Διδυμότειχο: Δυο κρούσματα κορονοϊού στους Μεταξάδες – Νοσηλεία ασθενών Covid-19 στο Νοσοκομείο της πόλης

Διδυμότειχο: Δυο κρούσματα κορονοϊού στους Μεταξάδες – Νοσηλεία ασθενών Covid-19 στο Νοσοκομείο της πόλης

Από την στιγμή που ο νομός Έβρου είναι-δυστυχώς-πρώτος σε επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, μπορεί η πλειοψηφία να βρίσκεται στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, αλλά είναι διάσπαρτα και σε άλλα μέρη του νομού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Evros-news.gr, δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού εντοπίστηκαν και στο… χωρίον Μεταξάδες (που λέει και το γνωστό τραγούδι) Διδυμοτείχου. Πρόκειται για έναν άνδρα ο οποίος μάλιστα νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και μια γυναίκα, δασκάλα στο Δημοτικό σχολείο Μεταξάδων, του οποίου για τον λόγο αυτό ανέστειλε την λειτουργία της η τάξη όπου δίδασκε, ενώ η ίδια παραμένει σε κατ οίκον περιορισμό.
Μια και αναφερθήκαμε στην περιοχή του Διδυμοτείχου, όπως εδώ και αρκετές ημέρες είχε αναφέρει το Evros-news.gr, άρχισε η νοσηλεία των… ήπιων περιστατικών κορονοϊού στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, μετά από σχετική οδηγία του υπουργείου Υγείας και της 4ης ΥΠΕ. Ήδη, σύμφωνα με την ΕΡΤ Ορεστιάδας και το ρεπορτάζ της Χρυσούλας Σαμουρίδου, δύο ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται ήδη στους ειδικούς θαλάμους που έχουν δημιουργηθεί στους χώρους της Παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου, στο πλαίσιο του ανασχεδιασμού για την αντιμετώπιση μεγαλύτερου αριθμού περιστατικών covid-19.
Σε πρώτη φάση, η διοίκηση του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου και συγκεκριμένα ο  Διοικητής Χρήστος Καπετανίδης σε συνεργασία με τον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας Βασίλη Γαλάνη και τους εργαζόμενους, προχώρησαν στη διαμόρφωση και απομόνωση δύο θαλάμων για έως και 12 ύποπτα περιστατικά και άλλων δυο θαλάμων covid-19, για έως και 12 για επιβεβαιωμένα. Μάλιστα ανάλογα με την εξέλιξη του δεύτερου κύματος κορωνοϊού, είναι σε ετοιμότητα να διαθέσουν και άλλους χώρους, όπως η Παιδιατρική Κλινική που θα μετατραπεί και αυτή για νοσηλεία κορονοϊού αλλά και κλίνες της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας, εφόσον η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης παρουσιάσει πληρότητα.
Προς το παρόν, πάντως, ασθενείς που θα πρέπει να διασωληνωθούν, προωθούνται στην Αλεξανδρούπολη. “Έχουν αντιληφθεί όλοι στο νοσοκομείο του Διδυμοτείχου, γιατροί και νοσηλευτές, τη σοβαρότητα της κατάστασης και θεωρούμε ότι θα ανταποκριθούμε υποδειγματικά…”, διαβεβαιώνει η διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος, τονίζοντας ότι τα περιστατικά που ήδη νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, “αντιμετωπίζονται επιτυχώς”. Εκείνο, πάντως, που φαίνεται ότι συνεχίζει να προκαλεί προβληματισμό είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό. Η επάρκεια σε γιατρούς φτάνει το 80%, εκτιμά η διοίκηση, που διαπιστώνει, ωστόσο, σοβαρά κενά σε νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό.
Mοριακό αναλυτή ανίχνευσης covid-19 αποκτά το νοσοκομείο Διδυμοτείχου
Εν τω μεταξύ, την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να παραληφθεί από το νοσοκομείο του Διδυμοτείχου ένας μοριακός αναλυτής ανίχνευσης covid-19 (PCR), για την άμεση εξέταση δειγμάτων που θα λαμβάνονται για έλεγχο κορωνοϊού. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και σήμερα τα δείγματα στέλνονταν στην Αλεξανδρούπολη, και τα αποτελέσματα έβγαιναν μετά από 2-3 ημέρες. Επίσης σήμερα παραδόθηκε στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου ένα νέο, εξοπλισμένο κοντέινερ, δωρεά της Ύπατης Αρμοστείας, το οποίο θα αξιοποιηθεί για τις ανάγκες που θα προκύψουν στην παροχή υπηρεσιών.
Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι τα τακτικά (προγραμματισμένα) χειρουργεία έχουν μειωθεί κατά 80%, με εξαίρεση τα ογκολογικά, ενώ κανονικά γίνονται εκείνα που εισάγονται ως έκτακτα. Κατά 50% έχουν μειωθεί και τα εξωτερικά ιατρεία, έχουν ανασταλεί τα επισκεπτήρια, ενώ οι συνοδοί είναι υποχρεωμένοι να τηρούν αυστηρά τους κανόνες για τον περιορισμό διασποράς του κορωνοϊού.

Με τα δεδομένα αυτά στο νομό Έβρου, όσον αφορά το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης που αποτελεί και Νοσοκομείο Αναφοράς, σήμερα στο νοσοκομείο νοσηλεύονται 74 συνολικά ασθενείς με κορωνοϊό, εκ των οποίων οι 61 στις Μονάδες Covid-19, τρεις στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων και δέκα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*