“Έφυγε” η γεννημένη στην Αλεξανδρούπολη συγγραφέας Κάλη Καρατζά

“Έφυγε” από την ζωή πριν μια εβδομάδα σε ηλικία 75 ετών η συγγραφέας Κάλη Καρατζά η οποία γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη και το τελευταίο διάστημα αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Η Κάλη Καρατζά-Τζιβελέκη, που άφησε πίσω της σημαντικά μυθιστορήματα, γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη. Μεγάλωσε στην Καβάλα όπου τελείωσε το Γυμνάσιο. Σπούδασε φαρμακευτική στην Αθήνα και εξάσκησε για χρόνια το επάγγελμα αυτό. Παράλληλαόμως ασχολήθηκε έντονα με το γράψιμο.

Εξέδωσε 10 μυθιστορήματα «Ματωμένες κερασιές», «Κόκκινη θάλασσα», «Δακρυσμένα φεγγάρια», «Οι άγγελοι χορεύουν στο ποτάμι», «Το μέλι έγινε κεντρί», “Εγώ, η Ανατολή”, “Ταξίδι στη μνήμη”, “Άυπνος ουρανός”, “Όλα χάθηκαν στην βροχή”, τα οποία έκαναν σημαντικές πωλήσεις.

Έγραψε σενάρια, βασισμένα σε ήρωες από τα βιβλία της, που μεταφέρθηκαν στην ελληνική τηλεόραση και έγιναν αγαπημένες σειρές.
Τη θλιβερή είδηση του θανάτου της ανακοίνωσε μάλιστα (όπως αναφέρει ο Σταύρος Παπαθανάκης) από τον προσωπικό λογαριασμό της στο facebook η Γιώτα Ξανθούλη, σύζυγος του πετυχημένου Αλεξανδρουπολίτη συγγραφέα-δημοσιογράφου-θεατρικού συγγραφέα Γιάννη Ξανθούλη, με τους οποίους η Κάλη Καρατζά συνδεόταν πολύχρονη φιλία.

Η Κάλη Καρατζά αντλούσε έμπνευση για τα μυθιστορήματα της από την Θράκη όπου γεννήθηκε και είχε ιδιαίτερη αγάπη για το Διδυμότειχο. Μάλιστα στο βιβλίο της “Άυπνος Ουρανός” υπάρχει έργο του συμπατριώτη μας (από το Διδυμότειχο) κορυφαίου ζωγράφου Δημήτρη Ναλμπάντη.