη των χερσαίων ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο, ενισχύεται με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Απόφαση με ημερομηνία 26 Οκτωβρίου 2020 προβλέπει χρηματοδότηση ύψους 7,4 εκατομμυρίων ευρώ. Δικαιούχος της επιδότησης είναι το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Από τα 7,4 εκατομμύρια ευρώ, τα 6,7 εκατομμύρια ευρώ (δηλαδή το 90% του ποσού) χορηγούνται από την Ε.Ε. και συγκεκριμένα από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

Όπως περιγράφεται στην απόφαση για την επιδότηση, στόχος είναι η ενίσχυση με προσωπικό των αστυνομικών υπηρεσιών στα σύνορα, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη φύλαξη του Έβρου αλλά και αποτελεσματικότερη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Πιο συγκεκριμένα, με τα χρήματα αυτά θα καλυφθούν οι δαπάνες που απαιτούνται για την απόσπαση ειδικών φρουρών στις Διευθύνσεις Αστυνομίας στα σύνορα.

Ανέκαθεν η επιχείρηση «Ασπίδα» προέβλεπε αποσπάσεις αστυνομικών για τις ανάγκες φύλαξης των συνόρων. Η «Ασπίδα» ξεκίνησε την περίοδο 2013-2014 και συνεχίζεται έως σήμερα. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι υπήρξαν έτη κατά τα οποία η επιχείρηση είχε αποδυναμωθεί σημαντικά. Σημείο καμπής για να ληφθούν αποφάσεις από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την άμεση ενίσχυση της επιχείρησης αποτέλεσε το «άνοιγμα των συνόρων» από την Τουρκία τον περασμένο Μάρτιο. Σημειώνεται ότι η «Ασπίδα» επεκτείνεται από το νομό του Έβρου και στον νομό της Ροδόπης.

Η ενίσχυση σε αστυνομικό προσωπικό, σε συνδυασμό με τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στον Έβρο, εκτιμάται ότι θα αναβαθμίσουν σε σημαντικό βαθμό τη φύλαξη των συνόρων.

t1.jpg
t2.jpg
t3.jpg

Το σχέδιο των 6 δράσεων στον Έβρο 

Το σχέδιο για την αναβάθμιση της φύλαξης των συνόρων βασίζεται σε έξι πυλώνες.

  1. Φράχτης. Πρόκειται για την κατασκευή φράχτη ύψους πέντε μέτρων και μήκους 26 χιλιομέτρων, που θα αποτελείται από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα από χάλυβα. Το πάνω μέρος του φράχτη θα αποτελείται από επίπεδη λεία λαμαρίνα με αντιαναρριχητική λειτουργία, ενώ θα προσαρμοστούν προεξοχές για αγκαθωτό συρματόπλεγμα. Σημειώνεται ότι οι πάσσαλοι στους οποίους θα στηρίζεται ο φράκτης θεμελιώνονται σε βάθος έξι μέτρων. Το έργο θα κοστίσει 62,9 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να είναι παραδοτέο εντός οχτώ μηνών. Παράλληλα, εργασίες θα γίνουν για την αναβάθμιση του υπάρχοντος φράχτη μήκους 10 χιλιομέτρων, καθώς έχει υποστεί φθορές. Συγκεκριμένα θα ενισχυθεί με προσθήκη κιγκλιδώματος από χάλυβα, ύψους τεσσάρων μέτρων.
  2. Κατασκευή παρατηρητηρίων. Κατά μήκος του νέου φράχτη θα κατασκευαστούν οχτώ αντιβαλλιστικά –υπερυψωμένα- παρατηρητήρια. Από αυτά οι ελληνικές Αρχές θα έχουν καλύτερη εικόνα για ύποπτες κινήσεις, ενώ θα γίνονται άμεσα αντιληπτά τα drone της τουρκικής πλευράς, που πύκνωσαν την παρουσία τους στη συνοριογραμμή τον περασμένο Μάρτιο. Παράλληλα, θα γίνουν εργασίες βελτίωσης σε 57 υφιστάμενες υποδομές (φυλάκια/παρατηρητήρια). Οι εργασίες περιλαμβάνουν οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές βελτιώσεις.
  3. Ηλεκτρονική επιτήρηση συνόρων. Τα αρμόδια υπουργεία σχεδιάζουν έργο ηλεκτρονικής επιτήρησης των συνόρων. Πρόκειται ουσιαστικά για αναβάθμιση της υπάρχουσας ηλεκτρονικής επιτήρησης με κάμερες, drone και άλλα μέσα. Ανάλογα προγράμματα «τρέχει» η τουρκική πλευρά που προσπαθεί να «σαρώσει» τη συνοριογραμμή του Έβρου. Στόχος των ελληνικών Αρχών είναι να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο και σύγχρονο σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης (πρόσβαση θα έχει και ο Στρατός και η Αστυνομία), το οποίο θα δίνει «live» και ευκρινή εικόνα των συνόρων όλο το 24ωρα στα επιχειρησιακά κέντρα.
  4. Ηχοβολιστικά συστήματα. Πρόκειται για συσκευές που αγοράστηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. πρόσφατα και μεταφέρθηκαν στον Έβρο. Τα συστήματα αυτά παράγουν ήχους που μπορούν να «στραφούν» προς την κατεύθυνση που επιθυμεί ο χρήστης της συσκευής. Οι «ειδικοί» ήχοι δεν προκαλούν σωματικές βλάβες, ωστόσο, λειτουργούν αποτρεπτικά για κάποιον που επιδιώκει να κατευθυνθεί προς την πλευρά όπου βρίσκεται εγκατεστημένο το ηχοβολιστικό σύστημα.
  5. Τεθωρακισμένα. Πρόκειται για τα περίφημα τεθωρακισμένα του αμερικάνικου Στρατού, τα οποία παραχωρούνται στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της υπογραφής του Συμφώνου Αμοιβαίας Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών. Τα οχήματα M1117 είναι γνωστά διεθνώς με την ονομασία «Guardian». Η Ελλάδα θα παραλάβει περίπου 80 από αυτά, τα περισσότερα εκ των οποίων θα καταλήξουν στα σύνορα του Έβρου. Τα M1117 διαθέτουν προηγμένο σύστημα θωράκισης, με συνδυασμό κεραμικών υλικών εξωτερικά και αντιθραυσματικής επίστρωσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα οχήματα αυτά μπορούν να αντέξουν ακόμα και βολή από αντιαρματικό ρουκετοβόλο (RPG).
  6. Ενίσχυση σε προσωπικό. Συνολικά 400 νέοι συνοριοφύλακες αναλαμβάνουν το αμέσως επόμενο διάστημα καθήκοντα στον Έβρο. Στόχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι το προσωπικό, το οποίο θα υπηρετεί μόνιμα εκεί, να είναι επαρκές για να καλυφθούν ακόμα και έκτακτες ανάγκες. Δηλαδή, να μη χρειάζεται η μετακίνηση μεγάλου αριθμού ενστόλων στον Έβρο, όπως έγινε τον περασμένο Μάρτιο, σε περίπτωση που απαιτείται αντιμετώπιση κάποιας έκτακτης συνθήκης.

Πηγή: ethnos.gr