OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Αλεξανδρούπολη: Εγκρίθηκε απ’ την Περιφέρεια, επιχείρηση απομάκρυνσης επικίνδυνων πλακών αμιάντου από οροφή κτιρίου

Εγκρίθηκε απ’ την αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης επιχείρηση απομάκρυνσης επικίνδυνων πλακών αμιάντου από οροφή κτιρίου της Αλεξανδρούπολης.

Συγκεκριμένα, με απόφαση στις 27 Οκτωβρίου, το ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΥΔΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, ενέκρινε τις εργασίες, κατά την υποβληθείσα μελέτη, που αφορούν στην αποξήλωση και διαχείριση, στοιχείων αμιάντου οροφής κτίσματος στην οδό 14ης Μαΐου & Περικλέους γωνία στην Αλεξανδρούπολη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, συνολικού εμβαδού περίπου 100 m2 και εκτιμώμενου βάρους 1800 Kg.

Είναι γνωστό πόσο επιβλαβείς και επικίνδυνες είναι για την υγεία των ανθρώπων οι πλάκες αμιάντου και η απόφαση το επισημαίνει με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο, αναφέροντας:

7. Κατά τις εργασίες αφαίρεσης αμιάντου θα γίνει πρώτα καλή διαβροχή και ψεκασμός του προς απομάκρυνση υλικού με μείγμα PVA (πολυβυνυλικός ακετυλεστέρας) και νερού, ώστε να δεσμεύονται τυχόν ελεύθερες ίνες αμιάντου και να ελαχιστοποιείται η πιθανότητα αιώρησης αυτών. Στο σημείο εκτέλεσης των εργασιών να υπάρχει και να γίνεται χρήση ταυτόχρονα και ηλεκτρικής απορροφητικής σκούπας, εφοδιασμένης με ειδικό φίλτρο συγκράτησης των ινών αμιάντου.
8. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδειχθεί, ώστε να μην γίνει κοπή και διαταραχή του  αμιάντου.
9. Απαγορεύεται ρητά η χρήση ηλεκτρικών ή πνευματικών εργαλείων, όπως δράπανα, ηλεκτρικά κατσαβίδια, κρουστικά εργαλεία κλπ., για θραύση ή κοπή του αμιάντου. Η αφαίρεση του αμιαντούχου υλικού, θα γίνεται μόνο με μηχανικά εργαλεία και με τρόπο ώστε να προκαλούν την μικρότερη διαταραχή στον αμίαντο, ενώ συγχρόνως θα γίνεται χρήση απορροφητικής σκούπας, εφοδιασμένης με τα ειδικά φίλτρα, για τη συγκράτηση ινών αμιάντου.
10. Να αποφευχθεί η θραύση και διαταραχή του υλικού, τόσο κατά την αποξήλωση, όσο και κατά την απομάκρυνση των πλακών.
11. Οι ολόκληρες πλάκες αμιάντου να τοποθετούνται πάνω σε παλέτες και να περιτυλιχθούν σε διπλό στρώμα πολυαιθυλενίου βαρέως τύπου.


12. Τα σπασμένα τεμάχια αμιαντοπλακών, να συλλέγονται άμεσα και να τοποθετούνται στους κατάλληλους προαναφερθέντες υποδοχείς (σακούλες ή φύλλα πολυαιθυλενίου) με ανάλογη σήμανση , σύμφωνα με την νομοθεσία. Στο τέλος κάθε ημέρας να γίνεται γενικός καθαρισμός του χώρου, για συλλογή τυχόν σκόνης αμιάντου. Όλες οι επιφάνειες θα βουρτσίζονται και μετά θα καθαρίζονται με ειδική απορροφητική μηχανή .
13. Όλα τα ρυπασμένα από αμίαντο υλικά, όπως βούρτσες, πλαστικά, που θα χρησιμοποιηθούν για κάλυψη επιφανειών, φίλτρα, μάσκες προσώπου, φόρμες εργασίας, σάκοι απορροφητικών μηχανών κλπ., θα διαχειριστούν με τον ίδιο τρόπο, που θα διαχειριστούν τα υλικά αμιάντου.
14. Η περαιτέρω διαχείριση των υλικών αποξήλωσης (συλλογή-μεταφορά και διάθεση) να γίνει σύμφωνα με τη νομοθεσία για την διαχείριση τοξικών και επικινδύνων αποβλήτων από ειδικά αδειοδοτημένη εταιρεία, η οποία διαθέτει εν ισχύ άδεια συλλογής-μεταφοράς επικινδύνων αποβλήτων.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ

AΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΑΜΙΑΝΤΟΥ