Πρόγραμμα μη επιστρεπτέας επιχορήγησης: Πολλές περιοχές απαιτούν να ακολουθηθεί το παράδειγμα της Περιφέρειας ΑΜΘ

Πρόγραμμα μη επιστρεπτέας επιχορήγησης: Πολλές περιοχές απαιτούν να ακολουθηθεί το παράδειγμα της Περιφέρειας ΑΜΘ

Από την περασμένη Τετάρτη 4 Νοεμβρίου ξεκίνησε το δικαίωμα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων αλλά και των αυτοαπασχολούμενων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, να υποβάλλουν αιτήσεις για το πρόγραμμα μη επιστρεπτέας επιχορήγησης.

Όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, θα μοιραστεί συνολικά το ποσό των 90 εκατ. ευρώ, το ενδιαφέρον είναι τεράστιο επειδή η Περιφέρεια ΑΜΘ είναι η μοναδική στις συνολικά 13 της χώρας που αποφάσισε να συμπεριληφθούν στο Πρόγραμμα μη επιστρεπτέας οικονομικής ενίσχυσης και οι αυτοαπασχολούμενοι και οι επιχειρήσεις φυσικά χωρίς κανέναν εργαζόμενο. Κι αυτό γιατί ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στην Περιφέρεια, είναι αυτές οι επιχειρήσεις που διαφορετικά και αν ακολουθούνταν το παράδειγμα της συντριπτικής πλειοψηφίας των Περιφερειών, θα αποκλείονταν.

Κι όμως, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια και Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Τάκης Τοψίδης, μαζί με τους… συνοδοιπόρους και φίλους του Προέδρους των άλλων 4 Επιμελητηρίων… ψάχνουν να βρουν λόγους για να “μειώσουν” το Πρόγραμμα. Παράλληλα “επιστρατεύθηκαν” φιλικοί σύλλογοι και σωματεία, κυρίως από Καβάλα, Θάσο και Έβρο για να δημιουργήσουν επικοινωνιακές εντυπώσεις σε βάρος του Προγράμματος, την στιγμή που στις περισσότερες περιοχές της χώρας και στις άλλες Περιφέρειες, φορείς και σωματεία διαμαρτύρονται για τα αντίστοιχα προγράμματα των Περιφερειών τους, φέρνοντας ως ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ το πρόγραμμα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Πρόεδρος ΕΣΕΕ: Αδικούνται οι επιχειρήσεις

χωρίς προσωπικό από Περιφέρειες που τις απέκλεισαν

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Γιώργου Καρανίκα, Προέδρου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Ελλάδος, ο οποίος κατηγορεί τις υπόλοιπες Περιφέρειες γιατί δεν ακολούθησαν αυτό που έκανε και ο Χρήστος Μέτιος με τους συνεργάτες του. Να συμπεριλάβει δηλαδή τις επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους, δηλαδή τους αυτοαπασχλούμενους. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ.Καρανίκας:

«Τα κριτήρια της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης από τις Περιφέρειες αδικούν τις επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό. Αποτελεί αστοχία ένα τόσο θετικό στη σύλληψή του μέτρο, όπως η μη επιστρεπτέα επιχορήγηση, να αδικεί και στην ουσία να εξαιρεί περίπου 200 χιλιάδες επιχειρήσεις οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας, μόνο και μόνο επειδή στην παρούσα φάση δεν απασχολούν προσωπικό. Όλοι συμφωνούμε ότι το κριτήριο της απασχόλησης είναι σημαντικό. Γιατί τότε να στερήσουμε από ρευστότητα μία βιώσιμη ατομική επιχείρηση ή μία εταιρία, που λόγω της κρίσης σήμερα δεν έχουν εργαζομένους, αλλά με έγκαιρη στήριξη μπορούν αύριο να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας; Ή μήπως θα είναι «λιγότερο» άνεργοι οι ιδιοκτήτες των μικρών επιχειρήσεων, αν δεν ενισχυθούν και αναγκαστούν αύριο να βάλουν λουκέτο;”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Χατζηθεοδοσίου σε Πατούλη: Γιατί

αποκλείεται τους αυτοαπασχολούμενους;

Διαμαρτυρίες υπάρχουν και σε έναν από τους μεγαλύτερους επαγγελματικούς συλλόγους, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, του οποίου ο Πρόεδρος Γιάννης Χατζηθεοδοσίου έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη για τον αποκλεισμό μικρών επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων από τα προγράμματα ενίσχυσης ρευστότητας των Περιφερειών με τη μορφή της μη επιστρεπτέας προκαταβολής. Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων, αποκλείονται οι αυτοαπασχολούμενοι από τα 200 εκατ. ευρώ που θα μοιραστούν:

“Όμως, όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς, αυτό το πρόγραμμα- που αντίστοιχο του υπάρχει και σε άλλες Περιφέρειες της χώρας- δεν απευθύνεται σε όλους. Ειδικά σε αυτή τη χρονική συγκυρία, όπου οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας απειλούν με ολοκληρωτική καταστροφή το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων, βλέπουμε ότι συνεχίζεται ο διαχωρισμός τους. Αναφέρομαι στις προϋποθέσεις που υπάρχουν για να υπαχθεί κάποιος στο πρόγραμμα των Περιφερειών, με χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και αυτοαπασχολούμενους να μην έχουν τελικά πρόσβαση σε αυτή την «ανάσα» ρευστότητας”.

Ομοσπονδία και Εμπορικός Σύλλογος Χανίων διαμαρτύρονται

γιατί η Περιφέρεια Κρήτης απέκλεισε τους αυτοαπασχολούμενους

Στην Περιφέρεια Κρήτης η οποία ανακοίνωσε Πρόγραμμα μη επιστρεπτέας επιχορήγησης 50 εκατ. ευρώ (είναι τέταρτη πολύ πίσω από την Περιφέρεια ΑΜΘ που μοιράζει 90 εκατ. ευρώ), τόσο η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Χανίων όσο και ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων, διαμαρτύρονται γιατί αποκλείστηκαν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και έτσι ευνοούνται οι… μεγάλοι. Όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση τους:

“Η μετατροπή των 50 εργαζομένων σε 50 ΕΜΕ, η εισαγωγή εταιρειών με τη μορφή “Κοινωνία Αστικού Δικαίου” που αφορά σε μεγάλο ποσοστό συνήθως ξενοδοχειακά συγκροτήματα και η εισαγωγή ναυτιλιακών εταιρειών στους επιλέξιμους ΚΑΔ δείχνει ξεκάθαρα πως το πρόγραμμα είναι φτιαγμένο για λίγους και εκλεκτούς και όχι για τον μικρό έμπορο, επαγγελματία, βιοτέχνη και αυτοαπασχολούμενο. Αυτή είναι η φωνή των μικρών και πολύ μικρών εμπόρων και αυτοαπασχολούμενων και δεν είναι έκκληση, είναι απαίτηση. Μην παίζετε με τη μικρή επιχειρηματικότητα και λάβετε επιτέλους αποφάσεις στήριξης και όχι υποβάθμισης”. 

Διαμαρτυρίες και στη Θεσσαλονίκη από Ζορπίδη

Τα ίδια και στην Θεσσαλονίκη, όπου ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης διαμαρτύρεται με ανακοίνωση του, επειδή αρκετές χιλιάδες μελών του (όπως αρτοποιοί και ζαχαροπλάστες) εξαιρούνται από το Πρόγραμμα της Μη Επιστρεπτέας Επιχορήγησης, με το οποίο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (του Απόστολου Τζιτζικώστα που… θαυμάζει συχνά ο κ.Τοψίδης), διαθέτει 150 εκατ. ευρώ του ΕΣΠΑ. ΚΙ αυτό γιατί μένουν εκτός οι αυτοαπασχολούμενοι “Το αποτέλεσμα είναι να χωρίζονται σε δύο ταχύτητες, οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης και φυσικά της Περιφέρειας, σε μια περίοδο που όλοι έχουν τεράστια ανάγκη ρευστού, για να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους”.

Στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας και

Στερεάς Ελλάδας επικαλούνται τα 90 εκατ. της Περιφέρειας ΑΜΘ

Υπάρχουν επίσης διαμαρτυρίες από Επιμελητήρια, Εμπορικούς και Επαγγελματικούς Συλλόγους αλλά και την αντιπολίτευση στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας που μοιράζει 30 εκατ., Στερεάς Ελλάδας που μοιράζει μόλις 10 εκατ. και Δυτικής Μακεδονίας που επίσης μοιράζει 10 εκατ., για το ύψος του ποσού. Μάλιστα φέρνουν ως παράδειγμα το Πρόγραμμα μη επιστρεπτέας επιχορήγησης της Περιφέρειας ΑΜΘ που ανέρχεται στα 90 εκατ. ευρώ (45+45) και ζητούν από τους Περιφερειάρχες τους να το μιμηθούν αυξάνοντας τα ποσά μέσω ΕΣΠΑ, αν και τα πολύ… στενά χρονικά όρια που έθεσαν για υποβολή αιτήσεων και έχουν αυτές ολοκληρωθεί (στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη θα είναι ως τον Μάρτιο), δύσκολα θα αλλάξει κάτι.