Αλεξανδρούπολη: Γιατί επισκέφθηκαν τον Οργανισμό Λιμένος αξιωματικοί της Εθνικής Σχολής Άμυνας του Ισραήλ

Αλεξανδρούπολη: Γιατί επισκέφθηκαν τον Οργανισμό Λιμένος αξιωματικοί της Εθνικής Σχολής Άμυνας του Ισραήλ

Την Αλεξανδρούπολη και ειδικότερα τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης, επισκέφθηκαν αξιωματικοί της Εθνικής Σχολής Άμυνας του Ισραήλ (Israeli National Defense College- IND), στο πλαίσιο ερευνητικού-εκπαιδευτικού σεμιναρίου, που επικεντρώνεται σε θέματα Εθνικής Ασφάλειας και γεωστρατηγικής.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες και οι αξιωματικοί του IND, τους οποίους συνοδεύει ο Στρατιωτικός Ακόλουθος Άμυνας του Ισραήλ σε Ελλάδα και Κύπρο, συνταγματάρχης Yossi Pinto, παρακολούθησαν ομιλία-διάλεξη, του προέδρου του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης, Κώστα Χατζημιχαήλ, με θέμα τις γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές μεταβολές και πως επηρεάζεται ο λιμένας από αυτές, καθώς και την παρουσίαση των υποδομών και δραστηριοτήτων του λιμένα.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Ο.Λ.Α., Κώστας Χατζημιχαήλ για το θέμα της διάλεξης, σημειώνει πως έγινε εκτενής και αναλυτική παρουσίαση των γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών μεταβολών, ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, Κώστας Χατζηκωνσταντίνου ανέλυσε επί χάρτου τη στρατηγική του Ο.Λ.Α., ενώ οι ερωτήσεις που τέθηκαν , εστίασαν στην περαιτέρω κατανόηση των συσχετισμών των δυνάμεων στην περιοχή, σε επίπεδο συμμάχων και των προοπτικών του λιμένα και της χώρας. «Συζητήσαμε για τις εμπορικές, στρατιωτικές και ενεργειακές διαδρομές στην Ευρώπη, αλλά και το πώς επηρεάζει τον λιμένα της Αλεξανδρούπολης, για παράδειγμα όλη αυτή η τουρκική επιθετικότητα, με αναφορές στα όσα συνέβησαν μετά την 21η Ιουλίου, όπως η παράνομη Navtex …

Ανέφερα ότι το Ισραήλ διαχρονικά αποτελεί για τη χώρα μας τον πιο στενό εταίρο και συνεργάτη και πολύτιμο και αξιόπιστο σύμμαχο. Στη βάση αυτή, κι εμείς υποστηρίζουμε κάθε προσπάθεια και ενέργεια που θα μπορέσει ν’ αναπτύξει και να εμβαθύνει περαιτέρω τις σχέσεις των δύο χωρών, όχι μόνο στο κομμάτι της γεωπολιτικής ή της άμυνας, αλλά κυρίως στο κομμάτι της επιχειρηματικότητας, των επενδύσεων και της τεχνολογίας».

Ο κ. Χατζημιχαήλ αναφέρθηκε και στην πρόσφατη απόκτηση του πλειοψηφικού μεριδίου των μετοχών της ΕΛΒΟ από Ισραηλινό σχήμα, εκτιμώντας «ότι αναπτύσσεται περαιτέρω αυτή η βιομηχανική συνεργασία, ακόμη κι αν έχει αυτή τη στρατιωτική παράμετρο. Ευελπιστούμε και προσδοκούμε και σε μια στενότερη συνεργασία στο κομμάτι της τεχνολογίας και της ανάπτυξης σχετικών τέτοιων επιχειρήσεων, τα οποία θα μπορούσαν να αποβούν ιδιαίτερα επωφελή για τη λειτουργία και ανάπτυξη του λιμένα», είπε χαρακτηριστικά.