Παγκόσμια ελπίδα από το εμβόλιο της Pfizer: Πότε αναμένεται να φτάσει στην Ελλάδα

Παγκόσμια ελπίδα από το εμβόλιο της Pfizer: Πότε αναμένεται να φτάσει στην Ελλάδα

Μηνύματα ενθουσιασμού φτάνουν από όλο τον κόσμο μετά τη χαραμάδα ελπίδας που άνοιξε η ανακοίνωση της Pfizer και της γερμανικής BioNTech, που ανακοίνωσαν ότι σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των κλινικών ερευνών, το εμβόλιο που παρασκευάζουν έχει θετικά αποτελέσματα στην πρόληψη της Covid-19 κατά 90%. 

Πρόκειται για μια πολλά υποσχόμενη εξέλιξη, καθώς ο κόσμος περίμενε με ανυπομονησία θετικά νέα σχετικά με μια πανδημία που έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους. Σύμφωνα με τον γερμανο-αμερικανικό όμιλο το εμβόλιο ήταν περισσότερο από 90 τοις εκατό αποτελεσματικό στην πρόληψη της νόσου μεταξύ εθελοντών που δεν είχαν ενδείξεις προηγούμενης λοίμωξης από κορωνοϊό. Εάν τα αποτελέσματα παραμείνουν ως έχουν, το εμβόλιο θα έχει την ίδια αποτελεσματικότητα κατά της Covid-19 με αυτήν που έχουν τα εμβόλια για παιδικές ασθένειες, όπως η ιλαρά.

Η Pfizer σκοπεύει να ζητήσει από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ την επείγουσα έγκριση του εμβολίου αργότερα αυτό το μήνα, αφού έχει συγκεντρώσει τα απαραίτητα δεδομένα ασφαλείας δύο μηνών. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει κατασκευάσει αρκετές δόσεις για να εμβολιαστούν 15 έως 20 εκατομμύρια άνθρωποι.


«Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή», δήλωσε η Δρ. Κάθριν Τζάνσεν, επικεφαλής της έρευνας και ανάπτυξης εμβολίων στην Pfizer. «Ήταν μια καταστροφική κατάσταση, μια πανδημία, και έχουμε ξεκινήσει μια πορεία για έναν στόχο που κανείς δεν έχει επιτύχει ποτέ – να βρούμε ένα εμβόλιο εντός ενός έτους».
Ανεξάρτητοι επιστήμονες ζήτησαν να μην δημοσιευθούν τα πρώτα αποτελέσματα πριν από τη συλλογή μακροπρόθεσμων δεδομένων ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. Ωστόσο, η εξέλιξη καθιστά την Pfizer την πρώτη εταιρεία που ανακοίνωσε θετικά αποτελέσματα από μια δοκιμή εμβολίων σε έναν παγκόσμιο αγώνα δρόμου που ξεκίνησε τον Ιανουάριο.

Στις αρχές του 2021 εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις στην Ελλάδα

Εντυπωσιακά χαρακτήρισε τα νέα στοιχεία για το εμβόλιο της Pfizer και BioΝΤech ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ τόνισε πως το 90% αποτελεσματικότητας είναι κάτι το αναπάντεχο καθώς οι περισσότεροι ειδικοί περίμεναν 50%.

Ο καθηγητής επεσήμανε, πάντως, πως δεν γνωρίζουμε αν το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό στις βαριές περιπτώσεις.
Ακόμη ο κ. Μόσιαλος τόνισε πως θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τη διάρκεια της ανοσίας από το εμβόλιο καθώς και για το ενδεχόμενο, εκτός από το να μας προστατεύει, να εμποδίζει και τη μετάδοση του ιού από αυτούς που θα το έχουν κάνει και πιθανώς θα εκτεθούν στον κορωνοϊό.

Αναφορικά με το πότε θα γίνει διάθεση του εμβολίου στην Ελλάδα ανέφερε ότι πιστεύει ότι στις αρχές της νέας χρονιάς θα αρχίσουμε να παίρνουμε εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις αρχικά για το υγειονομικό προσωπικό και τις πολύ ευπαθείς ομάδες.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να έχει μία συμφωνία για 200 εκατομμύρια δόσεις και άλλα 100 εκατομμύρια αν χρειαστεί αμέσως μετά». Ένας ρεαλιστικός στόχος για τη διαθεσιμότητα του εμβολίου είναι «όχι μέσα στο 2020, καθώς θα υπάρχουν μόνο 50 εκατομμύρια δόσεις, επομένως μάλλον αυτές θα πάνε προς τις ΗΠΑ ίσως και στη Γερμανία αρχικά, όπου βρίσκονται οι δύο εταιρείες. Στις αρχές της χρονιάς θα αρχίσουμε να παίρνουμε εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις και στη χώρα μας».«Αν προστατεύσουμε τις ευάλωτες ομάδες αμέσως μετά αρχίζει να αποφορτίζεται η πίεση στο σύστημα υγείας» υπογράμμισε ο κ. Μόσιαλος.  Τέλος ανέφερε πως μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουμε και τα αποτελέσματα των Moderna και AstraΖeneca.

Πηγή: protothema.gr